Kde se schovat v sychravém počasí a pochutnat si na podzimních dobrotách?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Podzimní menu Hliněné bašty ozdobí dýně a zvěřina

Bohatá kolekce barevných a chuťově podmanivých podzimních specialit. Takové bude menu restaurace Hliněná bašta, připravené na poslední tři měsíce tohoto roku. Vrací se famózní zvěřina, na talíři se objeví očekávané speciality z dýní, čerstvě vylovené sladkovodní ryby či dezerty z vyzrálého podzimního ovoce. I když už se stmívá stále dřív a dřív, romantická restaurace šéfkuchaře Hynka Vávry září do tmy
a představuje v čase podzimních plískanic hřejivý ostrůvek pohody.

333  068

 

 

 

 

A na co se tedy můžeme těšit v období od října do prosince? Mezi předkrmy se vrací Hynkova fantastická zvěřinová paštika podávaná s cibulovým čatní, která již několik let překvapuje svou dokonalou chutí. Novinkou letošního roku budou slané francouzské koláče quiche, plněné červenou řepou a karamelizovanou cibulkou či pečenou dýní, kozím sýrem a restovanými piniovými oříšky.

Také saláty šéfkuchař načrtnul v podzimním hávu – oblíbený salát s kozím sýrem doplní perník
a pomerančový dresink, další salát bude kombinovat chuť zralých švestek s ořechy, hořčicí a medem.
Hosté se mohou těšit také na hutné podzimní polévky, povinností je vídeňský dýňový krém i hříbková polévka dochucená kaštany, chybět nebude ani slavná kulajda s houbami či vydatný vývar z bažanta podávaný s masovými knedlíčky a zeleninou.

konfitovany-bazant-protnknuty-slaninou-s-listovym-spenatem-a-bramborovym-knedlikem srnci-kare-na-dynovem-pyre-s-opecenymi-kapustickami-a-svestkovou-omackou

 

 

 

 

 

 

Prim ovšem budou hrát očekávaná jídla ze zvěřiny, která již tradičně patří k největším kulinárním ozdobám končícího roku. Podávat se bude srnčí, dančí i kančí maso, konkrétně lahodné srnčí ragú připravené s portským vínem a brusinkami, dančí hřbet na fíkách a ostružinách či chuťově výrazné kančí medailonky
se švestkovou nebo šípkovou omáčkou. Ty v prvním případě na talíři doprovodí tradiční bramboráčky, zatímco v druhé verzi zvolil šéfkuchař jako přílohu perníkové knedlíky. Asi největším hitem ovšem budou srnčí medailonky s hruškami marinovanými v červeném víně a domácími kroketami.

Hliněná bašta je vyhlášená díky skvělým rybám, jež patří k významným pilířům zdejší kuchyně. V podzimním menu mohou hosté ochutnat candáta pečeného na másle a podávaného s dýňovým pyré, nebude chybět ani grilovaný losos s kroupami ochucenými červenou řepou a jablkovým salátem s fenyklem. Pro vegetariány bude připraveno dýňové nebo houbové rizoto.

rybi-misa zavitky-z-lilku-v-tomatove-omacce-se-syrem-feta

 

 

 

 

 

Z bohatého výběru dezertů doporučujeme dvě sezónní, značně kreativní verze cheesecaků, konkrétně dýňový a ostružinový, které doplní hruškový či jablečný páj a také klasický závin s jablky a ořechy. Zajímavou novinkou ovšem bude také jablečné pyré se skořicí a krémem z mascarpone či kaštanová pěna s hruškovo vinnou omáčkou.

Hliněná bašta se může pochlubit vzorně sestavenou vinnou kartou, na které hosté najdou krásná vína nejen z Moravy, ale také z Čech. Z moravských vín doporučujeme Ryzlink od Volaříka, případně Pálavu od Tetura či Chardonnay z Nového vinařství. Z českých vín můžete vyzkoušet produkci prestižního vinařství Třebívlice, které sídlí v Českém středohoří a jehož vinice stojí například na historických viničních tratích pod hradem Hazmburk. Ochutnejte Müller Thurgau či Tramín.

hlHliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zárukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století
a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou se rozkládá prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

 

www.hlinenabasta.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Jsem nejnenáviděnější muž v Británii! Carr se brání útoku Palomy Faith

Komik Alan Carr se stal hvězdou show Celebrity Traitors, ale jeho první „vražda“ v pořadu vyvolala poprask. Zabil totiž svou kamarádku Palomu Faith, která...

Klára Jerneková: herečka, kterou si diváci zamilovali. Její odchod provází záhady

Klára Jerneková zůstává v paměti diváků jako obraz něžné a přirozené herečky. Její život ale skončil předčasně a za smutnou tečkou zůstaly otazníky. Byla...

Jak zatočit s vystouplým bříškem? 5 způsobů, které fungují a nebolí

Dokonale ploché břicho? To není jen mýtus z obálek časopisů. Skutečná síla je ve funkčních svalech a pocitu lehkosti. Zpevněný střed těla přitom ovlivňuje...

Nenávist za monitorem: Proč ženy na internetu čelí větší krutosti než muži

Internet měl být místem svobody. Platformou, kde mohou všichni mluvit beze strachu a bez ohledu na pohlaví. Realita? Úplný opak. Zvlášť pro ženy. Online...

Pozor na falešné policisty. Využívají stres a kradou statisíce

Když vám zazvoní telefon a na displeji svítí číslo Policie ČR, zpozorníte. Přesně na to ale podvodníci čekají. Jejich nový trik, kdy se vydávají...

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3