6 nutričních faktů, které by měly být jasné selským rozumem (ale nejsou)

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Selský rozum. Nějak byste očekávali, že ho budete mít. Bohužel, v bláznivém světě výživy kolují všechny možné názory a mýty, které vymýšlejí tzv. „nadšenci z křesel“ a víkendoví nájezdníci. (představte si pod těmito pojmy, co chcete)

6 výživových faktů (mýtů), které bychom měli být schopni rozpoznat, ale často tomu tak není. 

1) Maso ve střevech nehnije

Je naprostým nesmyslem, že by maso ve střevech hnilo. Lidské tělo je plně vybaveno z masa strávit a vstřebat všechny důležité živiny. Bílkovina je trávena v žaludku pomocí žaludečních šťáv, a trávení pokračuje v tenkém střevě pomocí silných trávicích enzymů.

Tuky, bílkoviny a další živiny pak skrz střevní stěnu procházejí dále do těla. Ve střevě tak už nezbyde nic, co by zde „hnilo“.

2) Vejce jsou jedněmi z nejzdravějších potravin

Vejce jsou nespravedlivě odsuzována, protože žloutek obsahuje hodně cholesterolu. Jenže, případové studie ukazují, že cholesterol obsažený ve vejcích u většiny lidí nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Nové studie prováděné na stovkách tisíc lidí zároveň ukazují, že vejce nemají žádný vliv na onemocnění srdce u jinak zdravých jedinců.

Pravdou je, že vejce jsou jedněmi z vůbec nejzdravějších a nejvýživnějších potravin. Téměř všechny živiny jsou navíc obsaženy ve žloutku, takže říkat lidem, aby ho nejedli, nebo aby nejedli vejce vůbec, je jedna z největších chyb.

3) Věděli jste, že jste lidé jen z 10%?

Nakrmit střevní mikroby, to je zásadní. Věděli jste, že jste lidé jen z 10%? Bakterie ve střevech, známé jako střevní mikroflóra, ve skutečnosti převyšují lidské buňky v poměru 1 ku 10! V posledních letech studie ukázaly, že typy a počty těchto bakterií mohou mít naprosto zásadní vliv na lidské zdraví, tělesnou váhou počínaje
a funkcí mozku konče. A stejně jako tělesné buňky, i tyto bakterie potřebují potravu, a rozpustná vláknina je jejich oblíbenou volbou.

Toto může být jeden z nejdůležitějších důvodů, proč do stravy zahrnout spoustu vlákniny, aby tyto malé důležité breberky byly spokojené.

4) Cholesterol není nepřítel

To, čemu lidé většinou říkají „cholesterol“, není ve skutečnosti cholesterol. Když bývá rozdělován na tzv. „dobrý“ a „špatný“, mluví se vlastně o bílkovinách, které cholesterol transportují. LDL je zkratka anglického názvu low-density lipoprotein (lipoprotein s nízkou hustotou) a HDL je zase high-density lipoprotein, tedy lipoprotein s vysokou hustotou.  

Pravdou je, že cholesterol není nepřítel. Hlavním determinantem rizika srdečních onemocnění je typ lipoprotein transportující cholesterol, ne cholesterol jako takový.

5) Kalorie se počítají. Ale nemusíte je zas tak úplně počítat

Obezita je případem přebytečné energie (kalorií), uložené ve formě nahromaděného tělesného tuku.
To ale neznamená, že lidé musí vypočítávat a zaznamenávat všechno, co pozřou.

I když počítání kalorií pro mnoho lidí funguje, existuje řada věcí, které lidi mohou udělat pro úpravu váhy, aniž by kdy spočítali jedinou kalorii. Například přijímání více bílkovin vede k automatické redukci příjmu kalorií
a zásadní ztrátě váhy. Aniž bychom omezovali kalorie.

6) Tuk vás neučiní tučnými, a neudělají to ani sacharidy

Tuk byl často obviňován za vznik nadváhy, protože obsahuje více kalorií na gram než bílkoviny a sacharidy. Jenže, tohle nemá ve skutečnosti žádný praktický význam. Lidé, kteří přijímají stravu bohatou na tuky
(ale nízkou na sacharidy), ve finále snědí méně kalorií než ti, kteří konzumují nízkotučnou stravu, ale bohatou na sacharidy.  

Což naopak zase vedlo mnoho lidí k odsuzování sacharidů, jenže i to je chybou. Spousta populace jí stravu bohatou na sacharidy a stále zůstává zdravá.

Jako všechno ve vědě stravy, vše záleží na souvislostech. Tuky mohou vést k nadváze, sacharidy také.
Vše záleží na ostatních potravinách, které konzumujete a na vašem celkovém životním stylu.

 

Přejete si dozvědět se více zajímavostí o zdravém životním stylu, hubnutí a dalšího od Gabriely Peacock?
Máte jedinečnou příležitost zúčastnit se první přednášky pro veřejnost v Čechách, a to 8.dubna 2019 v Praze.

Více informací na www.gpnutrition.cz

     Gabriela Peacock pro GP Nutrition

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...
Reklama
Reklama