Letní makové dobroty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Základem receptů je lahodný mák, který má charakteristickou nasládlou chuť a vůni. Pro přípravu receptů proto vybírejte ten český, který je kvalitní. S výběrem vám pomůže cechovní norma. Pokud koupíte balení s pečetí České cechovní normy, můžete si být jistí, že mák je vypěstovaný v České republice.

 

Maková panna cotta

Lehký dezert, který je sladký tak akorát a můžete ho ujídat během popíjení letního drinku. Pokud jej dozdobíte ještě čerstvým ovocem, nikdo neuhodne, že vám příprava zabrala jen pár minut.

Recept: 3 porce, 20 min + čas tuhnutí

250 ml smetany na šlehání
250 ml plnotučného mléka
1 lžíce medu
4 plátky želatiny
3 velké lžíce mletého máku

Plátky želatiny namočte do studené vody a nechejte nabobtnat. V hrnci smíchejte smetanu, mléko, med. Zahřívejte na mírném plamenu (pozor, směs nesmí vařit!). Do zahřáté směsi přisypte mletý mák a želatinu, promíchejte a opatrně vlijte do sklenic nebo party kelímků. Hotovou panna cottu nechte ztuhnout v lednici.

TIP: Panna cottě bude slušet čerstvé sezónní ovoce, které skvěle doplní chuť máku. Kromě oblíbených plodů můžete na ozdobu použít také karamel nebo celá semínka modrého máku.

 

Makové krekry s quacamole

Znáte to taky? Máte na něco chuť, ale ne na nic velkého, prostě si jen tak uzobnout, ochutnat. Tak přesně tohle splňuje tento recept. Inspirací jsou mexické nachos, pouze kukuřičnou tortillu nahradily makové trojhránky z listového těsta.

Recept: 10 osob, 30 minut

1 listové těsto
1 hrst celého máku
1 vejce
3 avokáda
2 rajčata

1 malá červená cibule
1 stroužek česneku
1 hrst koriandru
sůl, pepř, 1 limeta

Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C. Mezi tím si vyválejte listové těsto do tenka. Potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypejte celým mákem. Z těsta pak pomocí nože či rádélka vykrajujte trojúhelníčky, které upečte do zlatova (3-5 min). Než makové „nachos“ vystydnou, stihnete připravit quacamole (avokádovou pomazánku). Zralé avokádo pomocí vidličky rozmačkejte na hrubou pastu. Přidejte na kostičky nakrájené rajče, které jste předem zbavili semínek, šťávu z limetky, posekaný koriandr, sůl, pepř a na drobno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte a ihned podávejte.

Tip: Pokud budete quacamole podávat až za pár hodin, přikryjte ho potravinářskou fólii. Zamezíte tak přístupu vzduchu a následnému hnědnutí, ke kterému má avokádo sklony.

 

Raw dort s čerstvým ovocem a oříšky

Sladký dort by neměl chybět na žádné oslavě či zahradní party. Tento navíc není pečený a najdete v něm jen samé dobré a zdravé ingredience, které zcela nahradí cukr. Základ dortu tvoří bílý mák, jenž má jemnější chuť připomínající oříšky.

Recept: 8-12 porcí, 30 minut + tuhnutí

Korpus:

200 g datlové pasty (nebo jemně mletých sušených datlí)
3 lžíce kokosové mouky
1 lžíce bílého máku

Banánová vrstva:

1 zralý banán
2 lžíce agávového sirupu
1 lžíce vody
4 lžíce kokosového oleje
100 g kešu ořechů namočených přes noc

Malinová vrstva:

100 g kešu ořechů namočených přes noc
4 lžíce kokosového oleje
100 g malin
2 lžíce agávového sirupu
dortová forma o průměru 20 cm
ovoce, mák a ořechy na dozdobení (váha ořechů je počítána v suchém stavu před namáčením)

Začněte přípravou korpusu. Smíchejte datlovou pastu, mák, kokosovou mouku a vše propracujte v kompaktní těsto. To rovnoměrně vtlačte na dno formy, které jste vyložili pečicím papírem. Korpus dejte do lednice odpočívat. Zatím si připravte banánovou vrstvu. Veškeré ingredience rozmixujte ponorným mixérem do zcela hladké konzistence. Opatrně ji vlijte na korpus a opět vraťte ztuhnout do lednice. S přípravou malinové vrstvy chvilku posečkejte, než banánová vrstva ztuhne. Pokud to uspěcháte, může se stát, že se vrstvy smíchají. Ideální doba na ztuhnutí první vrstvy je cca 30 minut. Malinovou vrstvu připravte stejně, jako předchozí. Pokud vás tlačí čas, urychlíte tuhnutí tak, že dort vložíte do mrazáku. V tomto případě vyndejte dort asi 20 minut před podáváním a krájejte nahřátým nožem v teplé vodě. Povrch dortu můžete libovolně ozdobit čerstvým ovocem, celým mákem nebo jedlými květy.

TIP: Ovocné vrstvy můžete obměnit dle libosti, místo malin můžete použít například jahody, borůvky nebo vše smíchat.

 

Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.

 

Reklama

Doporučujeme

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.

Exkluzívní autobiografie herecké ikony – Al Pacino: SONNY BOY – PAMĚTI

K fanouškům filmu se právě dostává exkluzivní autobiografie jedné z největších hereckých ikon minulého století.

5 tipů, proč se vydat s dětmi na nezapomenutelný výlet do Zlína

Přemýšlíte, kam se s dětmi vydat za zábavou, při které se zároveň něco naučí? Vydejte se na výlet (nebo třeba rovnou na dovolenou) do Zlína. V Baťově městě si na své přijde každý člen rodiny a v červnu tady navíc začíná jedinečná výstava kostek s unikátními stavbami a hernou, ze které děti nebudou chtít odejít.

Dokonalá ochrana před sluncem s matujícím efektem

Ochrana před slunečními paprsky by měla být součástí každodenní péče o pleť. Mnoho žen se však obává, že krémy s vysokým ochranným faktorem udělají jejich pleť mastnou nebo lesklou. Česká kosmetická značka Essenté tak přichází s ideálním řešením – Ochranný krém SPF 30 poskytuje vysokou ochranu, ale zanechává pleť matnou a svěží.
Reklama
Reklama