Sbohem zkažená vejce. S našimi tipy se jim vyhnete

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vajíčka bývají nejen oblíbenou snídaní, ale taky se bez nich neobejdeme ani při pečení, kdy je používáme třeba i do některých náplní. Kromě toho jsou zdravá, lehce stravitelná a plná bílkovin. Víte však, jak spolehlivě zjistit, zda jsou skutečně čerstvá?

Od července letošního roku došlo k změně v české legislativě, která upravuje pravidla pro skladování vajec v obchodech. Nově se tak mohou skladovat vejce v regálech při teplotě 5 °C až 24 °C, což odpovídá evropským normám. Předtím bylo možné nejvýše osmnáct stupňů. Z toho vyplývá, že nejsou až tak náchylná a ledacos vydrží.

Doma bychom je raději měli skladovat při nižších teplotách – ideálně v ledničce, kde obvykle bývají nejvýše čtyři stupně. Takto uložené vejce nám vydrží čtyři až pět týdnů.

Zkažené vejce a zdravotní problémy

I tak se nám mohou zkazit, zvlášť pokud je porušená skořápka nebo když je máme doma příliš dlouho. Hrozbou jsou také domácí vejce, u kterých nevíme, jak byly skladovány. Necháme-li je pár hodin při vyšší teplotě, nebo dokonce vedle topení či na sluníčku, riskujeme jejich zkažení– může se v nich rozmnožit například salmonelóza nebo další patogeny či toxiny.

V případě jejich konzumace nám hrozí silné průjmy s horečkou a krutými bolestmi břicha, malým dětem, seniorům či oslabeným jedincům by mohla jejich konzumace v krajním případě přivodit i celkovou sepsi.

Tipy, jak zjistit, jestli jsou vejce čerstvá

Naštěstí podle jednoduchého triku můžeme spolehlivě zjistit, zda vejce nejsou stará nebo zkažená. Jak na to? Vezmeme si nádobu se studenou vodou a vejce do ní jemně ponoříme. Čím jsou vejce starší, tím jsou jejich skořápky poréznější a dovnitř se jimi dostává vzduch, díky kterém se vejce ve vodě nadnáší.

Jestliže vejce ihned klesne ke dnu a leží na boku, je čerstvé. Upotřebit můžete i vejce, které se ponořuje pomalu, se špičkou trochu směrovanou vzhůru, už to ale moc neodkládejte.

Buďte obezřetní u vejce, které zůstane plavat nahoře. Lepší je ho nejíst například v úpravě nahniličko. Nemmusí jim nic být, zvláště když po rozklepnutí nezapáchají nebo nemají divnou konzistenci, ale pokud máte pochybnosti, vyhoďte je. Kontaminace bakteriemi či toxiny se totiž vůbec nemusí projevit zápachem.

Jasně, že tento test se nedá udělat s prasklými vejci, ale u těch čerstvě prasklých platí, že by se měla skladovat maximálně dva dny. Jestli jste si ho přinesli prasklé už z obchodu a je na něm například zaschlý žloutek, vyhoďte ho.

Zapojte smysly

Čerstvost vajec můžeme do velké míry posuzovat i našimi smysly. Určitě znáte přirovnání „páchne jako zkažené vejce“ – jestli po rozklepnutí ucítíte zápach, vajíčko nejezte, je zkažené. U čerstvých vajec neucítíte téměř žádnou vůni.

Zkontrolujte stav

Postupem času se taky mění vzhled vejce, nejlépe to můžeme poznat na konzistenci bílku, i tady záleží na vzduchu, který proniká dovnitř skrze skořápku. Zjistit to můžete, když vajíčko rozklepnete do misky.

Čerstvý vaječný bílek bude hustý, mírně neprůhledný a oddělit od žloutku ho bude jedna báseň. Později bílek řídne. Uvidíte-li bílek zakalený, nebo dokonce nějak zbarvený, vejce bude zkažené. Záleží i na žloutku – u starých vajec už nedrží a má mírně vyklenutý tvar po vyklepnutí, navíc bude mít tendenci se roztékat.

Naše tipy

Vyhněte se umývání čerstvých vajec, narušili byste jejich ochranný obal a paradoxně byste do nich mohli zavléci nějaké mikroorganismy.

Vejce, které jsou uvařené natvrdo, vydrží ve skořápce sedm dní, za předpokladu, že je dáte do ledničky dvě hodiny po uvaření. Jestli je oloupete, zkonzumujte je po skladování v ledničce do dvou až tří dnů.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Stát přidá důchodcům stokoruny. Někteří ale za zprávu o navýšení zaplatí

O kolik přesně se mi v lednu 2026 zvedne důchod? Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně odtajnilo finální čísla a odpověď není pro každého...

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Co ocení pleť po létě? Dokonalé kombo hadího krému a kolagenové emulze

V létě si užíváme odpočinku, dovolené, slunce a moře, pro pleť je to ale náročné období. Vliv slunečního záření, chloru, mořské soli, klimatizace a...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...
Reklama
Reklama