Sýry umíme dát na chleba, zapéct do těstovin nebo si je jen tak dopřávat k vínu. Ale co saláty? Sýrové saláty bývají často přehlížené, a přitom mají obrovský potenciál. Každý sýr chutná jinak, jinak voní a jinak se chová ve spojení s dalšími surovinami. A právě v tom je jejich kouzlo. Stačí pár ingrediencí a vznikne pokrm, který může klidně nahradit večeři nebo posloužit jako luxusnější pohoštění. A tyhle recepty? Mají za sebou víc než 60 let historie, ale fungují skvěle i dnes.
Salát z ementálu
Ingredience: 350 g ementálu, 400 ml bílého jogurtu, 5 vajec, 100 g červené nakládané papriky (bez nálevu), 50 g cibule, sůl, pepř
Začněte tím, že si nakrájejte ementál na tenké plátky. Ty následně rozřežte na nudličky. Přidejte jemně nasekanou cibuli a nakládanou papriku – obojí nakrájejte stejně jako sýr na tenké proužky. Dále pokračujte vejci, která musí být uvařená natvrdo. Po vychladnutí je nasekejte nahrubo, aby v salátu zůstaly kousky a nevytvořila se z nich kaše. Dobře opepřete a lehce osolte. Takto vznikající salát zalijte bílým jogurtem, který si předem rozmíchejte, a jen lehce promíchejte, aby se suroviny neslepily.
Pokud chcete salát jemnější, přidejte lžičku plnotučné hořčice nebo kapku citronu – krásně to zvýrazní chuť sýra. Samozřejmě se nabízí i méně zdravá varianta s majonézou či kombinace právě majonézy s jogurtem.
Nivový salát
Ingredience: 350 g sýra Niva, 3 vejce, 150 g mraženého hrášku, 30 g cibule, 400 ml bílého jogurtu, sůl, pepř
I tady začneme sýrem. Nivu nakrájejte na větší kostky, aby si sýr zachoval svůj charakter a v salátu se neztratil. Přidejte uvařená a nahrubo pokrájená vejce, rozmrzlý hrášek a jemně nasekanou cibuli. Obsah mísy opepřete a lehce osolte – ale pozor, niva je slaná dost. I v tomto případě už zbývá jen na salát nalít předem promíchaný jogurt a opatrně spojit všechny suroviny. Ideálně nechte salát alespoň hodinu odležet v lednici, chutě se hezky propojí.
A máme tady i jeden tip pro opravdové fajnšmekry. Přidejte do nivového salátu hrst vlašských ořechů nebo několik kapek worcesterové omáčky. Z obyčejného salátu se rázem stane delikatesa.
Co k tomu? Jedině domácí pečivo
Takový salát si zaslouží i důstojný doprovod. Křupavé čerstvé pečivo udělá víc než polovinu zážitku. Pokud se vám nechce péct klasické rohlíky, zkuste jednoduché žitné placičky nebo domácí bulky – stačí pár surovin a výsledek je nesrovnatelný s pečivem z regálu.
Servírování? Klidně i na jednohubky
Sýrové saláty nejsou jen do misky s vidličkou. Namažte je na opečený chléb, plátky bagety nebo je použijte místo pomazánky. Jsou perfektní i na chlebíčky – hlavně ten z Nivy, který chutná skvěle i s hroznem nebo plátkem jablka.
Zdroj foto: Pixabay