Jak posílit imunitu a získat energii? Jezte ryby!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Každý z nás jsme jedinečný, a proto bychom měli naslouchat potřebám svého těla. Obecně však platí, že v naší stravě by měly být v ideálním poměru zastoupeny sacharidy, tuky a bílkoviny spolu s dostatkem nutričních látek (vitamíny, minerální látky). Důležitá je pestrost, čerstvost a vyvarovat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám.

Jedna porce by měla obsahovat 15–25 % bílkovin, přičemž vhodným zdrojem jsou právě ryby. Doporučené množství je 400 g rybího masa týdně. Konzumace mořských ryb je velice prospěšná, protože obsahují lehce stravitelné bílkoviny nezbytné pro budování a regeneraci svalů. Rybí tuk díky omega-3 mastným kyselinám působí příznivě jako prevence mnoha onemocnění a vitamíny D, selen a jód posilují imunitní systém. Vitamín B12 harmonizuje nervový systém a přispívá k psychické pohodě.

Dostupným (a bezpečným) zdrojem mořských ryb jsou pro nás Středoevropany mražené rybí produkty. Díky novým technologiím a zmražení přímo na moři si ryby zachovávají maximum chuti, výživných látek i pevnou texturu.

Zmražením se navíc zničí mikroorganismy, které se v rybím mase volně žijících druhů mohou přirozeně vyskytovat. Co se týče kontaminace rybího masa škodlivými látkami, jakékoli hodnoty překračující bezpečné limity pečlivě monitorují Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Státní zdravotní ústav.

Značky Mylord a Mylord Premium nabízí kvalitní, certifikované rybí produkty, které jsou k dostání v běžné síti maloobchodních prodejen nebo u online supermarketů. S logem Mylord jsou to zejména filety bez kostí a kůže
z lososa divokého a loupané krevety ve dvou velikostech. Logo Mylord Premium nesou porce z aljašské tresky
a lososa obecného, mořská štika a steaky z tuňáka žlutoploutvého, kterého lze konzumovat i zasyrova.

„Své dodavatele si pečlivě vybíráme a zakládáme si na tom, že naše ryby pocházejí z udržitelného rybolovu nebo jsou chovány udržitelným způsobem,“ říká Martin Prokop, jednatel značky Mylord a Mylord Premium,
a doplňuje: „Důkazem je skutečnost, že naše produkty mají certifikaci MSC a ASC.“

 

Jak zacházet s mraženými rybami

·Rozmražení – nejlepší a nejšetrnější způsob rozmrazování je přes noc v chladničce, případně vložit ryby
v plastovém obalu do vlažné vody. Filé z aljašské tresky Mylord Premium se dokonce může dát rovnou na pánev bez rozmrazování. Rozmražené ryby by se již neměly znovu mrazit, dochází ke ztrátě chuti i množství výživných látek.

· Příprava – výhodou ryb je jejich snadná a rychlá příprava. V troubě, na pánvi i na grilu jim stačí pár minut.

· Pestrost – střídejte druhy a experimentujte s chutí. Platí, že sůl, pepř a pár bylinek k ochucení stačí. Ale kvůli pestrosti vyzkoušejte třeba rybí polévku, krémové omáčky či kari.

 

Rodinná firma s více než 30letou tradicí

Společnost Euro Frigo Praha spol. s r. o. založil Ing. Vladimír Prokop v roce 1991. Do chodu rodinné firmy se postupně zapojili i jeho dva synové Michal a Martin. Společnost se dnes řadí mezi nejvýznamnější dodavatele mražených ryb a mořských plodů, které pod značkou Mylord a Mylord Premium distribuuje do většiny obchodních řetězců, maloobchodu i gastronomických provozů. Majitelé si zakládají na tom, že zákazníkům nabízejí ryby a rybí výrobky té nejvyšší kvality – tedy především zmražené přímo na moři. U svých dodavatelů sledují dodržování standardů udržitelného rybolovu a všechny produkty značky Mylord a Mylord Premium mají certifikaci MSC a ASC. Ve skupině pracuje 52 zaměstnanců. Zpracování a balení probíhá ve výrobním závodě
v Mikulově, odkud se pak ryby rozvážejí po celé České republice, dále na Slovensko a do Maďarska.

 

www.mylord-premium.cz 

https://www.instagram.com/mylord_premium/  

https://www.facebook.com/mylordpremium

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Stát přidá důchodcům stokoruny. Někteří ale za zprávu o navýšení zaplatí

O kolik přesně se mi v lednu 2026 zvedne důchod? Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně odtajnilo finální čísla a odpověď není pro každého...

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Co ocení pleť po létě? Dokonalé kombo hadího krému a kolagenové emulze

V létě si užíváme odpočinku, dovolené, slunce a moře, pro pleť je to ale náročné období. Vliv slunečního záření, chloru, mořské soli, klimatizace a...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...
Reklama
Reklama