6 nutričních faktů, které by měly být jasné selským rozumem (ale nejsou)

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Selský rozum. Nějak byste očekávali, že ho budete mít. Bohužel, v bláznivém světě výživy kolují všechny možné názory a mýty, které vymýšlejí tzv. „nadšenci z křesel“ a víkendoví nájezdníci. (představte si pod těmito pojmy, co chcete)

6 výživových faktů (mýtů), které bychom měli být schopni rozpoznat, ale často tomu tak není. 

1) Maso ve střevech nehnije

Je naprostým nesmyslem, že by maso ve střevech hnilo. Lidské tělo je plně vybaveno z masa strávit a vstřebat všechny důležité živiny. Bílkovina je trávena v žaludku pomocí žaludečních šťáv, a trávení pokračuje v tenkém střevě pomocí silných trávicích enzymů.

Tuky, bílkoviny a další živiny pak skrz střevní stěnu procházejí dále do těla. Ve střevě tak už nezbyde nic, co by zde „hnilo“.

2) Vejce jsou jedněmi z nejzdravějších potravin

Vejce jsou nespravedlivě odsuzována, protože žloutek obsahuje hodně cholesterolu. Jenže, případové studie ukazují, že cholesterol obsažený ve vejcích u většiny lidí nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Nové studie prováděné na stovkách tisíc lidí zároveň ukazují, že vejce nemají žádný vliv na onemocnění srdce u jinak zdravých jedinců.

Pravdou je, že vejce jsou jedněmi z vůbec nejzdravějších a nejvýživnějších potravin. Téměř všechny živiny jsou navíc obsaženy ve žloutku, takže říkat lidem, aby ho nejedli, nebo aby nejedli vejce vůbec, je jedna z největších chyb.

3) Věděli jste, že jste lidé jen z 10%?

Nakrmit střevní mikroby, to je zásadní. Věděli jste, že jste lidé jen z 10%? Bakterie ve střevech, známé jako střevní mikroflóra, ve skutečnosti převyšují lidské buňky v poměru 1 ku 10! V posledních letech studie ukázaly, že typy a počty těchto bakterií mohou mít naprosto zásadní vliv na lidské zdraví, tělesnou váhou počínaje
a funkcí mozku konče. A stejně jako tělesné buňky, i tyto bakterie potřebují potravu, a rozpustná vláknina je jejich oblíbenou volbou.

Toto může být jeden z nejdůležitějších důvodů, proč do stravy zahrnout spoustu vlákniny, aby tyto malé důležité breberky byly spokojené.

4) Cholesterol není nepřítel

To, čemu lidé většinou říkají „cholesterol“, není ve skutečnosti cholesterol. Když bývá rozdělován na tzv. „dobrý“ a „špatný“, mluví se vlastně o bílkovinách, které cholesterol transportují. LDL je zkratka anglického názvu low-density lipoprotein (lipoprotein s nízkou hustotou) a HDL je zase high-density lipoprotein, tedy lipoprotein s vysokou hustotou.  

Pravdou je, že cholesterol není nepřítel. Hlavním determinantem rizika srdečních onemocnění je typ lipoprotein transportující cholesterol, ne cholesterol jako takový.

5) Kalorie se počítají. Ale nemusíte je zas tak úplně počítat

Obezita je případem přebytečné energie (kalorií), uložené ve formě nahromaděného tělesného tuku.
To ale neznamená, že lidé musí vypočítávat a zaznamenávat všechno, co pozřou.

I když počítání kalorií pro mnoho lidí funguje, existuje řada věcí, které lidi mohou udělat pro úpravu váhy, aniž by kdy spočítali jedinou kalorii. Například přijímání více bílkovin vede k automatické redukci příjmu kalorií
a zásadní ztrátě váhy. Aniž bychom omezovali kalorie.

6) Tuk vás neučiní tučnými, a neudělají to ani sacharidy

Tuk byl často obviňován za vznik nadváhy, protože obsahuje více kalorií na gram než bílkoviny a sacharidy. Jenže, tohle nemá ve skutečnosti žádný praktický význam. Lidé, kteří přijímají stravu bohatou na tuky
(ale nízkou na sacharidy), ve finále snědí méně kalorií než ti, kteří konzumují nízkotučnou stravu, ale bohatou na sacharidy.  

Což naopak zase vedlo mnoho lidí k odsuzování sacharidů, jenže i to je chybou. Spousta populace jí stravu bohatou na sacharidy a stále zůstává zdravá.

