Něco na té pohance je…

Sousedka si koupila drobné pohanky rovnou kilo. Večer ji povaří ve vodě a ráno už mlsá teplou kaši s ořechy a ovocem. Manžel se jí sice směje, že zobe zrní, ale ona má viditelně víc energie, zhubla v pase a nemá chuť na sladké. Když se pochlubila, že už nemá takové probl


Sousedka si koupila drobné pohanky rovnou kilo. Večer ji povaří ve vodě a ráno už mlsá teplou kaši s ořechy a ovocem. Manžel se jí sice směje, že zobe zrní, ale ona má viditelně víc energie, zhubla v pase a nemá chuť na sladké.

rs_Pixmac000014760773

Když se pochlubila, že už nemá takové problémy s křečovými žilami, začala mě ta záhadná obilovina zajímat ještě víc. Zjistila jsem, že přestože před 400 lety platila v českých zemích za nejoblíbenější obilovinu, postupně se na ni zapomnělo. Do „módy“ přichází zase až dnes, protože má spoustu vynikajících předností.

Tak nenápadná, a co všechno dokáže!

Při každodenní konzumaci pohanka opravdu zlepšuje stav varixů (křečových žil), a to díky mimořádně vysokému obsahu rutinu, který podporuje pevnost a pružnost cévních stěn. Kromě toho čistí pohybový aparát od vápenatých usazenin (ach, ty protivné ostruhy!) a obsahuje cholin, který regeneruje jaterní buňky. To by ke chvále drobných jehlanovitých zrníček docela stačilo, ale ještě můžeme pokračovat. Nemělo by se zapomenout na to, že díky kyselinám linolové a linoleové působí pohanka jako antisklerotikum a vysokému podílu vlákniny vděčí za protirakovinné účinky – hlavně u nádorů tlustého střeva. A ještě se může pochlubit spoustou minerálů, vitaminů (hlavně skupiny B) a bílkovin. Posiluje imunitu, je vhodná pro těhotné, diabetiky a nemocné trpící celiakií (neobsahuje totiž lepek). Kdo jí pohanku, chrání se před srdečními chorobami, protože její konzumace snižuje LDL a naopak zvyšuje HDL cholesterol.

Levná, lehká, zdravá

Stojí za to si na ni zvyknout. Prababičky ji možná jedly jen proto, že byla dobrá, levná, lehce stravitelná a snadná na přípravu, ale v dnešní době jde hlavně o zdraví a vitalitu. A i kdyby přechod od rohlíků se šunkou ke kašovité stravě pro vás nebyl zpočátku úplně snadný, vytrvejte. Stačí jedna teplá kaše k snídani každý den...

Jak na to

Kupte si sáček loupané pohanky (slupky jsou tvrdé, nestravitelné), vlašské ořechy, slunečnicová (i jiná) semínka a čerstvé nebo sušené ovoce. Večer zalijte pohanku horkou vodou (asi jako rýži), chvíli povařte a nechte ji do rána pod pokličkou nabobtnat. Ke snídani ji jen ohřejte, přidejte semínka, lámané ořechy, rozinky (nebo sušené brusinky) a můžete i kousky čerstvého ovoce. Dochutit ji můžete skořicí a osladit medem nebo javorovým sirupem. Pohanková kaše vás úžasně zasytí, neztloustnete po ní, přestanete mlsat dortíky a ještě si vylepšíte zdraví. Pohanka se dá pěstovat v domácích podmínkách jako řeřicha. Vysévá se po deseti dnech a její nať můžete sekat na chléb, do pomazánek nebo polévek. Těšte se na koncentrovanou vitalitu! (pic) Foto: www.pixmac.cz