Naučte se párovat nápoje s grilovanými pokrmy a proměňte letní posezení v kulinářský zážitek

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vůně dřeva, rozžhaveného uhlí a šťavnatých dobrot z grilu přímo vybízí k sešlostem s přáteli a rodinou. Aby byl zážitek ze setkání nezapomenutelný, neméně důležitá je volba nápojů, které chuť grilovaných specialit podtrhnout. Inspirujte se našimi radami a vsaďte se, že na letní grilovačku u vás budou všichni ještě dlouho vzpomínat.

Pro párování pití s pochoutkami z grilu platí několik jednoduchých zásad. Drink totiž musí grilovaný pokrm doplňovat, nikoli ho přebít. Buď se zaměřte na chutě, které se vzájemně podpoří, nebo odvážně vsaďte na kontrast. „Zohledněte charakter a intenzitu chutí na talíři. Masové speciality, kořeněné pokrmy či naopak lehčí zeleninové varianty vyžadují odlišný přístup. Ke slaným jídlům se hodí sladší nápoje, hodně kořeněné pokrmy ladí s jemnějšími nápoji sladké chuti a tučnější hostina se skvěle snoubí s lehčími a kyselejšími drinky,“ říká Tomáš Dytrych z Grilování.cz.

Grilované hovězí potřebuje silného parťáka
Samo o sobě má hovězí maso bohatou chuť, kterou umocňujeme i výraznějším kořením. V podobě BBQ, steaku nebo burgeru si proto žádá pití s plnou chutí, které zvládnou sílu hovězího a podpoří kouřové tóny. „Jestliže si chci dát s kamarády pořádnou flákotu na grilu, sáhnu po kouřové whisky. Pokud však chcete něco lehčího, s pivem vedle nesáhnete,“ doporučuje Petr Pulkert, whisky ambasador z Alkohol.cz.

Vedle šťavnatého steaku svůj úkol skvěle splní plné červené víno odrůdy Cabernet nebo Syrah, tmavé a výraznější pivo typu Stout, nebo dokonce kombucha (jemně perlivý fermentovaný nápoj z čaje). Burgerům budou kvitovat šumivá vína, pivo Ale s vyváženou hořkostí a ovocnými tóny či americká klasika v podobě domácího koktejlu Whiskey & Cola. Jestliže preferujete spíše nealko, volte jemně perlivou minerální vodu nebo lehce kyselé ovocné limonády, které osvěží a nezastíní chuť masa.

Vepřové chce vyvážený doprovod
Stálicí českých roštů je vepřové. Ať už grilujete krkovici, kotletu nebo panenku, jde o chuťově bohaté maso. Díky své všestrannosti zvládne různé druhy nápojů, záleží však na způsobu úpravy a použitém koření. K přírodní varianě se hodí ovocná červená vína – Merlot nebo Zweigeltrebe. Pokud je maso marinované nasladko či pikantně, sáhněte raději po růžovém víně nebo lehkém červeném. Z piv je ideální volbou klasický ležák nebo polotmavé pivo, které v sobě nese karamelové tóny ladící se šťavnatostí a jemnou tučností vepřového. Z nealka vyzkoušejte jablečnou šťávu naředěnou perlivou vodou, ladí totiž se sladšími tóny masa, nebo citronový ledový čaj pro svěží kontrast.

Kuřecí maso si žádá lehkost
Pro letní grilování je lehké kuřecí maso oblíbenou jistotou. Skvěle se páruje se svěžím a lehčím pitím, které nenaruší jeho delikátnost. Z vín vybírejte suché bílé jako Sauvignon Blanc nebo Ryzlink, jejich výraznější chuť se k libovému masu dobře hodí. Podobně poslouží i prosecco. Kdo preferuje spíše pivo, ocení světlý ležák, který osvěží aniž by maso přebil. Pokud se kuřecí marinuje s citrusovými tóny nebo bylinkami, příjemně ho doplní mojito. Z kategorie nealka hostům nabídněte ledový čaj nebo cold brew bylinný drink. 

