Kde se schovat v sychravém počasí a pochutnat si na podzimních dobrotách?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Podzimní menu Hliněné bašty ozdobí dýně a zvěřina

Bohatá kolekce barevných a chuťově podmanivých podzimních specialit. Takové bude menu restaurace Hliněná bašta, připravené na poslední tři měsíce tohoto roku. Vrací se famózní zvěřina, na talíři se objeví očekávané speciality z dýní, čerstvě vylovené sladkovodní ryby či dezerty z vyzrálého podzimního ovoce. I když už se stmívá stále dřív a dřív, romantická restaurace šéfkuchaře Hynka Vávry září do tmy
a představuje v čase podzimních plískanic hřejivý ostrůvek pohody.

333  068

 

 

 

 

A na co se tedy můžeme těšit v období od října do prosince? Mezi předkrmy se vrací Hynkova fantastická zvěřinová paštika podávaná s cibulovým čatní, která již několik let překvapuje svou dokonalou chutí. Novinkou letošního roku budou slané francouzské koláče quiche, plněné červenou řepou a karamelizovanou cibulkou či pečenou dýní, kozím sýrem a restovanými piniovými oříšky.

Také saláty šéfkuchař načrtnul v podzimním hávu – oblíbený salát s kozím sýrem doplní perník
a pomerančový dresink, další salát bude kombinovat chuť zralých švestek s ořechy, hořčicí a medem.
Hosté se mohou těšit také na hutné podzimní polévky, povinností je vídeňský dýňový krém i hříbková polévka dochucená kaštany, chybět nebude ani slavná kulajda s houbami či vydatný vývar z bažanta podávaný s masovými knedlíčky a zeleninou.

konfitovany-bazant-protnknuty-slaninou-s-listovym-spenatem-a-bramborovym-knedlikem srnci-kare-na-dynovem-pyre-s-opecenymi-kapustickami-a-svestkovou-omackou

 

 

 

 

 

 

Prim ovšem budou hrát očekávaná jídla ze zvěřiny, která již tradičně patří k největším kulinárním ozdobám končícího roku. Podávat se bude srnčí, dančí i kančí maso, konkrétně lahodné srnčí ragú připravené s portským vínem a brusinkami, dančí hřbet na fíkách a ostružinách či chuťově výrazné kančí medailonky
se švestkovou nebo šípkovou omáčkou. Ty v prvním případě na talíři doprovodí tradiční bramboráčky, zatímco v druhé verzi zvolil šéfkuchař jako přílohu perníkové knedlíky. Asi největším hitem ovšem budou srnčí medailonky s hruškami marinovanými v červeném víně a domácími kroketami.

Hliněná bašta je vyhlášená díky skvělým rybám, jež patří k významným pilířům zdejší kuchyně. V podzimním menu mohou hosté ochutnat candáta pečeného na másle a podávaného s dýňovým pyré, nebude chybět ani grilovaný losos s kroupami ochucenými červenou řepou a jablkovým salátem s fenyklem. Pro vegetariány bude připraveno dýňové nebo houbové rizoto.

rybi-misa zavitky-z-lilku-v-tomatove-omacce-se-syrem-feta

 

 

 

 

 

Z bohatého výběru dezertů doporučujeme dvě sezónní, značně kreativní verze cheesecaků, konkrétně dýňový a ostružinový, které doplní hruškový či jablečný páj a také klasický závin s jablky a ořechy. Zajímavou novinkou ovšem bude také jablečné pyré se skořicí a krémem z mascarpone či kaštanová pěna s hruškovo vinnou omáčkou.

Hliněná bašta se může pochlubit vzorně sestavenou vinnou kartou, na které hosté najdou krásná vína nejen z Moravy, ale také z Čech. Z moravských vín doporučujeme Ryzlink od Volaříka, případně Pálavu od Tetura či Chardonnay z Nového vinařství. Z českých vín můžete vyzkoušet produkci prestižního vinařství Třebívlice, které sídlí v Českém středohoří a jehož vinice stojí například na historických viničních tratích pod hradem Hazmburk. Ochutnejte Müller Thurgau či Tramín.

hlHliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století
a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou se rozkládá prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

 

www.hlinenabasta.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Dcera Michaela Jacksona žaluje správce jeho pozůstalosti, rodina je prý v šoku

Dcera krále popu Paris Jacksonová zaútočila na správce otcovy pozůstalosti, obvinila je z plýtvání a označila je za „Čaroděje ze země Oz“. Rodinní zasvěcenci...

