Zdravé svačinky po celý školní rok

Sdílet článek

Reklama
Reklama

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější mlsné jazýčky.

Recepty se skvěle hodí na dopolední i odpolední svačiny a díky snadné přípravě je zvládnou připravit i ti nejvíce vytížení rodiče.

Banánový chlebíček
Suroviny:
3 zralé banány
110 g medu
75 g kokosového oleje
2 vejce
50 g kapsičky Hamánek Hruška, Rakytník, Jablko
60 ml plnotučného mléka
⅓ lžičky himalájské soli
½ lžičky skořice
130 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
100 g mletých oříšků

Postup:
Dva banány si rozmačkáme vidličkou a dáme do mísy. V malém rendlíku si rozehřejeme (při nízké teplotě) kokosový olej s medem a přidáme ho společně s vejci k banánům a promícháme. K těstu přidáme Hamánka, mléko, sůl a skořici.

V misce si smícháme hladkou mouku, jedlou sodu a mleté oříšky a postupně zapracujeme do těsta.

Formu na chlebíček vymažeme trochou kokosového oleje a nalijeme do ní těsto. Zbylý banán oloupeme a rozkrojíme napůl. Obě půlky dáme na těsto řezem nahoru. Pečeme na 170 stupňů 45–50 minut.

Energy balls
Suroviny:
200 g vypeckovaných datlí (nejlépe Medjool)
2 lžičky kokosového oleje
90 g kapsičky Hamánek Hruška, Rakytník, Jablko
5 lžic kvalitně strouhaného kokosu

Postup:
Vypeckované datle dáme spolu s povoleným kokosovým olejem, Hamánkem a pěti lžícemi kokosu do misky a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Vzniklou hmotu dáme vychladnout do lednice (cca na 1 hodinu). Poté tvoříme z hmoty kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Uchováváme v chladu.

Lívance pro děti
Suroviny:
2 zralé banány
2 vejce
½ lžičky skořice
190 g ovocného příkrmu Hamánek Jablko a Borůvka
Ovoce a čerstvá máta na ozdobu
Přepuštěné máslo na smažení

Postup:
Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou a smícháme s vajíčkem a skořicí.

Pánev na lívance si rozpálíme a potřeme trochou přepuštěného másla. Smažíme na ní lívance z obou stran.

Hotové lívance servírujeme s Hamánkem a zdobíme je malinami s mátou.

Mrkvové muffiny
Suroviny:
150 g špaldové hladké mouky
190 g nastrouhané mrkve
2 vejce
½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
2–3 lžíce medu
40 g másla
70 g bílého jogurtu
70 g ovocného příkrmu Hamánek Jablko
½ lžičky skořice

Postup:
Povolené máslo smícháme s tekutým medem, přidáme ovocný příkrm, vejce a jogurt. Vše dobře promícháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a skořicí. Nakonec do těsta přimícháme najemno nastrouhanou mrkev.

Papírové košíčky si naskládáme do formy na muffiny. Naplníme je zhruba do ⅔ těstem a pečeme na 180 stupňů 15–20 minut.

Sušenky s brusinkami a ořechy
Suroviny:
110 g celozrnné pšeničné hladké mouky
80 g hladké mouky
½ lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
¼ lžičky soli
2 lžíce změklého másla
60 ml řepkového oleje
55 g tmavého třtinového cukru
3 lžíce cukru krystal
1 vejce
125 g kapsičky Hamánek Jablko s Mrkví
1 lžička vanilkového extraktu
½ hrnku ovesných vloček
½ hrnku cereálních lupínků
⅓ hrnku sušených brusinek
⅓ hrnku nasekaných vlašských ořechů

Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Promíchejte obě mouky, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Prošlehejte máslo, olej a oba cukry do pěny. Přidejte vejce, přesnídávku a vanilku a mixujte ještě 30 sekund. Vsypte moučnou směs a šlehejte dalších 30 sekund. Zlehka vmíchejte vločky, lupínky, brusinky a ořechy.

Na plech vyložený pečicím papírem udělejte lžící kopečky těsta, nechte mezi nimi dostatečné rozestupy. Navlhčenýma rukama stlačte hrudky na tloušťku asi 6 mm. Pečte 12 minut, dokud nebudou sušenky zapečené, ale stále měkké.

Reklama

Doporučujeme

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...
Reklama
Reklama