Sbohem zkažená vejce. S našimi tipy se jim vyhnete

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vajíčka bývají nejen oblíbenou snídaní, ale taky se bez nich neobejdeme ani při pečení, kdy je používáme třeba i do některých náplní. Kromě toho jsou zdravá, lehce stravitelná a plná bílkovin. Víte však, jak spolehlivě zjistit, zda jsou skutečně čerstvá?

Od července letošního roku došlo k změně v české legislativě, která upravuje pravidla pro skladování vajec v obchodech. Nově se tak mohou skladovat vejce v regálech při teplotě 5 °C až 24 °C, což odpovídá evropským normám. Předtím bylo možné nejvýše osmnáct stupňů. Z toho vyplývá, že nejsou až tak náchylná a ledacos vydrží.

Doma bychom je raději měli skladovat při nižších teplotách – ideálně v ledničce, kde obvykle bývají nejvýše čtyři stupně. Takto uložené vejce nám vydrží čtyři až pět týdnů.

Zkažené vejce a zdravotní problémy

I tak se nám mohou zkazit, zvlášť pokud je porušená skořápka nebo když je máme doma příliš dlouho. Hrozbou jsou také domácí vejce, u kterých nevíme, jak byly skladovány. Necháme-li je pár hodin při vyšší teplotě, nebo dokonce vedle topení či na sluníčku, riskujeme jejich zkažení– může se v nich rozmnožit například salmonelóza nebo další patogeny či toxiny.

V případě jejich konzumace nám hrozí silné průjmy s horečkou a krutými bolestmi břicha, malým dětem, seniorům či oslabeným jedincům by mohla jejich konzumace v krajním případě přivodit i celkovou sepsi.

Tipy, jak zjistit, jestli jsou vejce čerstvá

Naštěstí podle jednoduchého triku můžeme spolehlivě zjistit, zda vejce nejsou stará nebo zkažená. Jak na to? Vezmeme si nádobu se studenou vodou a vejce do ní jemně ponoříme. Čím jsou vejce starší, tím jsou jejich skořápky poréznější a dovnitř se jimi dostává vzduch, díky kterém se vejce ve vodě nadnáší.

Jestliže vejce ihned klesne ke dnu a leží na boku, je čerstvé. Upotřebit můžete i vejce, které se ponořuje pomalu, se špičkou trochu směrovanou vzhůru, už to ale moc neodkládejte.

Buďte obezřetní u vejce, které zůstane plavat nahoře. Lepší je ho nejíst například v úpravě nahniličko. Nemmusí jim nic být, zvláště když po rozklepnutí nezapáchají nebo nemají divnou konzistenci, ale pokud máte pochybnosti, vyhoďte je. Kontaminace bakteriemi či toxiny se totiž vůbec nemusí projevit zápachem.

Jasně, že tento test se nedá udělat s prasklými vejci, ale u těch čerstvě prasklých platí, že by se měla skladovat maximálně dva dny. Jestli jste si ho přinesli prasklé už z obchodu a je na něm například zaschlý žloutek, vyhoďte ho.

Zapojte smysly

Čerstvost vajec můžeme do velké míry posuzovat i našimi smysly. Určitě znáte přirovnání „páchne jako zkažené vejce“ – jestli po rozklepnutí ucítíte zápach, vajíčko nejezte, je zkažené. U čerstvých vajec neucítíte téměř žádnou vůni.

Zkontrolujte stav

Postupem času se taky mění vzhled vejce, nejlépe to můžeme poznat na konzistenci bílku, i tady záleží na vzduchu, který proniká dovnitř skrze skořápku. Zjistit to můžete, když vajíčko rozklepnete do misky.

Čerstvý vaječný bílek bude hustý, mírně neprůhledný a oddělit od žloutku ho bude jedna báseň. Později bílek řídne. Uvidíte-li bílek zakalený, nebo dokonce nějak zbarvený, vejce bude zkažené. Záleží i na žloutku – u starých vajec už nedrží a má mírně vyklenutý tvar po vyklepnutí, navíc bude mít tendenci se roztékat.

Naše tipy

Vyhněte se umývání čerstvých vajec, narušili byste jejich ochranný obal a paradoxně byste do nich mohli zavléci nějaké mikroorganismy.

