Perníčky k Vánocům neodmyslitelně patří – nejen svou vůní, ale i příběhem ukrytým v každé ingredienci. Kombinace medu, koření a fantazie dokáže proměnit obyčejné těsto v malý vánoční zázrak. A když se z nich rozhodnete vytvořit perníkovou chaloupku, vznikne nejen voňavá dekorace, ale i zážitek v podobě kreativního tvoření, který můžete sdílet s celou vaší rodinou!
Tajemství perníkového koření
Perníčky jsou přesně tím cukrovím, které se skládá z několika druhů základních ingrediencí, kdy má každá z nich svůj vlastní příběh! Med, kdysi ceněný jako léčivý elixír, dodává těstu nejen sladkost, ale i jemnou karamelovou vůni, která při pečení provoní celý váš domov. A perníkové koření je unikátem samo o sobě – směs skořice, zázvoru, badyánu a hřebíčku, která se do Evropy dovážela jako vzácnost a téměř se vyvažovala zlatem. Každé koření má svou roli: skořice hřeje, zázvor dodá jemnou pikantnost, hřebíček dodává vánoční aroma a badyán vnáší nádech orientu. Někdy se do perníkového koření také přidává anýz, kardamon, nové koření, koriandr i fenykl. A přesně tato voňavá alchymie stojí za kouzlem perníčků! Pokud vás již omrzely klasické zimní tvary anebo si chcete jednoduše z perníčků vytvořit i kouzelnou vánoční výzdobu, která navíc i lahodně chutná, můžete sáhnout po našem receptu na perníkovou chaloupku! Pusťte se tedy do pečení, povolte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte vzniknout chaloupku, která bude nejen ozdobou vašeho stolu, ale i sladkou odměnou za společně strávený čas.
Perníčkový zázrak
Už víme, že výsledek přípravy perníčků závisí na správném poměru ingrediencí, kdy každá hraje svou důležitou roli. Pokud ale chcete dosáhnout dokonale vláčného těsta, vybírejte mouku, která byla stvořena právě pro přípravu tohoto vánočního cukroví – Hladká mouka na perníčky Babiččina volba. Tato speciální limitovaná edice je unikátní směsí té nejkvalitnější pšeničné a žitné mouky. Těsto z ní můžete před zpracováním nechat v lednici klidně i týden, a právě tehdy krásně vyzraje a vůně koření se dokonale rozvine. Nezapomeňte také, že perníčky stačí péct jen do zezlátnutí, aby nebyly příliš tvrdé, a pak je nechte pár dní uležet. Odměnou vám bude jejich lahodná chuť a měkkost. Ať už se rozhodnete upéct medové perníčky, nebo rovnou celou perníkovou chaloupku, Hladká mouka na perníčky Babiččina volba bude tím ideálním parťákem pro vaše vánoční pečení.
Proměňte mouku v lásku
Koupí 5 kg mouk značky Babiččina volba se můžete také zapojit do předvánoční soutěže a proměnit mouku v lásku! Pečení je totiž jedním z nejkrásnějších způsobů, jak lásku našim nejbližším vyjádřit. Upečte pro ně něco lahodného z mouky této značky a můžete vyhrát rodinnou dovolenou či jednu ze 100 dalších cen. Stačí nahrát účtenku na soutěžní web a počkat na finální slosování – soutěž trvá do 31. 12. 2025. Více informací naleznete na www.5kilolasky.babiccina volba.cz.
Ingredience
- 1 kg Hladké mouky na perníčky Babiččina volba
- 350 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 360 g tekutého medu
- 150 g změklého másla
- 20 g tuzemského rumu
- 20 g jedlé sody
- 20 g perníkového koření
- 30 g kakaa
Poleva:
- 1 bílek
- špetka soli
- 150 g jemného prosátého moučkového cukru
- pár kapek šťávy z citronu
Postup
Do hluboké mísy nasypte mouku. Přidejte postupně všechny suroviny a ručně nebo v robotu zpracujte hladké, kompaktní těsto. Nechte je alespoň 30 minut odpočívat zabalené v lednici.
Na vále vyválejte těsto asi 5 mm vysoké a vykrajujte podle šablony jednotlivé části perníkové chaloupky (nezapomeňte vyříznout okna a dveře). Můžete si vybrat jakékoli rozměry, podle toho, jak velkou chaloupku byste si přáli mít. Vždy je důležité mít ve stejném rozměru plochu čelní a zadní, boky a střešní panely. Jinak se fantazii meze nekladou. Vykrojené části přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 8–10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
Jednotlivé stěny chaloupky ihned po upečení potřete rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé. Na rovné podložce je nechte den odpočinout. Poté slepte polevou tak, aby vznikla chaloupka.
Pro přípravu polevy rozšlehejte bílek se solí do polotuha, pak přidejte cukr (pozor, musí být zcela bez hrudek, nejlepší je ho prosít) a pár kapek z citronu a vyšlehejte hladkou polevu. Zdobte sáčkem s co nejmenším otvorem. Nazdobte podle vlastní fantazie.
GoodMills Česko
