Nechte kuchyň rozlinout vánočními vůněmi podle Jamieho Olivera

Sdílet článek

Reklama
Reklama

A protože nejen láska, ale i radostné vzpomínky prochází žaludkem, začněte v kuchyni. V pořadu Jamie
a jeho jednoduchá a rychlá vánoční jídla se dozvíte např. jaké nejčastější chyby se dělají při přípravě krocana. Sledujte TV Paprika už v neděli 15. prosince ve 22 hod. a inspirujte se fantastickými pokrmy.

Jak Jamie k vaření přišel

Britský kuchař je dnes už celebritou na poli gastronomie, avšak ještě předtím musel urazit dlouhou cestu napříč různých gastronomických zařízení. Narodil se v malé vesnici nedaleko Cambridge a už jako malý pomáhal rodičům v jejich restauraci v Essexu. Ačkoliv trpí těžkou dyslexií a tvrdí, že první knihu se mu podařilo přečíst až v dospělosti, vystudoval ekonomii. Posléze však nastoupil do londýnské restaurace na pozici pekař/cukrář. Ta měla italského majitele, který Jamieho naučil lásce k italské gastronomii a životnímu stylu. Poté se Jamie posunul na místo zástupce šéfkuchaře v restauraci River Café na břehu Temže, do kterého jednou přijel štáb britské BBC. Šarmantní kuchtík se jim mihl v záběru, a tak se vlastně zrodila kuchařské celebrita.

Pusťte si Jamieho do kuchyně

Jamie Oliver je známý jako sympatický kuchtík, kterému můžete dát do ruky jakékoliv suroviny a on z nich vykouzlí něco neodolatelného. Ačkoliv mezi jeho nejoblíbenější patří především zelenina, bylinky či maso, dokáže svou kuchyni naladit na jakýkoliv kontinent i událost. Přesvědčte se o tom, že stačí jen pár ingrediencí k tomu, abyste své rodině naservírovali to nejchutnější vánoční menu. Stejně jako do všedních jídel, i do těch vánočních totiž Jamie dává všehovšudy pět ingrediencí, aby dokázal, že chuť jeho fantastických pokrmů vůbec nezávisí na nekonečném množství použitých surovin. K Vánocům však neodmyslitelně patří i sladké pokrmy, které Jamiemu nejsou vůbec cizí. Vyzkoušejte jeho tradiční anglický pudink, který si jednoduše zamilujete.

Vánoční pudink podle Jamieho Olivera

Recept na tento pudink má Jamie od své milované rodinné přítelkyně Betty, které trvalo několik let, než ho vypilovala k dokonalosti. A tady je.

Ingredience:

  • 1 čajová lžička změklého másla na promaštění
  • 1 velké vejce
  • 1150 ml mléka
  • 400 g sušených rozinek
  • 100 g sušených brusinek
  • 125 g sádla nebo másla
  • 126 g hladké mouky
  • 125 g třtinového práškového cukru
  • 125 g strouhanky
  • 125 g nasekaných sušených datlí
  • 2 polévkové lžíce brandy
  • 3 polévkové lžíce krystalizovaného zázvoru
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • Kůra z pomeranče
  • Špetka soli

Postup:

  1. Nejprve si máslem důkladně promastěte větší pudinkovou mísu (alespoň 1,5 l).
  2. V jiné misce smíchejte vejce, mléko a odložte stranou.
  3. V další misce smíchejte všechny ostatní suroviny a následně přidejte směs vajec a mléka. Pořádně smíchejte, aby se všechny ingredience spojily dohromady.
  4. Vzniklou směs nalijte do pudinkové mísy a přikryjte jednou vrstvou pečícího papíru. Následně přikryjte ještě dvěma vrstvami hliníkové fólie a upevněte po okraji mísy silnějším provázkem.
  5. Takto připravenou mísu s pudinkovou směsí vložte do velkého hrnce s vodou, přikryjte pokličkou a nechte na slabém plamenu zhruba 3 hodiny prohřívat. Pozor, vodu pravidelně kontrolujte, aby nedošla k varu, mísa by mohla prasknout.
  6. Poté z hrnce mísu s pudinkem vyjměte a opatrně překlopte na talíř.

Tip pro slavnostní servírování vánočního pudinku:

Na dno pánve nalijte oblíbený alkohol (bourbon, koňak, whisky) a počkejte, než nad plamenem vzplane. Následně dejte pánev nad pudink a opatrně jej polijte. Počkejte, až se alkohol do pudinku úplně vsákne. Flambování zlepšuje pokrmům vzhled i chuť.  

 

Sledujte Jamieho na TV Paprika, jak to v kuchyni roztáčí nejen 15. prosince v pořadu Jamie a jeho jednoduchá a rychlá vánoční jídla, ale také v následujících dnech v pořadech Jamieho Vánoce, Jamie vaří doma o Vánocích, nebo Jamieho vánoční přípravy.

 

 

 

 

 

O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International – Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společnostní na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic soustřeďujících se na Střední a Východní Evropu. Současné AMCNI – Central and Northern Europe portfolio nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, Megamax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film+. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky, jazykové verze a trhy.  Je dostupný v celé řadě platforem včetně HD služeb na vyžádání a verze pro mobilní telefony.

Více informací najdete na www.amcnetworks.com/amcni.

 

O společnosti AMC Networks:

Společnost AMC Networks Inc. (NASDAQ: AMCX) se již více než 30 let věnuje produkci kvalitních filmů a pořadů, vlastní a provozuje několik populárních a oceňovaných značek v oblasti placené kabelové televize. AMC, IFC, SundanceTV, WE tv, a IFC Films produkují pořady, které jsou výrazné, zajímavé, kulturně relevantní a oslovující diváky napříč různými společenskými skupinami. Společnost také provozuje globální divizi, AMC Networks International.

Více informací najdete na www.amcnetworks.com.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3