Příběh bourbonu. Poznejte ten nejslavnější z nich

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vysoká kvalita vody a minimálně 51 % podíl kukuřice – i takto se dá charakterizovat americká whiskey neboli bourbon. Za typický produkt Spojených státu byl sice prohlášen až v roce 1964, ale jeho historie sahá mnohem dál. Poznejte příběh ikonického amerického nápoje a zpříjemněte si podzimní čas skleničkou prémiového bourbonu Wild Turkey 101, který bude svými měděnými odlesky ladit s okolním pestrobarevným listím.  

Cesta ke kukuřici

První osadníci Nové Anglie si libovali v brandy, především pak v pálenkách z jablek, broskví, třešní a švestek. To se ale změnilo v 18. století, když do Ameriky přicházeli emigranti ze Skotska, Irska a dalších zemí. Do popředí se začaly dostávat obilniny a převážně žito a kukuřice. Noví osadníci tak jednoduše využili místní „indiánské“ produkty a začali je pálit. Kentucky se tak díky dobrým podmínkám pro pěstování kukuřice stala doménou pro výrobu bourbonu a zůstala ji dodnes.

Stoupající věhlas

Popularita bourbonu rostla a společně s ní i zrod prestižních značek. Za jejich vznikem stála mnohdy náhoda i silné rodinné pouto. Výjimku netvoří ani prémiová značka Wild Turkey s ikonickým bourbonem Wild Turkey 101. Její kořeny sahají do roku 1869, kdy irští bratři James a Johan Rippey na kopci, dnes známém jako Wild Turkey Hill, založili Rippey Distillery. Wild Turkey Hill se nachází ve městě Lawrenceburg v americkém státě Kentucky. S trochou nadsázky ho dnes můžeme označit za místo, kde se již desítky let pomyslně snoubí oduševnělá tradice a oddanost řemeslu, aby vznikl jedinečný bourbon, který udal měřítko kvality pro celé odvětví.

Jak vzniká pravý bourbon?

První podmínkou, aby mohl být bourbon označený pod tímto značením je, že musí být vypálen na území Spojených států. Výroba není jednoduchá, žádá si dostatek času a také zkušeností. Nezbytným předpokladem jsou ale rovněž kvalitní suroviny. Jedním ze základních pilířů pro výrobu je kvalitní voda. V Kentucky neobsahuje železo, ale minerály, díky kterým má příjemně nasládlou chuť a je pro výrobu bourbonu ideální. Další podmínkou je, aby směs obsahovala minimálně 51 % kukuřice.

Neméně podstatnou složku celého procesu jsou kvasinky, které přeměňují cukr na alkohol a podílí se na výsledném charakteru bourbonu. Minimální doba zrání v sudu je dva roky, podmínkou však je, aby zrál v nových vypálených sudech z bílého dubu. Zpravidla ale zraje mnohem déle a každá značka má pro výrobu svá vlastní specifika.

Americký sen v jedné lahvi

Značka Wild Turkey si svou prémiovost zakládá především na tradici, oddanosti, zkušenostech a píli master destillera Jimmyho Russella, který si pro své zkušenosti a věhlas bourbonu vysloužil přezdívku „Buddha of bourbon“. V oboru pracuje už úctyhodných 60 let. Podle Wild Turkey je nejdéle aktivním master distillerem na světě. Russellův syn Eddie se rozhodl kráčet ve šlépějích otce a od osmdesátých let tak s otcem pracují na rozvoji světoznámé bourbonové značky společně.

To, že rodina Russellů dbá na tradice a zkušenosti svých předků dodnes svědčí i to, že používají původní kmen kvasinek, který utváří autentickou chuť bourbonu. Neméně kvalitní jsou ostatní suroviny potřebné pro výrobu, používají například geneticky nemodifikované obilí. Charakteristická chuť pak vzniká zráním v extrémně vypálených dubových sudech na nejvyšší stupeň, který je označován jako „alligator char“.  Dána je ale i dobou, po kterou je v nich bourbon uložen – nejméně 5 let, ale mnohdy i o několik let déle. Bourbon v sudech jednoduše zraje tak dlouho, než dozraje k dokonalosti. 

Ověřená ikona

Značka Wild Turkey, konkrétně pak produkt Wild Turkey 101 Bourbon se stal díky píli legendárního master distillera Jimmyho Russella fenoménem a je pro své přednosti považován za měřítko kvality pro ostatní bourbony. Jde o a jednu z nejoblíbenějších prémiových amerických whiskey v USA. Její název odkazuje na sílu, při které je lahvovaná, tedy 101 proof neboli 50,5 % alkoholu. Vyrábí se již desítky let stejný a ověřeným způsobem. Je specifický nevšedním kontrastem jemnosti a síly. Receptura je založena na základě tajné směsi kukuřice a kvalitních obilovin a následně zraje 6-8 let v dubových sudech vypálených na nejvyšší stupeň, který je označován jako „alligator char“.  Díky mashbillu, který obsahuje vysoký podíl žita, a vyšší síle má nezaměnitelný charakter, komplexní chuť a příjemný říz. Chuť je robustní, a přesto si zachovává jemnost.

Jak si bourbon správně dopřát?
Wild Turkey si nejlépe vychutnáte samotný, na ledu, ale skvěle chutná i v míchaných drincích. Vyzkoušet můžete například koktejl letošní sezóny – Wild Bourbon & Cola. Sklenici naplníte ledem, přidáte 4 cl Wild Turkey a dolijete kvalitní colou. Doporučujeme Fever-Tree colou, která je určena pro použití v míchaných drincích. Na závěr ozdobte plátkem pomeranče.

NÁŠ TIP: Zpříjemněte si podzimní čas s ikonickým bourbonem WILD TURKEY 101

Zahřejte se během prvních podzimních dnů pravým americkým bourbonem, který vás vmžiku přenese do amerického venkova, času sklizně kukuřice a prosluněných večerů. Poznejte příběh a chuť věhlasného amerického bourbonu, který se vyrábí více než půl století stejným, ověřeným způsobem. Wild Turkey vás osloví nevšedním kontrastem jemnosti a síly. Vyrábí se na základě tajné směsi kukuřice a kvalitních obilovin a následně zraje 6-8 let v dubových sudech vypálených na nejvyšší stupeň, který je označován jako „alligator char“. 

Zakoupíte na www.warehouse1.cz za doporučenou cenu 520 Kč.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...

Atelier JOCHA je ateliér s péčí první republiky v 21.STOLETÍ

Móda s profesionální péčí, postavená na základech tradičního řemeslného zpracování a moderního designu.V JOCHA vznikají pod rukama Kateřiny Jochové malé autorské kolekce, šité na...

Po svátcích s blízkými touží 88 % Čechů, někteří se však nemají na koho obrátit. Společnost dm v nové kampani vybízí k propojování

Jedineční jsme díky těm, kteří nás obklopují Nová vánoční kampaň společnosti dm připomíná, že opravdové kouzlo svátků netvoří dárky ani dokonalá výzdoba, ale lidé, se...

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3