Vyměňte rafinovaný cukr za voňavý med

Kromě kynutých těst se med hodí všude tam, kde používáte cukr. A je rozhodně zdravější. Odpradávna je považovaný za omlazovací prostředek a afrodiziakum. Ve skutečnosti je ovšem med hlavně zdrojem energie, protože hodnotných látek přenesených z nektaru květů je v něm


Kromě kynutých těst se med hodí všude tam, kde používáte cukr. A je rozhodně zdravější. Odpradávna je považovaný za omlazovací prostředek a afrodiziakum.

Vyměňte rafinovaný cukr za voňavý med1

Ve skutečnosti je ovšem med hlavně zdrojem energie, protože hodnotných látek přenesených z nektaru květů je v něm jen zanedbatelné množství. Díky svému složení (voda a dva jednoduché cukry: fruktóza a glukóza) je rozhodně zdravějším sladidlem než rafinovaný řepný nebo třtinový cukr, které obsahují jen „prázdné“ kalorie. Pro diabetiky se tedy med nehodí, také po něm nezhubnete, ale při redukční dietě nějakou tu kalorii přece jen ušetříte. Sto gramů medu sladí svými 288 kaloriemi shodně jako sto gramů cukru, ten má ovšem 394 kalorií. V každém případě se můžete spolehnout, že jako každé sladké jídlo vám med spolehlivě pomůže rychle povzbudit mozek - podporuje totiž tvorbu endorfinů, látek zlepšujících celkovou náladu.

Může být med jedovatý?

Včely sbírají nektar z nejrůznějších rostlin. Včelstvo z jednoho úlu se ale vždy soustředí na jeden druh, případně příbuzné druhy. Proto rozlišujeme med akátový (ten je světlý a v našich krajích patří k nejčistším a nejlahodnějším), luční, kaštanový (k nám se dostává hlavně ze Slovenska a má zvláštní, trochu nahořklou chuť) nebo tmavý lesní. Kdo má ten poslední rád, měl by si uvědomit, že včely ho vyrábějí vlastně jako druhotný produkt - v tomto případě nesbírají nektar, ale výměšky mšic parazitujících na míze jehličnatých stromů. Lesní med je tedy sice chutný a voňavý, ale stopové prvky z rostlinných šťáv v něm nenajdete. Chuťově jsou tedy medy různé, každý v sobě nese aroma původní rostliny. Pokud se včely soustředí na jedovaté květy, přejdou toxiny i do medu. U nás takové nebezpečí nehrozí, ale například v subtropických krajích se mohou včelstva hojně pást na oleandrech - a med z nich je pak skutečně jedovatý. (gk) Foto: USDA, Scott Bauer a www.pixmac.cz [clear] [gallery ids="11346,11345"]