Vejce, které jsou uvařené natvrdo, vydrží ve skořápce sedm dní, za předpokladu, že je dáte do ledničky dvě hodiny po uvaření. Jestli je oloupete, zkonzumujte je po skladování v ledničce do dvou až tří dnů.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...

Teplo domova bez úspor. Jak získat čtvrt milionu na zateplení, i když nemáte ani korunu

Stát vám dá až čtvrt milionu korun na zateplení, a to ještě dříve, než kopnete do země. Program Nová zelená úsporám Light prošel zásadním...

Lesklá, čistá a bez zápachu: Jak na rychlovarnou konvici, aby vám káva chutnala jako z kavárny

Rychlovarná konvice patří k těm spotřebičům, bez kterých si kuchyň jen těžko představíme. Stačí nalít vodu, stisknout páčku a za pár vteřin už slyšíte...

Jakub Trpiš pokřtil svou knihu DUŠE v den, kdy se duševní zdraví stává celosvětovou prioritou

Večer plný emocí se nesl ve znamení naděje. V symbolický den, na Světový den duševního zdraví v ostravském Klubu Atlantik, křtil spisovatel Jakub Trpiš...

Udržujte paměť ve hře

Častější zapomínání jmen. Potíže se soustředěním. Pomalejší hledání těch správných slov. Snížená schopnost dělat více věcí najednou. To jsou přirozené projevy stárnutí mozku. Cíleným...

Útěk před zimou. Sedm sluncem zalitých destinací, kde zapomenete na sychravé počasí

Sychravé počasí, krátké dny a tma. Podzimní realita v Česku svádí k útěku za sluncem. A právě takový čas je ideální na dovolenou, jelikož...

Jak ušetřit tisíce ročně za elektřinu: Pozor na „energetické upíry“ ve vaší domácnosti

Jsou tiší, nenápadní a pomalu vám vysávají peněženku, i když spíte. Řeč je o takzvaných „energetických upírech“... spotřebičích, jež odebírají elektřinu, i když jsou...

Ovocné mušky v kuchyni? Stačí jeden obyčejný trik a zmizí jako mávnutím ruky

Zdá se, že se berou úplně odnikud - jednoho dne si v klidu připravujete snídani a najednou kolem vás poletuje roj malých otravných mušek....

Halloween na úrovni celebrit, který zvládnete i doma

Dušičky už dávno nejsou jen o sladkostech. Halloween se proměnil v celosvětový fenomén, který na sociálních sítích i v médiích překonává dokonce Valentýn. Je...

Experti radí, jak nahradit botox: Klíčem je domácí péče s peptidy a retinolem

Toužíte po mladistvé a pevné pleti, ale bojíte se jehel a skalpelu? Podle expertů se skutečné kouzlo neskrývá v ordinacích estetických klinik, nýbrž ve...

Blefaroplastika aneb proč nevypadat o pár let mladší

Péče o svůj vzhled není už dávno jen doménou žen ,ale  i mužů. Víčka utváří důležitou část obličeje a jejich plastická úprava  tzv. blefaroplastika,...

4SLIM Arašídové máslo: podzimní ingredience, která zahřeje i zasytí

Podzim má svou chuť a arašídové máslo do ní patří stejně jako skořice nebo pečená dýně. Je to víc než jen pomazánka: zahřeje, zasytí...

Jak ušetřit za veterinární péči: Pojišťovny nabízejí skryté příspěvky pro majitele mazlíčků

Věděli jste, že vaše pojišťovna vám může přispět na veterinární péči o vašeho psa či kočku? Ačkoli neexistuje žádný přímý státní příspěvek pro seniory...

Hubnete a nic se neděje? Možná vám dietu kazí vlastní domácnost

Poctivě cvičíte, vaříte si zdravě a stejně máte pocit, že se váha ani nehne? Možná není problém v jídelníčku ani v nedostatku disciplíny. Často...

Kouzlo příprav na Vánoce s Tchibo

Ať už se při pečení držíte tradičních receptů nebo zkoušíte nové chutě, důležité je užít si samotný proces – s rodinou, přáteli nebo jen...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3