Jak jíst menší porce, když jíte venku?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jak jíst méně? Toť otázka, kterou si pokládá mnoho z nás. Ne vždy se nám podaří sníst jen to, co jsme původně měli v plánu. Větší porce, zejména příloh, jsou tím, co nám dává nejvíce zabrat. Nové výzkumy stravovacích návyků a velikosti porcí ukazují nová fakta.

Větší porce = větší konzumace jídla

Jedním z nich je zjištění, že pokud jsou lidem podávány větší porce, rozhodně i více snědí. To si pak nesou k dalším a dalším jídlům, která už by během dne měla být i menší, než například oběd.

Studie ukázala, že když byly účastníkům podávány sýry a makaróny o velikosti 1000g pak snědli o 30 % více, než pokud dostali na talíř pouze 500g stejného jídla. I další testy prokázaly, že větší porce nás podvědomě „nutí“ jíst více jídla, než jsme zvyklí. Pak i během zbytku dne jíme víc, než obvykle.

Základ máme v hlavě

Je potřeba si mysl „přenastavit“. Vždy je možnost, jak jíst menší porce, například tím, že si část jídla necháme zabalit s sebou domů a dojíme ho například na večeři. Jakmile tuto možnost z nějakého důvodu nemáme, velmi si rozmyslíme, zda budeme jídlo vyhazovat. Hlavní myšlenkou by však měl být fakt, že nejste popelnice, která může sníst absolutně vše. Myslete na své zdraví i fyzické proporce. Jestliže se snažíte zhubnout, musíte dbát podstatně více na to, co jíte a kolik toho jíte. Stejně tak, pokud si chcete svou váhu udržet.

Svůj podíl má i způsob jak jíte

Jestliže spěcháte, budete spěchat i při konzumaci vašeho obědu. Lze-li to alespoň z části zařídit, obědvejte v klidu a nikam se nežeňte. Mít snězený oběd za 15 minut a honem se vrátit z firemní kantýny ke svému počítači, není cestou ke zdravému zažívání, natož cestou ke štíhlému tělu. Raději si jídlo vezměte s sebou, skutečně v danou chvíli myslete na to, že zrovna jíte a prospějete tak nejenom svému zažívání, ale i své hmotnosti.

foto: pinterest.com

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama