Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá na přípravu, efektní na pohled a hlavně výborně chutná. Skvěle se hodí na rodinné posezení i jako rychlá večeře. Připravili jsme pro vás recept a trik, díky kterému vám bude držet pohromadě.

Co dělá sýrovou roládu tak oblíbenou

Není to pečivo ani kynuté těsto – základ tvoří plátky tvrdého sýra, které se lehce překrývají a spojí v jeden velký plát. Na něj pak přijde náplň podle chuti a fantazie. Po zarolování a nakrájení získáte lahodné šneky, které vypadají i chutnají skvěle. Aby ale roláda opravdu držela, je potřeba ji nechat odpočinout v lednici, ideálně přes noc.

Sýr, bylinky a špetka barev

Náplň si můžete upravit podle sebe. Klasika je šunka se smetanovým sýrem nebo tvarohovou pomazánkou, výborná je i vaječná varianta. Aby roláda nebyla fádní, přidejte zeleninu – červenou papriku, listy špenátu nebo rukoly. Pikantnější chuť zajistí olivy či kyselé okurky. A jestli chcete překvapit, zkuste i kousky hroznového vína nebo mandarinky. Tady vám nabízíme jeden z mnoha receptů, jak na sýrovou roládu.

Ingredience: 2 lžíce řepkového oleje, 1 menší červená paprika, 2 stroužky česneku, 100 g smetanového sýra, 80 g polotučného tvarohu, 200 g plátkové goudy, sůl a čerstvě mletý pepř

Předehřejte troubu na 230 °C a plech vyložte pečicím papírem, který potřete olejem. Papriku nakrájejte na malé kostičky, česnek prolisujte a smíchejte je se smetanovým sýrem, tvarohem, solí a pepřem.

Na plech naskládejte plátky goudy do tří řad tak, aby se překrývaly a vytvořily souvislý plát. Sýr krátce zapečte 3–4 minuty, pak nechte lehce vychladnout. Poté na sýr rozetřete náplň a zarolujte od kratší strany do pevné rolády. Tu zabalte do potravinářské fólie jako „bonbon“ a utáhněte. Uložte do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. Po odležení nakrájejte na plátky a podávejte.

Sýrová roláda je důkazem, že i recepty našich maminek a babiček mají v dnešní kuchyni pořád své místo. Jednoduchá, rychlá a s neomezenými možnostmi náplní – ideální evergreen na každou oslavu.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Královna podzimu v kuchyni. Jak z obyčejné dýně vykouzlit slanou i sladkou delikates

Je jako malý kousek slunce, jenž se s příchodem podzimu nastěhuje do našich kuchyní. Řeč je o dýni, královně sezónní zeleniny, jejíž sametová dužina...

Zapomeňte na kombuchu nebo kefír. Tento fermenovaný nápoj z dílny našich předků je rovněž zdravý a mnohem levnější

Zvykli jste si na kombuchu a nedáte na ni dopustit? Víte ale, že existuje mnohem levnější a stejně zdravá varianta? Fermentovaný nápoj znali už...

Jana Paulová slaví 50 let po boku Milana Svobody. Prozradila tajemství vztahu

Herečka Jana Paulová slaví se svým manželem Milanem Svobodou padesát společných let. Prozradila, jak si dokázali udržet láskyplný vztah a proč je důležité mít...

Husté kuřecí polévky, které vás v chladných dnech zahřejí

Léto se s námi definitivně rozloučilo a sychravé počasí je tu v plné síle. Co v takové době potěší víc než miska horké polévky?  Nejen,...

Je přísně chráněný, ale na zahradě ho můžete mít i vy. Znáte tento poklad?

Jeho sametově ochmýřené zvonky, nejčastěji v odstínech fialové, se derou na světlo často ještě v době, kdy na zahradě leží poslední zbytky sněhu. Koniklec...

Šálek plný zdraví: Co je houbová káva a jaké jsou její účinky

Káva, která nejenže povzbudí, ale zároveň podpoří imunitu, zlepší paměť a pomůže tělu bojovat se stresem... Ne, nejedná se o nápoj smíchaný s hříbky...

Přišla vám nečekaná návštěva a nemáte co na stůl? Zkuste rychlou hrnečkovou buchtu

Nečekaná návštěva? Nebo jen chuť na něco sladkého k odpolední kávě? Nemusíte hned zapínat troubu ani vytahovat hromadu nádobí. Stačí hrníček, pár základních surovin...

Rozdíl mezi psychologem a psychoterapeutem – v čem se liší a kdy je vyhledat?

Hledáte odbornou pomoc, ale nevíte, zda se obrátit na psychologa nebo psychoterapeuta? Nejste sami – tyto dvě povolání se totiž často zaměňují. Přitom každý...

Vůně podzimu na talíři. Upečte si koláč, jenž provoní celý dům

Letošní úroda jablek je mimořádně štědrá a přímo vybízí k tomu, abychom provoněli domov vůní skořice a karamelu. Pakliže vás již omrzelo zdlouhavé tahání...

Podzim na talíři podle Josefa Maršálka: medová bábovka s hruškami a brusinkami

Podzimní chutě si žádají poctivé suroviny – a právě ty tvoří základ medové bábovky od Josefa Maršálka, která spojuje svěžest brusinek, sladkost hrušek a...

Jak udržet psího seniora v kondici: Průvodce cvičením, stravou a péčí

Šedivějící čumák a pomalejší krok jsou připomínkou let plných věrnosti a lásky. Péče o psího seniora však vyžaduje více než jen vzpomínky... je to...

Rozpláclé brambory: křupavá dobrota, která strčí hranolky do kapsy

Vařené brambory nikoho na talíři nenadchnou. Pokud ale hledáte bramborové jídlo, které je jednoduché, zdravější než hranolky a zároveň naprosto návykové, narazili jste na...

Emblem Hotel: Místo, které se stane vaším druhým domovem

Praha má novou definici moderního luxusu. Hotel Emblem, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, není jen místem k přenocování, ale živým prostorem, kde se...

Machine Gun Kelly odhalil, proč si nechal potetovat tělo načerno, proces označil za mučení

„Bylo to nejhorší mučení, jaké jsem kdy zažil…“ Takto popsal hudebník Machine Gun Kelly (MGK) proces, během kterého si nechal většinu horní části těla...

Zasypte svou zahradu hvězdami aneb Kouzlo křehkých ifeonů

Ifeiony jsou nenáročné cibuloviny, které si pro svou křehkou krásu a sladkou medovou vůni zamiluje každý. Jejich pěstování je přitom až neuvěřitelně snadné. Exotická kráska...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3