Máte rádi zvěřinu? Pak vám udělají radost tyto tři recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zvěřina je maso, které si rozhodně zaslouží pozornost. Je zdravější než běžné druhy masa, obsahuje minimum tuku, zato hodně bílkovin, minerálů a má jedinečnou chuť. Pokud si ji spojíte jen s bohatými hostinami, věřte, že ji zvládnete připravit i doma. Přinášíme tři recepty, se kterými zazáříte nejen při nedělním obědě, ale i na slavnostním stole.

Srnčí hřbet na bylinkách

Ingredience: 600 g srnčího hřbetu, 2 lžíce olivového oleje, snítka rozmarýnu, snítka tymiánu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 50 g másla

Hřbet je samo o sobě u zvěřiny exkluzivní maso. Proto je dobré jeho chuť zbytečně nepřebít haldou koření. Jednoduše si jen maso očistěte, osolte a opepřete. Pak v pánvi rozehřejte olej, v němž nejprve nechte provonět česnek a bylinky a následně přidejte maso, které zprudka zatáhněte ze všech stran.

Když máte hotovo, stačí přendat do trouby a péct na 180 °C asi 10–12 minut. Důležité je, aby hřbet zůstal růžový a šťavnatý. Po upečení nechte maso pár minut odpočívat, nakrájejte ho na plátky a přelijte výpekem s kouskem rozpuštěného másla. Skvěle se hodí s pečenými bramborami nebo zeleninovým pyré. Pokud sáhnete po bramborách, můžete si jídlo ještě vyšperkovat třeba omáčkou z portského vína.

Jelení guláš

Ingredience: 1 kg jelení plece, 3 cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml červeného vína, kmín, bobkový list, sladká mletá paprika, nové koření, sůl, pepř, majoránka, voda nebo vývar

Guláš bude možná pro většinu lidí první jídlo, které se jim vybaví, když se řekne zvěřina. Jak na něj? Začátek je stejný jako u hovězí guláše, na sádle si osmažte dozlatova najemno nakrájenou cibuli a přidejte k ní i trochu kmínu. Restování samo o sobě zabere trochu času, proto je dobré si zatím propracovat maso. To si ještě před vložením do hrnce osolte, opepřete, přidejte trochu kmínu a sladké papriky a s pomoci oleje ho po mase rovnoměrně rozprostřete. Takto připravené ho nechte alespoň 15 minut odstát, což je zhruba čas, který vám zabere příprava cibule.

Když je cibule hotová, přidáme k ní právě maso a zarestujeme. Pak zasypeme sladkou paprikou, kterou restujeme jen krátce a totéž provedeme s rajským protlakem. Následuje červené víno, které musíme nechat trochu odpařit. Jakmile se tekutina zredukuje, dolijeme vodou odlij vývarem, trochu stáhneme plamen a dusíme doměkka alespoň 2 hodiny. Na závěr pak dochuťte majoránkou a případně i solí a pepřem. Podáváme ideálně s čerstvým chlebem.

Kančí kýta na červeném víně

Ingredience: 1 kg kančí kýty, 200 ml červeného vína, 150 g sušených švestek, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, rozmarýn, bobkový list, sůl, pepř

Kýtu prošpikujeme kousky česneku a osolíme. Na oleji si pak opečeme cibuli a když je hotová, přidáme k ní restovat maso. Jakmile máme maso opečené ze všech stran, přidáme do základu bylinky a zalijeme vínem.

Alkohol necháme odpařit a když je tekutina zredukovaná, pečeme přikryté troubě při 160 °C asi 2 hodiny, přičemž na posledních 20 minut přidejte sušené švestky. Maso je šťavnaté, voňavé a má jemně nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s červeným vínem. Podávejte s bramborovým knedlíkem nebo kaší.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Tragédie i ztráta chuti tvořit. Proč se král komedie Jim Carrey stáhl do ústraní

Býval králem komedie, jehož gumový obličej rozesmál celý svět, dnes však žije životem poustevníka a nabídky za miliony hází do koše. „Mám dost a...