Jako všechno ve vědě stravy, vše záleží na souvislostech. Tuky mohou vést k nadváze, sacharidy také.
Vše záleží na ostatních potravinách, které konzumujete a na vašem celkovém životním stylu.

 

Přejete si dozvědět se více zajímavostí o zdravém životním stylu, hubnutí a dalšího od Gabriely Peacock?
Máte jedinečnou příležitost zúčastnit se první přednášky pro veřejnost v Čechách, a to 8.dubna 2019 v Praze.

Více informací na www.gpnutrition.cz

     Gabriela Peacock pro GP Nutrition

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...

Teplo domova bez úspor. Jak získat čtvrt milionu na zateplení, i když nemáte ani korunu

Stát vám dá až čtvrt milionu korun na zateplení, a to ještě dříve, než kopnete do země. Program Nová zelená úsporám Light prošel zásadním...

Lesklá, čistá a bez zápachu: Jak na rychlovarnou konvici, aby vám káva chutnala jako z kavárny

Rychlovarná konvice patří k těm spotřebičům, bez kterých si kuchyň jen těžko představíme. Stačí nalít vodu, stisknout páčku a za pár vteřin už slyšíte...

Jakub Trpiš pokřtil svou knihu DUŠE v den, kdy se duševní zdraví stává celosvětovou prioritou

Večer plný emocí se nesl ve znamení naděje. V symbolický den, na Světový den duševního zdraví v ostravském Klubu Atlantik, křtil spisovatel Jakub Trpiš...

Udržujte paměť ve hře

Častější zapomínání jmen. Potíže se soustředěním. Pomalejší hledání těch správných slov. Snížená schopnost dělat více věcí najednou. To jsou přirozené projevy stárnutí mozku. Cíleným...

Útěk před zimou. Sedm sluncem zalitých destinací, kde zapomenete na sychravé počasí

Sychravé počasí, krátké dny a tma. Podzimní realita v Česku svádí k útěku za sluncem. A právě takový čas je ideální na dovolenou, jelikož...

Jak ušetřit tisíce ročně za elektřinu: Pozor na „energetické upíry“ ve vaší domácnosti

Jsou tiší, nenápadní a pomalu vám vysávají peněženku, i když spíte. Řeč je o takzvaných „energetických upírech“... spotřebičích, jež odebírají elektřinu, i když jsou...

Ovocné mušky v kuchyni? Stačí jeden obyčejný trik a zmizí jako mávnutím ruky

Zdá se, že se berou úplně odnikud - jednoho dne si v klidu připravujete snídani a najednou kolem vás poletuje roj malých otravných mušek....

Halloween na úrovni celebrit, který zvládnete i doma

Dušičky už dávno nejsou jen o sladkostech. Halloween se proměnil v celosvětový fenomén, který na sociálních sítích i v médiích překonává dokonce Valentýn. Je...

Experti radí, jak nahradit botox: Klíčem je domácí péče s peptidy a retinolem

Toužíte po mladistvé a pevné pleti, ale bojíte se jehel a skalpelu? Podle expertů se skutečné kouzlo neskrývá v ordinacích estetických klinik, nýbrž ve...

Blefaroplastika aneb proč nevypadat o pár let mladší

Péče o svůj vzhled není už dávno jen doménou žen ,ale  i mužů. Víčka utváří důležitou část obličeje a jejich plastická úprava  tzv. blefaroplastika,...

4SLIM Arašídové máslo: podzimní ingredience, která zahřeje i zasytí

Podzim má svou chuť a arašídové máslo do ní patří stejně jako skořice nebo pečená dýně. Je to víc než jen pomazánka: zahřeje, zasytí...

Jak ušetřit za veterinární péči: Pojišťovny nabízejí skryté příspěvky pro majitele mazlíčků

Věděli jste, že vaše pojišťovna vám může přispět na veterinární péči o vašeho psa či kočku? Ačkoli neexistuje žádný přímý státní příspěvek pro seniory...

Hubnete a nic se neděje? Možná vám dietu kazí vlastní domácnost

Poctivě cvičíte, vaříte si zdravě a stejně máte pocit, že se váha ani nehne? Možná není problém v jídelníčku ani v nedostatku disciplíny. Často...

Kouzlo příprav na Vánoce s Tchibo

Ať už se při pečení držíte tradičních receptů nebo zkoušíte nové chutě, důležité je užít si samotný proces – s rodinou, přáteli nebo jen...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3