Zdravé svačinky po celý školní rok

Sdílet článek

Reklama
Reklama

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější mlsné jazýčky.

Recepty se skvěle hodí na dopolední i odpolední svačiny a díky snadné přípravě je zvládnou připravit i ti nejvíce vytížení rodiče.

Banánový chlebíček
Suroviny:
3 zralé banány
110 g medu
75 g kokosového oleje
2 vejce
50 g kapsičky Hamánek Hruška, Rakytník, Jablko
60 ml plnotučného mléka
⅓ lžičky himalájské soli
½ lžičky skořice
130 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
100 g mletých oříšků

Postup:
Dva banány si rozmačkáme vidličkou a dáme do mísy. V malém rendlíku si rozehřejeme (při nízké teplotě) kokosový olej s medem a přidáme ho společně s vejci k banánům a promícháme. K těstu přidáme Hamánka, mléko, sůl a skořici.

V misce si smícháme hladkou mouku, jedlou sodu a mleté oříšky a postupně zapracujeme do těsta.

Formu na chlebíček vymažeme trochou kokosového oleje a nalijeme do ní těsto. Zbylý banán oloupeme a rozkrojíme napůl. Obě půlky dáme na těsto řezem nahoru. Pečeme na 170 stupňů 45–50 minut.

Energy balls
Suroviny:
200 g vypeckovaných datlí (nejlépe Medjool)
2 lžičky kokosového oleje
90 g kapsičky Hamánek Hruška, Rakytník, Jablko
5 lžic kvalitně strouhaného kokosu

Postup:
Vypeckované datle dáme spolu s povoleným kokosovým olejem, Hamánkem a pěti lžícemi kokosu do misky a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Vzniklou hmotu dáme vychladnout do lednice (cca na 1 hodinu). Poté tvoříme z hmoty kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Uchováváme v chladu.

Lívance pro děti
Suroviny:
2 zralé banány
2 vejce
½ lžičky skořice
190 g ovocného příkrmu Hamánek Jablko a Borůvka
Ovoce a čerstvá máta na ozdobu
Přepuštěné máslo na smažení

Postup:
Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou a smícháme s vajíčkem a skořicí.

Pánev na lívance si rozpálíme a potřeme trochou přepuštěného másla. Smažíme na ní lívance z obou stran.

Hotové lívance servírujeme s Hamánkem a zdobíme je malinami s mátou.

Mrkvové muffiny
Suroviny:
150 g špaldové hladké mouky
190 g nastrouhané mrkve
2 vejce
½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
2–3 lžíce medu
40 g másla
70 g bílého jogurtu
70 g ovocného příkrmu Hamánek Jablko
½ lžičky skořice

Postup:
Povolené máslo smícháme s tekutým medem, přidáme ovocný příkrm, vejce a jogurt. Vše dobře promícháme. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a skořicí. Nakonec do těsta přimícháme najemno nastrouhanou mrkev.

Papírové košíčky si naskládáme do formy na muffiny. Naplníme je zhruba do ⅔ těstem a pečeme na 180 stupňů 15–20 minut.

Sušenky s brusinkami a ořechy
Suroviny:
110 g celozrnné pšeničné hladké mouky
80 g hladké mouky
½ lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
¼ lžičky soli
2 lžíce změklého másla
60 ml řepkového oleje
55 g tmavého třtinového cukru
3 lžíce cukru krystal
1 vejce
125 g kapsičky Hamánek Jablko s Mrkví
1 lžička vanilkového extraktu
½ hrnku ovesných vloček
½ hrnku cereálních lupínků
⅓ hrnku sušených brusinek
⅓ hrnku nasekaných vlašských ořechů

Postup:
Předehřejte troubu na 175 °C. Promíchejte obě mouky, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Prošlehejte máslo, olej a oba cukry do pěny. Přidejte vejce, přesnídávku a vanilku a mixujte ještě 30 sekund. Vsypte moučnou směs a šlehejte dalších 30 sekund. Zlehka vmíchejte vločky, lupínky, brusinky a ořechy.

Na plech vyložený pečicím papírem udělejte lžící kopečky těsta, nechte mezi nimi dostatečné rozestupy. Navlhčenýma rukama stlačte hrudky na tloušťku asi 6 mm. Pečte 12 minut, dokud nebudou sušenky zapečené, ale stále měkké.

