Údržba oken a dveří – praktické problémy a jak jim předejít

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Mlžení plastových oken

Častou otázkou je rosení plastových oken. Jak mu zabránit a co jej způsobuje? Jedním z hlavních důvodů mlžení oken je nadměrná vlhkost ve vašem bytě. Když doma sušíte prádlo, vaříte a třeba máte spoustu květin, pak je potřeba více větrat, jinak se vám začnou okna rosit. Samozřejmě také záleží na kvalitě plastových oken, na jejich tepelné izolaci. Tato vlhkost, kterou v bytě produkujete je jeden faktor, dalším faktorem je teplota. Jestli šetříte na vytápění, na noc vypínáte radiátory nebo prostě preferujete studenější prostředí, to všechno svědčí rosení oken.

Obecně platí, že rosení oken omezíte častějším větráním a vytápěním interiéru. Dobré je také snížit tvorbu vlhkosti (např. si pořídit odvlhčovač vzduchu). Nezapomeňte také vytahovat žaluzie, aby kolem skel mohl lépe proudit teplý vzduch. Radikálnějším krokem je pak výměna oken za nová plastová okna s izolačním trojsklem
a pořádným těsněním.

Jak správně větrat

Hlavním problémem u oken je jejich mlžení, kondenzace vody a vznik plísní kolem oken. Kondenzovaná voda znamená, že vaše okna dobře těsní, doporučuje se vodu pravidelně utírat. Abyste omezili možnost vzniku plísní, je potřeba kombinovat správné větrání a dostatečné vytápění interiéru. Plísně nemají rády sucho a teplo.
Takže jak správně větrat?

Hlavně v zimě není dobré větrat „ventilkou“ po delší dobu, správné je krátké a intenzivní větrání několikrát za den. Stačí když na 3-5 minut otevřete okno dokořán a poté jej zase zavřete. Když to zopakujete třikrát, čtyřikrát denně, máte splněno a udělali jste něco proti plísním a kondenzaci vody. Větrání hlavně v zimě je proti tvorbě plísní opravdu důležité.

Tip: Pokud potřebujete větrat ale bojíte se tepelných ztrát, zauvažujte nad systémem Rekuperace tepla.


Seřízení oken a dveří

Jestliže vám okna nebo dveře drhnou, těžce se otáčí kličkou, případně nejdou pořádně dovřít, je nejvyšší čas je seřídit. To můžete udělat buď sami (potřebujete imbusový klíč velikost 4) nebo si pozvat odborníky. Takové seřízení by se mělo provádět řekněme jednou ročně i tehdy, když okna a dveře nedrhnou a vše funguje. Obecně se doporučuje investovat těch pár stovek a pozvat si odborníka, který vše seřídí rychle a přesně. Okna a dveře si sami seřizují jen opravdoví kutilové, takže raději než to chtít po partnerovi, oslovte odborníka.


Kování a těsnění oken a dveří

Doporučuje se jednoduše jednou za rok promazat olejem všechna kování a panty, ať nezatuhnou. U oken,
u vchodových dveří i u interiérových dveří. U těsnění se zase může stát, že se deformuje nebo úplně vypadne.
V takovém případě těsnění buď vraťte zpátky nebo ještě lépe jej vyměňte za nové. Někdy v zimě se může stát,
že těsnění přimrzá k rámu. Když se vám to stane, doporučuje se těsnění promazat silikonovým olejem.

Kdy pozvat odborníky

Údržba oken a dveří není složitá ani nákladná. Možná úplně nejlepší je vždy jednou za rok povolat odborníky, kteří vám okna a dveře řádně zkontrolují. Zlepšíte tak vlastnosti oken a dveří a výrazně prodloužíte jejich životnost. Kompletní údržbu si můžete udělat i sami, ale je to spíše akce pro šikovné kutily. Když už budete volat odborníky, nejlepší je obrátit se přímo na firmu, která vám nová okna do bytu montovala.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...
Reklama
Reklama