Ryby a mořské plody si notují s citrusem
Plody moře a ryby si říkají o svěží párování, které podtrhnout jejich jemnost. To umí lehká bílá vína, například Veltlín. Pokud ale grilujete tučnější rybu, jako je losos, doplňte ji vínem plnější chuti, takové jsou odrůdy Chardonnay nebo Rýnský ryzlink. Z piv se k rybám hodí lehké pšeničné pivo, příjemně je osvěží. Ke středomořské hostině patří taky ovocné limonády s citrusovými tóny nebo jen perlivá voda s plátkem citrónu.

Grilované sýry jsou na sladké
Skvělou alternativu pro vegetariány i zajímavé zpestření klasického masového menu představují grilované sýry. „Camembert, halloumi či feta jsou stále oblíbenější součástí grilovacího menu. Jejich bohatá, slaná a někdy i krémová chuť vyžaduje nápoje, které dokážou vyvážit sýr a zároveň nezastíní jeho charakter,“ vysvětluje mistr grilu Tomáš Dytrych. Vína vybírejte sladší – Chardonnay nebo Tramín. Pokud máte chuť spíše na pivo, sáhněte po pšeničném kousku s jemnou hořkostí. S grilovaným sýrem skvěle funguje i Aperol Spritz. Dobrou službu udělají limonády z čerstvého ovoce nebo bylinkové ledové čaje, které osvěží a chuť sýra nepřebijí.

Zelenina a houby chtějí rozmanitost
Grilovaná zelenina rozehrává chuťovou symfonii, nabízí totiž širokou rozmanitost v podobě kouřových a karamelizovaných tónů. Těm nejvíce svědčí výraznější růžová nebo oranžová vína, ale i světlá a pšeničná piva. Grilovaným houbám perfektně sednou lehká červená vína odrůdy Pinot Noir nebo Frankovka, vhodně je doplní i polotmavé pivo. Pokud chcete dát přednost nealku, vsaďte na ledový čaj nebo domácí limonádu. 

Napoví vám marináda
Dobrým vodítkem pro výběr vhodného pití je taky marináda. Přirozeně funguje, když ingredience z ní, jako je například pivo nebo citronová šťáva, odpovídá ingredienci ve sklenici. Vyzkoušejte ale i méně obvyklé varianty jako Petr Pulkert: „Když nakládám maso den předem, mohu přilít bourbon, dobře se hodí. Pro ty, kteří mají rádi kouřové whisky, se nabízí i možnost přilít k naloženému masu nějakou skotskou peated whisky. Zvýrazní uzený charakter.“

Nejoblíbenější marinády a vhodné nápoje:

  • Sladce pikantní medovo-hořčičná ladí s Chardonnay, ležákem nebo IPA.
  • BBQ marinádu s kouřovým aroma a nasládlými tóny doplní tmavé pivo nebo výraznější víno Syrah.
  • Chilli a med si bude notovat s ovocnými cidery.
  • Bylinková marináda souzní s růžovým nebo mírně kořeněným vínem jako Veltlín.

Zkoušejte a objevujte
Nebojte se experimentovat ani s koktejly, které mohou být kořeněné, ovocné nebo bylinkové. Věnujte pozornost i teplotě drinků, protože ta významně ovlivňuje jejich chuťový profil. Také správné sklenice a servírování umocní zážitek, který si z grilování odnesete. Pamatujte, že párování nápojů ke grilovaným pokrmům není věda, ale především radost z objevování kombinací chutí.  

Reklama

Doporučujeme

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...

Nádech s vůní JUSTu: Oblíbené bylinné výrobky v jednom balíčku

Tradiční švýcarská kosmetika JUST, proslulá originálními bylinnými výrobky, představuje exkluzivní limitovanou kolekci Nádech s vůní JUSTu. Ta spojuje nejprodávanější produkty – Eucasol, Alpský bylinný...

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Citlivá pleť a sychravé počasí: Jak ji chránit a podpořit její přirozenou obranyschopnost

Podzim a začátek zimy jsou krásné, ale pro naši pokožku představují náročné období. Chlad, vítr, vlhkost a přechody z tepla do zimy mohou citlivou...

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3