K nedělní kávičce? Vyzkoušejte cheesecake s jahodovým mramorováním!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Co se týče tohoto lahodného dezertu, který nese název cheesecake, jsem jeho zastánce v jakékoliv podobě. Jelikož je právě teď období jahod, přináším tuto obdobu receptu, kterou si jistě zamilujete.

SONY DSC
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Jahodová marmeláda:

  • 200 g jahod
  • 70 g cukru

Těsto:

  • 50 g másla
  • 40 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru moučka
  • 200 g krémového sýra (např. Lučina)
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vejce

 

Příprava:

Jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na menší kousky, zasypeme cukrem a necháme stát, aby pustily šťávu. Poté rozmixujeme na pyré.

Povolené máslo utřeme s cukrem. Přidáme vejce a kakao a spojíme v jednolitou hmotu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a zapracujeme do lineckého těsta (pokud hodně lepí, přidáme trochu mouky).

Dno dortové formy o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem a zacvakneme do obruče. Těsto namačkáme rukama do formy a dáme trouby rozpálené na 175°C (spodní a dolní ohřev, horkovzduch tentokrát vynecháme). Pečeme 10 minut, poté vyndáme, necháme lehce zchladnout.

Troubu snížíme na 150°C a na spodní rošť vložíme pekáč se dvěma litry horké vody.

Já cheesecake peču takto: Na spodní rošt dám pekáč s vodou a formu pak umístím na prostřední rošt nad pekáč – takže se celý dort peče v parní lázni – forma se vody nedotýká. Originálně se ale má péct tak, že se forma s dortem zespoda a z boků obalí alobalem (aby do ní neteklo) a ta se pak posadí přímo do pekáče s vodou tak, aby voda sahala do poloviny výšky dortu. Pokud nebudete zapínat horkovzduch a nebudete tak zvyšovat odpařování vody, stačí vám můj postup a nemusíte se bát, že vám koláč vyteče do horké vody.

Do mísy vložíme mascarpone a cukru a vyšleháme. Přidáme po částech krémový sýr, tvaroh a nakonec vanilkový extra a vše krátce prošleháme v jednolitou hmotu. Poté po jednom zašleháme vejce.

Na lehce zchladlý korpus nalijeme třetinu náplně a pokapeme jí nadpoloviční většinou jahodové marmelády. Vidličkou promícháme, aby se jahody s krémem spojily.

Pak velmi opatrně navrstvíme zbytek krému (dáváme pozor, aby se nám jahodová a světlá část nepromíchaly) a ten ozdobíme zbytkem jahodové marmelády. Já udělala menší kaňky do spirály od kraje do středu a pak vzala špejli, ponořila ji asi 1 cm do krému  a projela spirálou a spojila tak všechny kaňky do „srdíček“.

Formu vložíme do trouby (do pekáče a nebo nad pekáč, viz výše) a pečeme minimálně 60 minut, dokud není náplň pevná a střed se klepe jen trochu. Pozor na to, aby koláč nahoře nezhnědl, pokud k tomu bude mít tendence, přikryjeme ho alobalem.

Já jsem nakonec pekla skoro hodinu a půl, záleží na troubě.

Cheesecake necháme zcela zchladnout ve formě, pak odstraníme obruč a dáme do lednice vychladit.

 

Vyzkoušeli jste? Napište, jak chutnalo!

 

Markét 😉

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

Z Nymburka do Poděbrad: Zimní procházka podél Labe až k soutoku

Krásný výlet nabízí stezka vedoucí z Nymburka do Poděbrad, případně až na soutok Labe s Vltavou. Cesta vede po příjemné asfaltové stezce, z jedné...

Zapomeňte na drahé svíčky. Tuhle vůni Vánoc si vyrobíte za pár korun

Už vás nebaví věšet na stromeček rok co rok ty samé skleněné koule, které se navíc rády rozbíjejí? Zkuste letos vsadit na přírodu a...

Vyhrajte si svou porci sváteční pohody

Svátky se blíží a s nimi i období dobrého jídla, klidu a drobných radostí, které zpříjemňují zimní dny. Wolt přináší pohodlí, díky kterému máte...

Podzimní kolekce bot Sorel přináší nové horizonty

Legendární původně kanadská značka SOREL čerpá inspiraci ze svých více než šedesátiletých zkušeností s vytvářením univerzální funkční zimní obuvi. Dnes nabízí celoroční řadu obuvi...

Jedna zpráva může zachránit život. Návod, jak přežít samotu o svátcích

Máme to spojené s vůní vanilky a klidem, jenže realita často připomíná spíš závod o to, kdo se dřív zhroutí. Vánoce fungují jako nemilosrdné...

Skříň přiražená ke zdi je past. Proč nábytek nesmí bránit vzduchu?

Možná si myslíš, že ten tmavý stín v rohu pokoje je jen kosmetická vada, kterou stačí přetřít barvou, ale opak je pravdou. Plíseň v...

Tipy, jak na letošní Vánoce lehce a zdravě

Užijte si letos Vánoce naplno a zdravě. Svátky nemusí být spojeny s nadměrnou konzumací cukru a těžkých jídel. Chutně, lehce a funkčně můžete letos...

Čtyři šálky denně jsou v normě. Češi se limitu ani nepřibližují

Dlouhé roky nás strašili, že káva je dálnicí k infarktu a dehydrataci, jenže nejnovější data otáčejí kormidlo o sto osmdesát stupňů. Ukazuje se, že...

Dámské zimní boty – může jeden model ladit s elegantním kabátem i s ležérní bundou?

Zima přináší nejen zasněženou krajinu a sváteční atmosféru, ale často také náročné podmínky, které prověřují kvalitu naší obuvi. Mokré chodníky, rozbředlý sníh, mráz i...

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Sukně Reserved: moderní kousky, které reagují na rytmus každodenního života

Sukně od Reserved dnes nejsou jen estetickým doplňkem, ale funkční součástí šatníku, která dokáže pružně reagovat na to, jaký máte den. Jednoduché střihy, výraznější...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3