Co vám muži s depresí nikdy neřeknou a proč?

Deprese dokáže být tichým a krutým nepřítelem. Nejenže bere energii a radost, ale často i schopnost o tom mluvit. Mnoho lidí se bojí, že...

Past jménem „Veřejná Wi-Fi“. Jak se nenechat okrást při nákupech na internetu

Představte si, že v klidu domova nakupujete a pár kliknutí myší vás místo radosti z nového zboží připraví o tisíce korun. Online nákupy jsou...

Meteorologové varují před možnou „zimou století“ v Evropě, klíčem je polární vír

Když se Arktida „otevře“, její ledový dech se vydá na jih. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují chování polárního víru, jehož případný kolaps by podle...

Krmení ptáků v zimě: proč staré pečivo víc škodí než pomáhá

Jakmile udeří první mrazy, spoustu z nás sáhne po starém pečivu a s dobrým pocitem vyráží k rybníku nakrmit labutě a kachny. Jenže i...

Odborníci varují seniory před podvodnými firmami, které nabízejí levné rekonstrukce

Začíná to lákavou nabídkou na „výhodnou a bezpečnou koupelnu pro seniory“, končit to však může katastrofou a ztrátou desítek tisíc. Podvodné či nepoctivé firmy...

Sladké Vánoce bez výčitek: Vyhrajte balíček produktů 4SLIM a oslaďte si sváteční chvíle zdravě

Vánoce se pomalu blíží a spolu s nimi i období, kdy se naše kuchyně mění v malé voňavé cukrárny. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM...

„Nejsem na tom vůbec dobře.“ Aaron Goodwin a jeho zpověď o pekle, jež prožil

„Nejsem na tom vůbec dobře a každý den je to horší,“ svěřil se fanouškům Aaron Goodwin, hvězda populárního pořadu Ghost Adventures. Nejnovější epizoda pořadu...

Tři znamení zvěrokruhu, kterým podzim přinese štěstí a novou energii

Zatímco se mnozí halí do dek a bojují s neodbytným podzimním splínem, pro tři znamení zvěrokruhu je toto období naopak požehnáním. Jak informuje server...

Husa plněná uzeným kolenem: recept, který překvapí i zkušené kuchaře

Na první pohled to může znít trochu bláznivě – dát do husy uzené koleno? Jenže jakmile tenhle recept vyzkoušíte, už se k tradiční přípravě...

Jak bojovat s podzimní únavou: Tři jednoduché rituály, které nahradí kávu a zlepší náladu

Chladnější rána, dny se krátí a vy máte neodolatelnou chuť zalézt pod deku s něčím sladkým. Podzimní útlum není lenost, nýbrž přirozená reakce těla...

Jak si vytvořit systém pro trvalý pořádek a zbavit se chaosu

Když uklízíme svůj domov, často si ani neuvědomujeme, že si zároveň třídíme i vlastní myšlenky. Každá věc, kterou pustíme z ruky, otevírá prostor pro...

Strašidelné sušenky s marmeládou: Halloweenská dobrota, kterou zvládne každý

Chcete letos přivítat Halloween trochu jinak než obvyklou dýní na okně? Zkuste upéct tyhle strašidelné sušenky s marmeládou, které jsou jednoduché, ale vypadají, jako...

„Mladí lidé dělají chyby.“ Jennifer Lawrenceová a její překvapivý verdikt nad slavnou nevěrou

„Samozřejmě, že jsem se ho na to zeptala!“ přiznala se smíchem Jennifer Lawrenceová. Při natáčení nového filmu se prý svého kolegy Roberta Pattinsona bez...

NeoVitalia, regenerační krém noční

Vrací pleti zdraví a vitalitu Připravte pleť na zimu a dopřejte ji možnost noční regenerace. Dokáže více, než si myslíte, a proto jsou regenerační přípravky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3