Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je tamní gastronomie na vynikající úrovni. A to přitom není ani nijak složitá. Přesvědčte se o tom v následujícím článku, ve kterém vám přinášíme tři typické recepty pro španělskou kuchyni.

Paella mixta

Ingredience: 300 g kuřecích stehenních řízků, 250 g kulatozrnné rýže, 1 červená paprika, 100 g zelených fazolek, 2 stroužky česneku, 1 rajče, 700 ml kuřecího vývaru, špetka šafránu, olivový olej, sůl, pepř, citron

Kuřecí maso nakrájejte, osolte a opepřete a následně ho osmahněte dozlatova na rozehřáté pánvi s olivovým olejem. Samotná pánev je velmi důležitá, neboť v ní budeme vařit celý pokrm, a tak zvolte ideální velikost. K zarestovanému kuřeti přidejte postupně nakrájenou papriku, zelené fazolky a česnek. Vše krátce opečte. Poté do tohoto základu zapracujte rajče a chvíli duste.

Teď přichází čas pro rýži, která musí být kulatozrnná. Ideálně arroz bomba. V tuto chvíli vznikající pokrm promíchejte a zalijte vývarem. Ihned poté přidejte špetku šafránu a v této chvíli už přestaňte míchat. Jídlo nechte v pánvi dusit bez pokličky přibližně 20 minut, dokud se tekutina nevsákne. Před podáváním si paellu ještě vyšperkujte pár kapkami šťávy z citronu.

Gazpacho

Ingredience: 5 zralých rajčat, 1/2 okurky, 1/2 červené papriky, 1 stroužek česneku, 1 malá červená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, sůl, pepř

Gazpacho je skvělá studená polévka, která vás v horkých dnech dokonale osvěží. Jak začít? Zeleninu nakrájejte na menší kousky a dejte do mixéru. Následně k ní přidejte olej, ocet a česnek. Dle chuti dosolte a opepřete a vše rozmixujte do hladka. Pokud by byla polévka moc hustá, můžete jí naředit trochou vody. Gazpacho máte v tu chvíli takřka hotová, zbývá ho už jen dát na minimálně hodinu vychladit do lednice. Mezitím si tedy můžete připravit třeba krutony, se kterými se obvykle podává. Obohatit si ho můžete i pár kapkami olivového oleje a vyzkoušejte i variantu s kostkou ledu, pokud je opravdu horko.

Patatas bravas

Ingredience: 500 g brambor, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 1 lžička uzené papriky, 100 ml rajčatové passaty, špetka chilli, 1 lžíce vinného octa

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Poté je vařte v osolené vodě, až jsou téměř měkké. Následně je osušte a opečte dozlatova na pánvi. Mezitím se můžete vrhnout na přípravu omáčky. Na rozpáleném oleji na pánvi si zarestujte česnek, přidejte uzenou papriku a po krátké chvíli přidejte rajčatovou passatu, chilli a poté i vinný ocet. Nechte pár minut provařit a následně omáčku rozmixujte dohladka. Teď už jí zbývá pouze přelít teplé brambory.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...
Reklama
Reklama