Nezvyklá pochoutka v podobě bramborového makovce. Vyzkoušejte!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

K této pochutině netřeba dlouhé proslovy. To se musí vyzkoušet. Nuže, zástěry na sebe, rozpalte trouby a hurá do pečení!

IMG_7430

Suroviny:

  • 500 g brambor
  • 200 g krupice
  • 300 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 300 g krupicového cukru
  • 400 g mletého máku
  • sůl
  • 1 a půl kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžičkou nastrouhané citrónové kůry
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 4 bílky
  • tuk a hrubou moukou na vymazání plechu
  • pikantní marmeládu na potření hotového moučníku

Příprava:

Brambory pečlivě omyjte, uvařte doměkka a oloupejte. Po vychladnutí je nastrouhejte na jemném struhadle.  Krupici nasypte do mísy, zalijte vařícím mlékem, přiklopte a nechte nabobtnat. Pak do ní vmíchejte žloutky s cukrem a třete, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte brambory, mák, špetku soli, kypřící prášek, citrónovou kůru a kořením a vše dobře promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Hotové těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný pekáč a pečete asi 45 minut v troubě na 170 stupňů. Po vychladnutí moučník vodorovně překrojte, namažte marmeládou a přiklopte horním dílem. Dejte do chladu odležet. Před podáváním ho můžete ozdobit ovocem a pocukrovat moučkovým cukrem.

 

Vyzkoušeli jste? Jak Vám chutnalo?

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...
Reklama
Reklama