Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

Už naše babičky věděly, co je dobré

Nejstarším, nejjednodušším, ale také nejdelším způsobem sušení je využití slunce, v našich klimatických podmínkách to ale není zrovna ideální způsob. Navíc na noc je nutné sušené potraviny uklidit, aby si opět nenatáhly vlhkost. Naše babičky už na to šly chytřeji a sušily vše v kamnech či nad nimi. Dnes si můžeme vypomoci klasickou elektrickou troubou. Ideální je sušit na horký vzduch na 40 °C, aby si plodiny zachovaly maximum vitamínů. Dalším důležitým pravidlem je nechat troubu při sušení pootevřenou.

Moderní doba přináší nové možnosti

Modernějším a oproti troubě i úspornějším řešením jsou sušičky potravin. S jejich pomocí si pohodlně nasušíte ovoce, zeleninu, bylinky, houby, ale třeba i maso. Před zakoupením sušičky je třeba zvážit několik věcí. Nákupní rádce Heureka doporučuje zaměřit se na uživatelsky důležitá kritéria. Budete-li sušit velké množství úrody, případně i maso, zvolte výkonnější model s více patry a ideálně i hranatý, do kterého naskládáte více. Určitě si také prohlédněte základní výbavu a příslušenství, plata navíc se hodí. Plánujete-li se sušičkou manipulovat častěji a pravidelně, srovnávejte i její hmotnost a materiál, z něhož je vyrobena. Nerezové sušičky jsou těžší, ale více vydrží. Důležitá může být také hlučnost, sušička totiž běží i několik hodin. A sledujte příkon a výkon – čím vyšší hodnota, tím rychlejší sušení. Finální výběr vám pak zúží typ ovládání a případné vychytávky jako časovač či přednastavené programy sušení. Vyheurekujte si tu pravou sušičku přímo pro vás na nákupním rádci, kde si můžete jednoduše vyfiltrovat své požadavky. „Pokud si sušičku vyberete na e-shopu s certifikátem kvality, je to téměř stoprocentní záruka, že jste vybrali dobře. Chcete-li si být ale skutečně jistí, zkontrolujte také recenze
a hodnocení ostatních zákazníků, kteří na e-shopu nakoupili
,“ říká Veronika Molčanová, vedoucí oddělení péče
o zákazníky nákupního rádce Heureka.cz.

Připraveno na zimu

Nasušené potraviny vydrží třeba i dva roky, ale musíte je správně skladovat. Ideální pro uložení jsou plastové či skleněné nádoby, vyhněte se nádobám z pozinkované oceli. Vše pak skladujte na chladném, suchém a tmavém místě.

Zásobeni i na několik let

Trvanlivost naší úrody si prodloužíme také zavařováním, a to klidně i o několik let. Tato metoda má však taktéž pár pravidel, aby se potraviny nezačaly kazit. Zavařit můžete prakticky cokoliv, základem je vše řádně očistit
a použít sterilizované sklenice. Při plnění platí staré známé ani moc, ani málo. Ideální je, aby náplň sahala 0,5-2 cm pod okraj sklenice. Teplota vody záleží na tom, co zavařujeme, ale rozhodně by měla být vyšší než 80 °C. Vždy také dbejte na to, aby sklenice byly kompletně ponořené.

Zavařovat lze v klasickém hrnci či v troubě, ale mnohem bezpečnější a pohodlnější je využití elektrického zavařovacího hrnce. Na nákupním rádci Heureka.cz najdete široký výběr obou variant hrnců a též dalších nezbytností potřebných pro zavařovaní, jako jsou sklenice různých tvarů a velikostí či rozmanité typy víček. Stačí zadat preferované parametry. Zavařovací hrnec vybírejte hlavně podle objemu, materiálu a funkcí. Moderní elektrické totiž umí víc než jen zavařovat. Připravíte v nich marmeládu, povidla, horké nápoje, a dokonce i pivo. To už stojí za investici, co říkáte.

 

TIP: Víte, že zavařovací hrnce vás potěší i v zimě například při přípravě svařeného vína nebo většího množství polévky nejen během společenských akcí?

 

 

Reklama

Doporučujeme

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...
Reklama
Reklama