Domácí toastový chléb, který prostě musíte vyzkoušet!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Máte rádi toasty, ale v poslední době si říkáte, že kupované chleby už nejsou co bývaly? Já patřím mezi ty, kteří si obložený toast dají velmi rádi jak k snídani na sladko, či k večeři na slaný způsob a musím říct, že tato domácí varianta je tak skvělá, že po kupované již nesáhnu. Vyzkoušejte také.

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

  • 50 g másla
  • 450 ml vlažné vody
  • 30 g čerstvého droždí
  • 750 g hladké mouky
  • 14 g soli
  • olej na vymazání formy
  • forma na biskupský chlebíček o rozměrech 30x10x10

 

Příprava:

Máslo necháme povolit při pokojové teplotě.

Do mísy nalijeme vodu a rozdrobíme do ní droždí. Následně přisypeme mouku, sůl a máslo. Vložíme do robota s hnětacím hákem a necháme pracovat asi 10 minut, dokud nevznikne jemné, hladké těsto. Pokud nemáme robota, lze samozřejmě vše zadělat tak, jak jsme zvyklí u kynutého těsta. 

Vál zlehka posypeme moukou, těsto na něj vyklopíme, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Formu na biskupský chlebíček vymažeme olejem.

Poté těsto propracujeme a rozdělíme na osminy. Každý díl smotáme do kuličky a po dvou vkládáme do formy. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout 40-50 minut tak, aby těsto přelezlo formu o pár cm.

Troubu rozpálíme na 250°C a na spodní rošt vložíme starý plech (zkušení pekaři chleba už vědí k čemu – k zapaření).

Chleba ve formě vložíme do trouby na střední rošt, do plechu pod ním chrstneme asi deci vody, čímž zapaříme troubu a rychle zavřeme dvířka. Pečeme asi 3 minuty, pak troubu na chvíli otevřeme, odvětráme, snížíme na 170°C a pečeme 35 minut do světle hnědé barvy.

Chléb vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout.

 

Vyzkoušeli jste? Jak chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

 

Reklama

Doporučujeme

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...
Reklama
Reklama