Máte pocit, že stále pečete to samé dokola a hledáte nějaký netradiční recept, kterým byste si u rodiny a přátel šplhli? V tom případě utíkejte do kuchyně a dejte se do pečení. Tento recept je právě pro vás!
Suroviny:
Korpus:
- 400 g hladké mouky
 - 1 lžíce jedlé sody
 - 1/2 lžičky soli
 - 100 g cukru krupice
 - 1 lžička skořice
 - 2 velká nebo 3 malá vejce
 - 200 ml rostlinného oleje – řepkový nebo slunečnicový
 - 2 lžičky vanilkového extraktu
 - 230 g ananasu z plechovky (pevné složky), nebo čerstvého ananasu
 - 3 velké banány
 - 50 g pekanových nebo vlašských ořechů
 
Krém:
- 250 g mascarpone
 - 100 g krémového sýra
 - 200 g smetany ke šlehání
 - 70 g cukru moučka
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 
Dokončení:
- půlky pekanových ořechů
 
Příprava:
Troubu zapneme na 180°C, horkovzduch na 160°C.
Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme pečícím papírem, upneme do obruče a čouhající papír ustřiheme. Boky necháme nevymazané, těsto se okruží nalepí a dort bude mít rovné boky.
Pekanové ořechy nasekáme v chopperu a přesuneme do misky. Ananas z konzervy slejeme, přesuneme do chopperu a rozmixujeme dohladka. Banány oloupeme a také rozmixujeme dohladka.
Ve větší míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, cukr a skořici.
V druhé míse zlehka prošleháme olej a vajíčka. Přidáme ananas a banány, promícháme a pak celou směs nalijeme k mouce, pečlivě promícháme. Nakonec přidáme nasekané ořechy a naposledy zamícháme.
Těsto vlijeme do připravené dortové formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 1,5 hodiny, korpus chce péct opravdu dlouho, je vysoký a plný šťávy z ovoce, po hodině se vám může zdát upečený, ale riskovali byste, že se po vytažení srazí a střed propadne.
Dort vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut chladnout na mřížce ve formě. Pak opatrně nožem odřízneme boky a sundáme obruč. Dort necháme zcela vychladnout.
Krém: Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s cukrem. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém (pozor, nešleháme moc dlouho, aby se krém nesrazil, obvykle stačí tak 2 minuty). Přidáme krémový sýr a vanilkový extrakt a rychle prošleháme.
Pokud se korpus příliš vyboulil, seřízneme ho.
Korpus jednou prořízenem. Spodní plát položíme na servírovací talíř, potřeme polovinou krému, přikyjeme druhým plátem a natřeme zbytkem krému (můžeme ho natřít i na boky). Můžeme ozdobit půlkami pekanových ořechů.
Dort necháme proležet alespoň 2 hodiny.
Vyzkoušeli jste?
Markét

