Zázrak v tubě. Proč je zubní pasta jedním z nejdůležitějších vynálezů lidstva?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Zubní pasta je součástí našich nejběžnějších životních rituálů už přes dvě století – historie péče o chrup však sahá mnohem dál. Na následujících řádcích se vrátíme ke kořenům zubní péče, zastavíme se u někdy trochu nešťastných historických řešení v rámci zubních past a zjistíme, jak jsou na tom zubní pasty dnes.

 

Ke kořenům zubní péče

První zmínky o zubní péči se objevily už někdy před 5 tisíci lety před naším letopočtem ve starém Egyptě, kde si prý lidé čistili zuby tenkými roztřepenými větvičkami. Babyloňané zase o tisíc let později používali „na předpis” něco na způsob žvýkacích klacíků. Podobné zprávy máme i ze staré Indie a Číny.

O první zubní pastě se nalezly záznamy z Egypta 4. století př. n. l. – prý byla vyráběná ze soli, pepře, mátových lístků a květů kosatce. Jiné, o něco méně vábnější recepty, zmiňují popel z kopyt skotu, myrhu, vaječné skořápky i vyvřelé horniny. Římané prý přidávali do čisticí směsi na zuby lidskou moč a ještě v 18. století se
k čištění chrupu leckde používal spálený chleba.

První specializované přípravky na dentální hygienu se objevují až kolem roku 1800. Nejdříve se používal jen samotný kartáček s vodou, k tomu se brzy přidal také tzv. zubní prášek, což byla směs křídy, rozdrcených cihel a soli. Na začátku 20. století se poprvé objevují zubní pasty z peroxidu vodíku a sody a od roku 1914 se začal přidávat i fluorid.

 

První pasta, jak ji známe dnes

První zubní pasty byste však v tubách hledali marně. Ještě v 19. století byly k dostání pouze v zavařovacích sklenicích a keramických dózách. Nevhodné uskladnění bylo často příčinou rychlého vysychání pasty, a tak se dlouhá léta hledalo lepší řešení. Přišel s ním až syn amerického stomatologa Washingtona Sheffielda. Nechal se při studiích v Paříži inspirovat malíři a jejich barvami v hliníkových tubách a v roce 1892 se tak objevila první zubní pasta v tubě.

Od té dnešní se však tehdejší pasta stále velmi lišila, a to zejména svým složením a účinky. První zubní pasty pro prevenci a léčbu citlivých zubů se například objevily až v druhé polovině minulého století. V zubních pastách bylo tehdy sníženo množství hrubých příměsí, kvůli kterým často docházelo k poškození zubní skloviny
i menším poraněním v ústech.

 

Zdravý chrup je víc než půl zdraví

Dnešní běžná zubní pasta je tvořena přibližně ze 40 % vodou a z 50 % látkami jako je uhličitan vápenatý. Dále jsou v ní obsažená různá pěnidla, pojiva, zvláčňovadla, sladidla, konzervační látky, barviva, aromata a také řada tzv. aktivních látek, které mají vliv na dobrý stav našeho chrupu i dásní. Nejdůležitější z nich jsou sloučeniny fluoru, které zvyšují odolnost zubní skloviny a snižují její demineralizaci. Některé soli mohou také pomáhat v boji s bakteriemi v zubním plaku.

V současnosti existuje zubních past nepřeberné množství, a to včetně speciálních past na všechny typy problémů spojených s vaším chrupem. Pro lidi se zvýšenou citlivostí zubů je to například Sensodyne, který poskytuje úlevu od bolesti způsobené citlivými zuby a zároveň pomáhá zpevnit zubní sklovinu. Pro řadu lidí jsou zase na pořadu dne především problémy s dásněmi. I pro ně existují speciální zubní pasty, třeba parodontax, které při každodenním používání dvakrát denně pomáhají zastavovat a předcházet krvácení dásní.

Zubní pasta totiž není jenom o tom nejzářivějším úsměvu, ale především o zdravém chrupu. Ten je nadmíru důležitý i pro celkovou pohodu organismu a správná péče o něj je něco, co by nikomu nemělo zůstat utajeno. Správná dentální hygiena má i svůj vlastní den – byl jím Světový den ústního zdraví, který připadá na 20. března. Správně pečovat o svůj chrup je nutné každý den, ale teď s tím můžete třeba pořádně začít, a to i s ohledem na své individuální potřeby.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3