Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a to nejen díky cenové dostupnosti, ale hlavně díky vysokému obsahu betakarotenu a sladkosti, která dokáže překvapit i v nečekaných kombinacích. Nechte proto mrkev vyniknout a připravte si zní třeba tyto tři nevšední pokrmy.

Krémová mrkvová polévka

Ingredience: 500 g mrkve, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje,1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, 400 ml kokosového mléka, 700 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, limetová šťáva

Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte dozlatova na rozehřátém olivovém oleji. Přidejte řádně očištěnou a nakrájenou mrkev společně se zázvor a nechte další pár minut restovat. I tyto dvě ingredience vypékejte dozlatova. Jakmile máte hotovo, zalijte základ polévky vývarem a po přivedení k varu vařte tak dlouho, dokud není mrkev měkká. Samozřejmě pokud nemáte čas dělat předtím vývar a v mrazáku či ledničce nemáte žádné zásoby, můžete použít vodu. Vývar vám však dodá větší intenzitu chuti.

Poté, co nám mrkev změkla, přichází na řadu kokosové mléko. Po jeho přilití polévku krátce povařte. Následně vše rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem a pár kapkami limetky. Nebojte se jí vyšperkovat třeba čerstvým koriandrem či dýňovými semínky.

Pečené mrkvové hranolky

Ingredience: 5 velkých mrkví, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, tymián, sůl, pepř

Tento recept je trochu jednodušší, rozhodně ale stojí zato. Mrkev oloupejte a nakrájejte na hranolky. V tuto chvíli máte většinu práce hotovo. V míse pak hranolky promíchejte s olejem, česnekem, tymiánem, solí a pepřem. Tymián může být čerstvý i sušený a pokud byste ho neměli, poslouží jako skvělá alternativa rozmarýn. I tato bylinka se k mrkvi skvěle hodí.

Nechte krátkou chvíli hranolky marinovat a následně je rozprostřete na plech s pečicím papírem. Takto připravený pokrm vložte do rozehřáté trouby na 200 °C a pečte asi 25–30 minut, dokud hranolky nezměknou a nezačnou zlátnout. Před podáváním posyp parmazánem. Jsou skvělé jako zdravá příloha i jako mlsání k filmu.

Mrkvový hummus

Ingredience: 2 větší mrkve, 1 plechovka cizrny, 2 lžíce tahini pasty, 2 lžíce citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletého římského kmínu, sůl, olivový olej

Arabská kuchyně je skvělá a jednou z jejich tradiční pokrmů je hummus. Ten sice dle mých osobních zkušeností dělí strávníky na dvě části, z nichž ho jedna miluje a druhá nenávidí, přesto věřím, že bude mít tento recept pozitivní ohlas.

Mrkev upečte doměkka a následně už jen zbývá všechny vypsané ingredience stačí vložit do mixéru a rozmixovat do hladka. Pokud je směs moc hustá, přidejte trochu olivového oleje. A je hotovo! Hummus zkuste například v kombinaci s pita chlebem, nebo si jej namažte na topinku.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...
Reklama
Reklama