Objevte krásy maďarského vinařství

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Když byla řeč u velké tradice, nesmíme v našem seriálu vynechat Maďarsko, kde má vinařství tisíciletou historii. V posledních dekádách navíc zažívá tak trochu renesanci. Maďarsko je tedy jednou z nejstarších historických vinařských zemí Evropy a má naprosto unikátní polohu, která vínu tolik svědčí.

Oblasti? Tokaj, ale i spoustu dalších

Nyní si připravíme sedm hlavních oblastí Maďarska. Tou vůbec nejslavnější je Tokaj-Hegyalja, která je dokonce zapsána na seznamu UNESCO. Zde nachází domov legendární Tokaj, což je sladké víno z botrytických hroznů, které kdysi pili králové a papežové. Vedle tokajského Aszú se dnes vyrábí i suché bílé víno z odrůdy Furmint, často minerální a komplexní.

Další velmi významným rájem vína v Maďarsku je Eger. Oblast je proslulá červeným cuvée Egri Bikavér, nebo-li býčí krve. Kromě této známé záležitosti tady vyniká i bílé Egri Csillag, což je aromatické cuvée z místních bílých odrůd. Pokud máte rádi vína červená a chcete ochutnat, jak to dělají v Maďarsku, pak je dobré vyrazit za teplem nebo se zaměřit na láhve z oblasti Villány. To je totiž jedna z nejteplejších oblastí Maďarsku a ideální podmínky tu nachází třeba Cabernet Sauvignon, Merlot, či původní Portugieser. Villány je také centrem vinařského turismu s moderními vinařstvími a stylovými penziony.

Jdeme představováním dál a před námi už je další důležitá oblast pro produkci červeného vína. Je jí Szekszárd, kde se mimo proslulého Egri Bikavéru zaměřují rovněž na odrůdy jako Kadarka nebo Kékfrankos. Z těch pak vznikají kořenitá vína s typickým jižanským šarmem. Za zmínku pak stojí i čím dál více rostoucí regiony Mátra a Bükk, kde se zaměřují na bílá vína.

Naši poslední zastávkou po maďarských vinařských oblastech budou Badacsony spolu s dalšími Balatonskými oblasti a jak již název napovídá, nachází se okolo jezera Balaton, často na sopečných svazích. Místní specialitou jsou minerální bílá vína, zejména z odrůd Olaszrizling (Vlašský ryzlink), Szürkebarát (Rulandské šedé) nebo Juhfark. Ideální místo na letní putování po vinicích s výhledem na jezero.

Furmint a další odrůdy

Pokud se chceme bavit o typických maďarských odrůdách, musím začít Furmintem, který je králem tokajských vín. Je jednoduše skvělý pro suché i sladké styly. Samozřejmě ale Maďarsko není jen o Furmintu. Další významnou odrůdou, která se právě s Furmintem často blenduje, je Hárslevelü. Z bílých vín pak nezapomínejme ještě na Juhfark.

U červených vín se budeme bavit hlavně o dvou odrůdách. První z nich je Kadarka, lehčí, kořenitá odrůda s velkým charakterem. Dříve hlavní složka Býčí krve. Nejrozšířenější odrůdou mezi červenými víny však je v Maďarsku Kékfrankos, známá také jako Blaufränkisch. Tvoří základ většiny červených vín.

Kam na výlet?

V Maďarsku si můžete na svých cestách za vínem užít spoustu jedinečných zážitků. Vidět tady můžete například tokajské sklepy, tedy staleté podzemní sklepy vysekané do sopečného tufu, kde zrají vína v ideální vlhkosti a teplotě. Zajímavá akce probíhá tradičně v Egeru a Szekszárdu, kde se konají vinařské stezky tzv. Bikavér trail, během nichž ochutnáte různé verze slavného cuvée Býčí krev a poznáváte odlišný styl každého vinaře.

Obdivovat v Maďarsku můžete i architekturu spojenou s vínem, a to hlavně v moderních vinařstvích jako Gere, Bock nebo Vylyan. Špičková vína tu navíc můžete spojit nejen s designem, ale také gastronomií a ubytováním, což nahrává víkendovému turismu.

Tato země je známá i festivaly a slavnostmi vína. Například Budapešťský festival vína, který se koná na hradě Buda, je největší akcí svého druhu v zemi. Regionální slavnosti v Tokaji, Egeru nebo Balatonu pak nabízejí ochutnávky, folklór i kulinářské zážitky.

Posledním bodem, kterým putování za vínem do Maďarska ukončíme, je kombinace vína a termálů. Mnoho vinařských oblastí, například v Egeru nebo Hévízu, má blízko termálním lázním. Kdo rád u relaxování popíjí víno, neměl by si toto místo nechat ujít.

Reklama

Doporučujeme

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...
Reklama
Reklama