Výborný recept na dýňový zákusek, který prostě musíte vyzkoušet

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vítejte u dalšího dílu receptů. Čas od času přidám nějaký netradiční recept a dnes jsem se rozhodla podělit se s vámi o postup přípravy výborných dýňových rolek se skořicí. Ty musíte vyzkoušet.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Suroviny:

Těsto (12ks):

  • 40 g másla
  • 40 g cukru krupice
  • 75 g dýňového pyré
  • 225 g hladké mouky
  • 4 g sušeného droždí nebo 15 g čerstvého
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • + máslo na vymazání formy

Náplň:

  • 50 g cukru krupice,
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • špetka mletého muškátového oříšku

Poleva:

  • 50 g cukru moučka
  • 20 g krémového sýra (Gervais, Buko, Lučina)
  • 1 lžíce másla

 

Příprava:

V míse utřete máslo s cukrem, špetkou soli a vajíčkem. Přidejte dýňové pyré, mouku a droždí a hněťte asi 10 minut (v elektrickém robotu na nejnižší otáčky), těsto musí být pěkně pružné a hladké. Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Připravte si náplň – rozpusťte máslo, přidejte cukr, sýr a koření a míchejte do hladké konzistence.

Na pomoučeném vále rozválejte těsto na obdélník, který potřete připravenou skořicovou směsí (na jedné z delších stran nechte asi 3 cm volné a těsto srolujte tak, aby byl nepotřený okraj zespoda.

Za rolované těsto nakrájejte na 2 až 3 cm tlusté plátky, které vyskládejte do zapékací mísy, formy či menšího pekáčku s centimetrovými odstupy. Nechte ještě chvíli kynout (10 – 15 minut) a pečte asi 25 minut při 180 °C. Nechte vychladnout.

Polevu připravte z rozpuštěného másla smíchaného s cukrem a krémovým sýrem.

 

Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

 

Díky za inspiraci Ivaně Reich

Reklama

Doporučujeme

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...
Reklama
Reklama