Noc v oblacích? Dubaj má nový rekord, tenhle hotel škrábe nebe

Pokud trpíte závratěmi, tenhle hotel asi nebude pro vás, ale pokud milujete luxus a výhledy, právě jste našli svůj ráj. Dubaj si připsala další...

Kuchyňský robot Sencor Gordon:Velký výkon v kompaktním těle

Kuchyňský robot Sencor Gordon dokazuje, že i menší kuchyně může mít velké ambice. Kombinuje výkon, všestrannost a elegantní design v jednom těle – zvládne...

Žádná snídaně a kilometry v nohách. Italové nevědomky drží přísný režim

Přistanete v Římě, vidíte ty hory jídla a říkáte si, jak to ti místní dělají, že nejsou tlustí. Je to záhada, která trápí každého...

Nejmódnější zimní bundy pro rok 2025/2026 – přehled trendů

Zima 2025/2026 přináší do světa módy kombinaci funkčnosti, komfortu a nadčasového stylu. Zimní bundy už nejsou jen praktickým kouskem do chladných dnů, stávají se...

Povinná hibernace. Těmto znamením hvězdy radí ignorovat svět a uvařit si čaj

Máte chuť zahodit telefon, zatáhnout závěsy a ignorovat okolní svět? Možná to není jen obyčejná lenost, nýbrž varovný signál vesmíru, který se snaží ochránit...

Nalaďte se na Vánoce: audioknižní inspirace pro vás i pro Ježíška

Vánoce klepou na dveře. Přípravy vám zpříjemní audioknihy. Vykouzlí atmosféru přesně podle vašich představ a nechají vám volné ruce na pečení cukroví, balení dárků...

Záhadný ubrousek a tma. Hvězda Prciček varuje před trikem predátorů

Stačila chvilka nepozornosti a nevinný večer v hotelovém baru se změnil v boj o zdraví. Hvězda kultovních komedií Tara Reid skončila v péči lékařů...

Zapomeňte na Dubaj. Tahle evropská země je rájem na zemi, tvrdí expati

Když se řekne dokonalý život, většina z nás vidí pláž a skleničku v ruce, avšak realita bývá často jiná. Nový žebříček organizace InterNations ovšem...

Darování přírodní kosmetiky k Vánocům je krásné a smysluplné

Je to ten nejlepší způsob, jak potěšit své blízké i přírodu. Přírodní kosmetika je šetrná k pokožce i životnímu prostředí. Neobsahuje chemikálie, umělá barviva...

Údolím vodopádů: Naučná stezka Bílá Opava

Naučnou stezku Bílá Opava nalezneme v pohoří Hrubý Jeseník, v srdci chráněné krajinné oblasti. Stezka začíná v lázeňském městě Karlově Studánce (760 m n....

Nelítostná bitva o dům: Katy Perry porazila u soudu nemocného důchodce

Je to konec jedné dlouhé a ošklivé bitvy, která vrhá stín na nablýskaný svět Hollywoodu. Katy Perry si může mnout ruce, neboť soudce rozhodl...

J.Cat Beauty: dostupná a hravá dekorativní kosmetika z Los Angeles

J.Cat Beauty je americká značka dekorativní kosmetiky z Los Angeles, která si získala fanoušky po celém světě díky svému hravému, výraznému a cenově dostupnému...

Hvězdy vašich Vánoc

Želatinky Liftea Colagenova® Gummies pečují o vaši krásu ve dne v noci – navíc skvěle chutnají Tohle mlsání si rozhodně vyčítat nebudete. Želatinky s příjemnou chutí jahod...

Most: Od uhelné pánve k turistické renesanci

Jméno města Most v severozápadních Čechách je historicky spojeno s bezpočtem mostů a brodů, které bylo nutné překonat přes močály, které se v oblasti...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3