V poslední době se roztrhl pytel s lidmi, kteří se chlubí vlastnoruční výrobou domácí šunky, z nového šunkovaru. Já osobně nejsem moc zastánce stovek robotů, které by lemovaly mou kuchyňskou linku a tak jsem zapátrala po návodu na výrobu šunky, bez onoho přístroje.
Suroviny:
-
1/2 kg vepřové kýty
-
trocha pepře
-
trocha mletého kmínu
-
10 g Pragandy (rychlosůl)
-
půl deci vody
Příprava:
Maso nakrájíme na kostky, přimícháme vše ostatní a necháme cca 2 dny v chladnu odležet. Poté řádně prohněteme, natlačíme do střeva na tlačenku (je třeba důkladně napěchovat po vrstvách), zavážeme a vaříme v hrnci s vodou 2 hodiny na 80° (je důležité, aby teplota vody byla neměnná). Poté vytáhneme, necháme vychladnout a dáme ztuhnout do ledničky, asi na hodinu. A máme hotovo.
Rychlosůl se dá samozřejmě nahradit i solí obyčejnou, ale byla jsem upozorněna, že v tom případě místo šunky z hrnce vytáhnu spíše dušené maso. Takže záleží na každém, podle uvážení, k jaké variantě se uchýlí…
Co vy? Děláte domácí šunku? Jaký je váš recept? Podělte se s námi v diskuzi.
Markét ,)