Máte rádi zvěřinu? Pak vám udělají radost tyto tři recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zvěřina je maso, které si rozhodně zaslouží pozornost. Je zdravější než běžné druhy masa, obsahuje minimum tuku, zato hodně bílkovin, minerálů a má jedinečnou chuť. Pokud si ji spojíte jen s bohatými hostinami, věřte, že ji zvládnete připravit i doma. Přinášíme tři recepty, se kterými zazáříte nejen při nedělním obědě, ale i na slavnostním stole.

Srnčí hřbet na bylinkách

Ingredience: 600 g srnčího hřbetu, 2 lžíce olivového oleje, snítka rozmarýnu, snítka tymiánu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 50 g másla

Hřbet je samo o sobě u zvěřiny exkluzivní maso. Proto je dobré jeho chuť zbytečně nepřebít haldou koření. Jednoduše si jen maso očistěte, osolte a opepřete. Pak v pánvi rozehřejte olej, v němž nejprve nechte provonět česnek a bylinky a následně přidejte maso, které zprudka zatáhněte ze všech stran.

Když máte hotovo, stačí přendat do trouby a péct na 180 °C asi 10–12 minut. Důležité je, aby hřbet zůstal růžový a šťavnatý. Po upečení nechte maso pár minut odpočívat, nakrájejte ho na plátky a přelijte výpekem s kouskem rozpuštěného másla. Skvěle se hodí s pečenými bramborami nebo zeleninovým pyré. Pokud sáhnete po bramborách, můžete si jídlo ještě vyšperkovat třeba omáčkou z portského vína.

Jelení guláš

Ingredience: 1 kg jelení plece, 3 cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml červeného vína, kmín, bobkový list, sladká mletá paprika, nové koření, sůl, pepř, majoránka, voda nebo vývar

Guláš bude možná pro většinu lidí první jídlo, které se jim vybaví, když se řekne zvěřina. Jak na něj? Začátek je stejný jako u hovězí guláše, na sádle si osmažte dozlatova najemno nakrájenou cibuli a přidejte k ní i trochu kmínu. Restování samo o sobě zabere trochu času, proto je dobré si zatím propracovat maso. To si ještě před vložením do hrnce osolte, opepřete, přidejte trochu kmínu a sladké papriky a s pomoci oleje ho po mase rovnoměrně rozprostřete. Takto připravené ho nechte alespoň 15 minut odstát, což je zhruba čas, který vám zabere příprava cibule.

Když je cibule hotová, přidáme k ní právě maso a zarestujeme. Pak zasypeme sladkou paprikou, kterou restujeme jen krátce a totéž provedeme s rajským protlakem. Následuje červené víno, které musíme nechat trochu odpařit. Jakmile se tekutina zredukuje, dolijeme vodou odlij vývarem, trochu stáhneme plamen a dusíme doměkka alespoň 2 hodiny. Na závěr pak dochuťte majoránkou a případně i solí a pepřem. Podáváme ideálně s čerstvým chlebem.

Kančí kýta na červeném víně

Ingredience: 1 kg kančí kýty, 200 ml červeného vína, 150 g sušených švestek, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, rozmarýn, bobkový list, sůl, pepř

Kýtu prošpikujeme kousky česneku a osolíme. Na oleji si pak opečeme cibuli a když je hotová, přidáme k ní restovat maso. Jakmile máme maso opečené ze všech stran, přidáme do základu bylinky a zalijeme vínem.

Alkohol necháme odpařit a když je tekutina zredukovaná, pečeme přikryté troubě při 160 °C asi 2 hodiny, přičemž na posledních 20 minut přidejte sušené švestky. Maso je šťavnaté, voňavé a má jemně nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s červeným vínem. Podávejte s bramborovým knedlíkem nebo kaší.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Black Friday od přední značky v oblasti sexuálního zdraví

Nakupujte a objevujte řadu produktů pro sexuální zdraví od Satisfyer, které jsou právě teď, v předvánočním období, ještě dostupnější. 22. do 30. listopadu nabízí Satisfyer...

10 frází, kterými nevědomky ničíte své vztahy a působíte jako nezdvořák

Všichni to známe. V místnosti panuje pohoda, když vtom z vás vypadne věta, po které se náhle ochladí. Nechtěli jste nikoho urazit, přesto jste...

Generace Z zapomněla tančit pro radost, podle průzkumu se bojí odsudků na sociálních sítích

Vzpomínáte si na dobu, kdy lidé tančili jen pro čistou radost z pohybu, a ne pro digitální srdíčka na sítích? Generace Z tuto svobodu...

Pevná a odolná pokožka v zimě? Zaměřte se na kmenové buňky a využijte Black Friday

Chladnější měsíce přinášejí nízké teploty, suchý vzduch, mráz a málo slunce. To vše může snižovat hydratační schopnosti pokožky a ovlivňovat její pevnost a pružnost....

Soutěžte s BUSHMANEM o vouchery na nákup stylových dárků

Značka BUSHMAN už téměř třicet let spojuje poctivost, přírodní materiály a nadčasový styl. Vznikla z touhy vyrábět oblečení a doplňky, které obstojí v přírodě...

Pět varovných signálů, že vašemu tělu chybí hořčík: Od cukání víčka po noční křeče

Někdy to není jen únava z náročného týdne. Tělo má svůj vlastní jazyk a cukající víčko, noční křeč v lýtku či podrážděnost mohou být...

Kam v zimě za teplem: Pět dostupných destinací od Kanárských ostrovů po Thajsko

Ranní škrábání námrazy z auta a brzká tma vám ubírají energii? Nemusíte trpět až do jara. Existují místa, kde se právě teď chodí v...

Češi pečou vánoční klasiku, ale přibývá těch, kteří zkoušejí zdravější recepty

Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční...

Když ostatní mrznou, oni kvetou. Tři znamení, pro která je zima požehnáním

Zatímco většina lidí s prvním mrazem teskní po létě, existují tací, kteří právě teď ožívají. Chladné počasí pro ně není trestem, nýbrž palivem pro...

Nepřekonaltený problém? Manželství hvězdného páru ztroskotalo na příliš velkém přirození

Byl to problém, o kterém většina mužů jen sní, pro ni však znamenal konec manželství. Bývalá modelka Haley Kalilová v otevřeném rozhovoru na Twitchi...

Až 250 tisíc od státu. O tuto dotaci na opravu si může říct téměř každý senior

Profukující okna, nebezpečná vana nebo chybějící výtah. To jsou problémy, které trápí mnoho dříve narozených. Náklady na opravy se zdají být nad jejich síly,...

Dárky pod stromeček, které potěší každou ženu

Vánoce se pomalu blíží, ulice se třpytí světýlky, doma to voní po skořici a nás všechny začíná hřát ta známá předvánoční atmosféra. A s...

Zrada v regálech. Jak vás potraviny s nápisem „fitness“ pomalu ničí

Jsou na nich nápisy „fitness“, „bez cukru“ nebo „nízkotučné“, přesto mohou vašemu tělu škodit víc než obyčejný párek v rohlíku. Vědci varují před epidemií...

Zázrak z kuchyně: Jak ocet pomáhá proti skvrnám a zápachu

Obyčejná lahev z kuchyně se mění v malý elixír krásy. Jablečný ocet, známý ze salátů, totiž překvapivě umí zatočit s tmavými skvrnami i nepříjemným...

Půjčka na cokoliv nabízí řešení pro každý den v týdnu

Malý úvěr, který by byl k dispozici ještě dnes? Ovšem, je to snadná záležitost pro všechny, kdo mají na svém kontě základy práce na PC....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3