Mohlo by se sice říci, že ten pravý a poctivý krémeš je jen jeden, ale existuje snad desítka receptů, podle kterých si ho můžete doma připravit. Já znám tento, který už dlouhá léta dělává maminka mé dobré kamarádky a ráda se o něj podělím.
Suroviny
- 28 dkg hladké mouky
- 10 dkg cukru moučka
- 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
- 5dkg rozpuštěné Hery nebo másla
- 2 vejce
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce tekutého medu
- špetička soli
KRÉM :
- 1l mléka
- 3 vanilkové pudingy
- 25 dkg Hery nebo másla
- 4 žloutky
- 15-20 dkg cukru
- 2 -3 smetany ke šlehání
- čokoláda na potření vrchního dílu, nebo cukr na posypání
Příprava:
Smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme ostatní suroviny a na vále vypracujeme vláčné těsto. Jako každé medové těsto, i toto by mělo chviličku odpočívat v ledničce. Těsto si rozdělíme na 2 díly, z každého vyválíme placku o rozměrech plechu. Placky pečeme na obrácené straně (placky na sebe dobře sedí a lépe to vypadá) vymazaného a vysypaného plechu – těsto na něj přeneseme pomocí válečku. Upečeme dorůžova. KRÉM : V troše mléka rozmícháme pudingové prášky a cukr. Do zbytku mléka přidáme žloutky a dáme vařit. Těsně před bodem varu přilijeme zbytek mléka s pudingem a vymícháme hladkou pudingovou kaši. Po vychladnutí zašleháme změklý tuk – měl by mít pokojovou teplotu. Upečenou placku dáme do plechu, rozetřeme pudingový krém, na to natřeme ušlehanou šlehačku a přikryjeme druhou medovou plackou. Uchováváme v ledničce, kremeše jsou nejlepší druhý den, kdy medové placky zvláční.
Už jste vyzkoušeli? Podělte se s námi, jak vám chutnalo!
Markét ,)