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na kombuchu nebo kefír. Tento fermenovaný nápoj z dílny našich předků je rovněž zdravý a mnohem levnější

Zvykli jste si na kombuchu a nedáte na ni dopustit? Víte ale, že existuje mnohem levnější a stejně zdravá varianta? Fermentovaný nápoj znali už...

Jana Paulová slaví 50 let po boku Milana Svobody. Prozradila tajemství vztahu

Herečka Jana Paulová slaví se svým manželem Milanem Svobodou padesát společných let. Prozradila, jak si dokázali udržet láskyplný vztah a proč je důležité mít...

Husté kuřecí polévky, které vás v chladných dnech zahřejí

Léto se s námi definitivně rozloučilo a sychravé počasí je tu v plné síle. Co v takové době potěší víc než miska horké polévky?  Nejen,...

Je přísně chráněný, ale na zahradě ho můžete mít i vy. Znáte tento poklad?

Jeho sametově ochmýřené zvonky, nejčastěji v odstínech fialové, se derou na světlo často ještě v době, kdy na zahradě leží poslední zbytky sněhu. Koniklec...

Šálek plný zdraví: Co je houbová káva a jaké jsou její účinky

Káva, která nejenže povzbudí, ale zároveň podpoří imunitu, zlepší paměť a pomůže tělu bojovat se stresem... Ne, nejedná se o nápoj smíchaný s hříbky...

Přišla vám nečekaná návštěva a nemáte co na stůl? Zkuste rychlou hrnečkovou buchtu

Nečekaná návštěva? Nebo jen chuť na něco sladkého k odpolední kávě? Nemusíte hned zapínat troubu ani vytahovat hromadu nádobí. Stačí hrníček, pár základních surovin...

Rozdíl mezi psychologem a psychoterapeutem – v čem se liší a kdy je vyhledat?

Hledáte odbornou pomoc, ale nevíte, zda se obrátit na psychologa nebo psychoterapeuta? Nejste sami – tyto dvě povolání se totiž často zaměňují. Přitom každý...

Vůně podzimu na talíři. Upečte si koláč, jenž provoní celý dům

Letošní úroda jablek je mimořádně štědrá a přímo vybízí k tomu, abychom provoněli domov vůní skořice a karamelu. Pakliže vás již omrzelo zdlouhavé tahání...

Podzim na talíři podle Josefa Maršálka: medová bábovka s hruškami a brusinkami

Podzimní chutě si žádají poctivé suroviny – a právě ty tvoří základ medové bábovky od Josefa Maršálka, která spojuje svěžest brusinek, sladkost hrušek a...

Jak udržet psího seniora v kondici: Průvodce cvičením, stravou a péčí

Šedivějící čumák a pomalejší krok jsou připomínkou let plných věrnosti a lásky. Péče o psího seniora však vyžaduje více než jen vzpomínky... je to...

Rozpláclé brambory: křupavá dobrota, která strčí hranolky do kapsy

Vařené brambory nikoho na talíři nenadchnou. Pokud ale hledáte bramborové jídlo, které je jednoduché, zdravější než hranolky a zároveň naprosto návykové, narazili jste na...

Emblem Hotel: Místo, které se stane vaším druhým domovem

Praha má novou definici moderního luxusu. Hotel Emblem, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, není jen místem k přenocování, ale živým prostorem, kde se...

Machine Gun Kelly odhalil, proč si nechal potetovat tělo načerno, proces označil za mučení

„Bylo to nejhorší mučení, jaké jsem kdy zažil…“ Takto popsal hudebník Machine Gun Kelly (MGK) proces, během kterého si nechal většinu horní části těla...

Zasypte svou zahradu hvězdami aneb Kouzlo křehkých ifeonů

Ifeiony jsou nenáročné cibuloviny, které si pro svou křehkou krásu a sladkou medovou vůni zamiluje každý. Jejich pěstování je přitom až neuvěřitelně snadné. Exotická kráska...

Denní krém s SPF jako klíč k mladistvé a zdravé pleti po celý rok

Slunce je naším spojencem i protivníkem zároveň. Dodává tělu energii a podporuje tvorbu vitaminu D. Rovněž ale jeho ultrafialové paprsky mohou způsobit vážné škody....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3