Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou rychlé, levné, a pokud se připraví dobře, chutnají naprosto skvěle. Přinášíme vám proto tři recepty na pomazánky, které ohromí vaše chuťové pohárky. Můžete si je namazat na chleba, bagetu, nebo je zkuste třeba v kombinaci s křupavou zeleninou.

Česneková pomazánka

Ingredience: 200 g lučiny, 100 g goudy, 2–3 stroužky česneku, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř

Česneková pomazánka je v našich končinách jednou z nejoblíbenějších. Každá domácnost má většinou svůj zaručený recept, ale neváhejte udělat změnu a zkuste si ji udělat podle nás. Začneme tím, že si nastrouháme goudu.

Jakmile je sýr nastrouhaný, smícháme ho s lučinou a majonézou. Poté si oloupeme česnek a prolisujeme ho do pomazánky. Pak už zbývá jen ochutit solí a pepřem a nechat odležet alespoň 15 minut, aby se chutě spojily. V případě potřeby pak ještě dochutíme a můžeme servírovat.

Vajíčková pomazánka

Ingredience: 5 vajec, 1 menší cibule, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, pažitka

I druhá pomazánka je v Česku velmi oblíbená a je to taková velká klasika. Vejce si uvaříme natvrdo a jakmile jsou studená, oloupeme je a nasekáme nadrobno. Pokračujeme cibulí, kterou si nakrájíme na malé kostičky a přidáme k vejci.

Do základu pak přidáme majonézu a hořčici, a důkladně osolíme a opepříme. Promícháme a pak už jen zbývá přidat nasekanou pažitku, kterou zapracujeme do pomazánky a máme hotovo. Je skvělá s rozpečeným pečivem a rozhodně to není záležitost, kterou se vyplatí dělat pouze na Velikonoce.

Cuketová pomazánka

Ingredience: 1 střední cuketa, 1 menší červená cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce ricotty, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, petrželová nať

Cuketu si rozkrojíme na půlky a poté ji zbavíme semínek a „měkkého středu“. Nakrájíme na kostičky, které si na pánvi zarestujeme na olivovém oleji. Krátce je i podusíme a následně rozmixujeme. Vzniklou hmotu dochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout.

Jakmile je cuketa alespoň vlažná, můžeme ji smíchat s ricottou, červenou cibulí a prolisovaným česnek. Nezbývá už nic jiného, než zjemnit pomazánku olivovým olejem a dochutit solí, pepřem a přidat petrželovou nať.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...
Reklama
Reklama