Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá na přípravu, efektní na pohled a hlavně výborně chutná. Skvěle se hodí na rodinné posezení i jako rychlá večeře. Připravili jsme pro vás recept a trik, díky kterému vám bude držet pohromadě.

Co dělá sýrovou roládu tak oblíbenou

Není to pečivo ani kynuté těsto – základ tvoří plátky tvrdého sýra, které se lehce překrývají a spojí v jeden velký plát. Na něj pak přijde náplň podle chuti a fantazie. Po zarolování a nakrájení získáte lahodné šneky, které vypadají i chutnají skvěle. Aby ale roláda opravdu držela, je potřeba ji nechat odpočinout v lednici, ideálně přes noc.

Sýr, bylinky a špetka barev

Náplň si můžete upravit podle sebe. Klasika je šunka se smetanovým sýrem nebo tvarohovou pomazánkou, výborná je i vaječná varianta. Aby roláda nebyla fádní, přidejte zeleninu – červenou papriku, listy špenátu nebo rukoly. Pikantnější chuť zajistí olivy či kyselé okurky. A jestli chcete překvapit, zkuste i kousky hroznového vína nebo mandarinky. Tady vám nabízíme jeden z mnoha receptů, jak na sýrovou roládu.

Ingredience: 2 lžíce řepkového oleje, 1 menší červená paprika, 2 stroužky česneku, 100 g smetanového sýra, 80 g polotučného tvarohu, 200 g plátkové goudy, sůl a čerstvě mletý pepř

Předehřejte troubu na 230 °C a plech vyložte pečicím papírem, který potřete olejem. Papriku nakrájejte na malé kostičky, česnek prolisujte a smíchejte je se smetanovým sýrem, tvarohem, solí a pepřem.

Na plech naskládejte plátky goudy do tří řad tak, aby se překrývaly a vytvořily souvislý plát. Sýr krátce zapečte 3–4 minuty, pak nechte lehce vychladnout. Poté na sýr rozetřete náplň a zarolujte od kratší strany do pevné rolády. Tu zabalte do potravinářské fólie jako „bonbon“ a utáhněte. Uložte do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. Po odležení nakrájejte na plátky a podávejte.

Sýrová roláda je důkazem, že i recepty našich maminek a babiček mají v dnešní kuchyni pořád své místo. Jednoduchá, rychlá a s neomezenými možnostmi náplní – ideální evergreen na každou oslavu.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3