Zima ještě nekončí: Jak podpořit přirozené fungování imunity?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zimní měsíce bývají obdobím častých chřipek, nachlazení, rýmy a infekcí dýchacích cest. Rychlému šíření respiračních virů obvykle napomáhá chladné a sychravé počasí i větší koncentrace lidí ve vnitřních prostorách. Příčinou může být také oslabení imunitního systému, který pak nemusí fungovat tak dobře, jak by měl. Proč tomu tak je a jakými přírodními prostředky jeho přirozené fungování podpořit, radí odborná konzultantka lékáren BENU PharmDr. Ivana Lánová.

 

Studený vzduch, který dýcháme v sychravém zimním počasí, časté přechody z tepla do chladu a naopak – to vše ovlivňuje náš imunitní systém. Pokud je oslabený, tělo není tak odolné vůči virům a bakteriím, které se
v tomto období šíří snadněji. Oslabený imunitní systém zároveň hůře bojuje s jakýmikoliv nemocemi. Proto je vhodné podporovat jeho přirozené fungování. Oblékejte se přiměřeně počasí, vyhýbejte se kontaktu
s nemocnými, sportujte, jezte vyváženou a zdravou stravu a dostatečně odpočívejte. „Kromě všech těchto známých opatření můžeme přirozenou imunitu organismu posílit také pomocí tzv. imunomodulátorů. Jedná se – jak už název napovídá – o látky, kterými se snažíme pozitivně ovlivnit imunitní reakce v těle,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová.

 

Když imunita potřebuje podporu

Mezi nejznámější a nejprospěšnější přírodní imunomodulátory patří vitamin C. Pomáhá zvyšovat tvorbu bílých krvinek, které jsou jedním z hlavních obranných prostředků organismu proti nemocem, působí antimikrobiálně
a přispívá k normálnímu fungování imunitního systému. Vitamin C běžně přijímáme ve stravě, ale většina z nás není zejména v zimě schopna dodržet doporučený denní příjem, který by měl být pro dospělého 80–100 g. Vyšší množství je pak vhodné pro osoby ve stresu, starší osoby, sportovce, těhotné a kojící ženy nebo kuřáky. „Více tohoto vitaminu zpravidla potřebujeme také v době zvýšeného výskytu respiračních onemocnění nebo když bojujeme s infekcí. Pro udržení si vyšší hladiny vitaminu C v těle doporučuji rozložit jeho příjem rovnoměrně po dobu celého dne, a to proto, že vitamin C patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě a přijali bychom jej všechen najednou, mohl by se rychle vyloučit močí,“ radí Lánová.

Mezi další známé imunomodulátory patří probiotika – prospěšné bakterie, které mají velmi pozitivní vliv na přirozený střevní mikrobiom. „Střevo je jedním z klíčových orgánů, které zajišťují naši imunitu ze 70–80 %. Probiotika, která vyživují prospěšné bakterie v našich střevech a podporují jejich množení, mohou taktéž napomoci jejich správnému fungování a tím i udržování rovnováhy střevní mikrobioty,“ vysvětluje Lánová. Tyto tělu prospěšné živé kultury můžeme v rámci stravy získat například konzumací zakysaných mléčných výrobků, jako jsou kefír, jogurt nebo acidofilní mléko.

Přírodní prostředky, jimž se přisuzuje příznivý vliv na naši přirozenou obranyschopnost, jsou také rakytník, echinacea, propolis, ženšen, černý bez, černý česnek a látky izolované z hub, tzv. betaglukany. „Rakytník je bohatý na řadu vitaminů, především na vitamin C. Echinaceu se doporučuje konzumovat po dobu 7–10 dnů od vypuknutí prvních příznaků nachlazení, když může přispět ke zkrácení doby jeho trvání. Propolis má antibakteriální i antivirové účinky, a proto se používá i při infekcích horních dýchacích cest a chřipkových onemocněních. Ženšen obsahuje řadu biologicky aktivních látek a obvykle se ukazuje jako výhodná jeho konzumace až po dobu 3 měsíců,“ vysvětluje Ivana Lánová a dodává: „Černý bez má imunostimulační, antibakteriální, antivirový a protizánětlivý účinek. I známé přísloví nám říká – před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“

Černý česnek se vyrábí fermentací syrového česneku. Pomáhá posilovat imunitní systém a je vhodné jej nasadit několik týdnů před obdobím s největším výskytem respiračních onemocnění. Říká se o něm, že snižuje příznaky chřipky a nachlazení. Betaglukany vykazují mj. účinek imunomodulační a protizánětlivý. Mohou se konzumovat dlouhodobě od podzimu do jara, nebo ve zvýšené dávce při už probíhajícím onemocnění. Betaglukany jsou stavební složky buněčných stěn např. hlívy ústřičné. „Hlívu lze konzumovat nejen čerstvou, ale také v podobě různých extraktů z ní,“ uvádí Ivana Lánová. Imunitní reakce organismu pomáhají regulovat také omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí například v rybách, oříškách, rostlinných olejích nebo vejcích.

Nejběžnějším, přirozeným a nejlepším způsobem užívání přírodních imunomodulátorů je jejich konzumace
v rámci vyvážené stravy bohaté na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky. V takovém případě naše tělo získá všechny potřebné vitaminy a minerální látky. „Přiznejme si, že v chladném počasí přirozeně stoupá chuť na vydatnější a teplejší jídla a klesá chuť například na čerstvé saláty ze syrové, často navíc z velké dálky dovážené zeleniny, přesto bychom měli v její konzumaci setrvat. Abychom tělu dodali vše potřebné v dostatečném množství, můžeme v zimním období podpořit přirozené fungování imunitního systému také užíváním některých doplňků stravy, probiotik a bylinek, které tyto látky obsahují. Alfou i omegou však vždy zůstává pestrá a vyvážená strava a celkově zdravý životní styl,“ dodává Lánová.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3