Veka neodmyslitelně patří ke každé oslavě, neboť jsme národ, který miluje chlebíčky obložené vším možným. Já osobně recept na domácí veku vyzkoušela už před několika lety a nedám na ni dopustit. Aktuálně ji připravuji dle tohoto receptu a vždy je úspěch zaručen. Vyzkoušejte.

Suroviny:
- 225 ml vlažné vody
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 5 g cukru krupice
- 10 g soli
- 15 g čerstvého droždí
- 20 g rostlinného oleje
Příprava:
Do mísy nalijeme vodu (teplota asi 30°C), přidáme ostatní suroviny (droždí a sůl ať se moc nedotýkají), promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. (nemusíme nechat vzejít kvásek, recept funguje i bez něj:o)). Vypracované těsto vyklopíme na pomoučený vál(silikonový netřeba pomoučit, dřevěný raději ano), rozdělíme na dvě poloviny, vypracujeme z nich bochánky, velmi lehce je poprášíme moukou, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 30-45 minut zrát.
Po vyzrání bochánky rozválíme na tenké ovály, přetočíme je delší stranou k sobě, těsto přeložíme, zamáčkneme (viz obrázky) a smotáme do válečku (a ještě několikrát poválíme po směru, aby se spoje lépe propojily a veka se při kynutí a pečení nerozevírala). Konce válečku zapíchneme prstem dovnitř a rukama dotvoříme stejnoměrný váleček. Položíme na plech, přikryjeme folií nebo utěrkou a necháme 40 minut kynout.
Do trouby dáme na spodní rošt starý pekáč (s jeho pomocí budeme rosit troubu tak jako u pečení chleba) a rozpálíme ji na 230°C. Na stření rošt vložíme plech s vekami (neděsíme se faktu, že příliš nenakynuly, ony vyskočí v troubě při pečení), do pekáčku vlijeme asi dvě deci vody (vytvoří se tak oblak páry), troubu rychle zavřeme, teplotu stáhneme na 200°C a pečeme 16-18 minut dozlatova. Troubu neotvíráme dokud není upečeno, ať se pára nedostane ven.
Veky krájíme po vychladnutí.
Vyzkoušeli jste? Podělte se s námi o výsledek.
Markét ,)
Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.
