Mražená zelenina? Často čerstvější než čerstvá

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zelenina není už taková, jako bývala, pokud tedy nemáte zeleninu z vlastní zahrádky či lokálního farmáře. Možná za to může vysoká poptávka po ovoci a zelenině, možná je na vině dychtění po nesezónních či trochu exotičtějších plodech, pravdou ale je, že zelenina, která je dnes dostupná na pultech supermarketů není zas tak čerstvá, jak se tváří. Vždyť i výzkumy už prokázaly, že kvalitně zmrazená zelenina si uchovává více vitamínů i chuti.

Ačkoliv čerstvá zelenina v supermarketech často na pohled velmi láká, je třeba si uvědomit, jakou cestu už může mít za sebou. Při koupi nám jde totiž především o maximální množství vitamínů a tělu prospěšných látek, které ale zelenina při své cestě na prodejní pulty často rychle ztrácí.

Čas, to je oč tu běží

Jde především o čas. Je jasné, že zrovna sklizená zelenina je pro nás to nejlepší, je plná vitamínů a v tomto případě opravdu čerstvá. Nicméně čím déle zůstává někde nezpracovaná ležet, tím rychleji prospěšné látky ztrácí. A je to opravdu fofr. Je totiž prokázáno, že plody již čtyři dny po sklizni ztrácí až 80 % svých vitamínů. Zatímco v případě rychlého a kvalitního zmrazení zeleniny bezprostředně po její sklizení většina vitamínů zůstává. „Naše výrobní závody jsou v bezprostřední blízkosti polí, což nám umožňuje zralou zeleninu rychle ošetřit a zpracovat. Celý proces započatý sklizní a zakončený šokovým zamražením nepřesáhne pět hodin a zelenina si proto uchová maximum vitamínů a chuti,“ říká Petr Chlupáč, brand manager společnosti Bonduelle. A to potvrzují i výzkumy ze kterých vyšlo, že mražená zelenina obsahuje často více vitamínu C než dva dny skladovaná čerstvá zelenina.

Proč mražená?

A proč je tato forma úpravy jednou z nejlepších? Zmrazení totiž předchází dalšímu poškození a stárnutí potravin. V Bonduelle například zamrazují zeleninu proudem vzduchu o teplotě -30 °C. Trvá to jen několik minut a zelenina se krásně uzamkne spolu s maximálním možným množstvím tělu prospěšných látek a chuti, které obsahuje. Pokud jste letos zaznamenali velkou úrodu, nebojte se ji hned po sklizni zamrazit. Odborníci ale doporučují zeleninu před jejím zamrazením ošetřit. Ideální je ji blanšírovat ve vodě či v páře. Proč je to důležité? Protože tato úprava ničí nežádoucí enzymy, které zelenina přirozeně obsahuje, a které způsobují její stárnutí a ztrátu obsažených vitamínů. Právě proto je mražená zelenina často čerstvější než čerstvá zelenina z pultů supermarketů. A to je v době, kdy na nás útočí četné bacily a viry velmi důležité.

Vaření je hračka

Hlavní výhodou mražené zeleniny jsou samozřejmě v ní uschované vitamíny a chuť, ale doma v kuchyni ji oceníte také proto, že ji lze použít několikrát a nedochází tak k plýtvání jídlem i pro časovou úsporu. Zelenina je totiž již ošetřená a naporcovaná, stačí ji proto jen šetrně rozmrazit. A co znamená šetrně? Pokud víte, že druhý den budete připravovat jídlo právě s mraženou zeleninou, dejte ji přes noc do ledničky rozmrznout. Při vaření ji pak nehte jen prohřát, nevařte ji příliš dlouho. Většinou stačí jen 3 až 5 minut, pokud ji vaříte déle, může dojít k poničení její struktury a ztrátě chuti. Vězte, že s mraženou zeleninou vykouzlíte skvělé, a hlavně velice chutné pokrmy, dost možná nikdo ani nepozná, zda jsou připraveny z „čerstvé“ anebo mražené zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte některý z našich tipů a přesvědčte se sami.  

 

Vyzkoušejte naše recepty! 

Květáková polévka s pestem a mandlemi

Ingredience (pro 4 osoby):
1 balení Bonduelle květákové polévkové směsi (400 g)
1 cibule
0,3 l zeleninového vývaru
1 šálek plnotučného mléka
olivový olej
sůl a pepř
mandle
bazalkové pesto

Postup:

  1. Do hrnce vsypte Bonduelle květákovou polévkovou směs a zalijte ji zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí, cca 5 minut, a poté rozmixujte.
  2. Do polévky přilijte plnotučné mléko, podle chuti dochuťte kořením a pár minut povařte.
  3. Polévku servírujte s bazalkovým pestem, zakápnutou olivovým olejem a posypanou mandlemi.

 

Další recepty v sekci RECEPTY.

 

Reklama

Doporučujeme

Manželství s.r.o. aneb když se doma chováte jako vojáci v zákopu

Mnoho párů žije v režimu studené války, v níž se komunikace omezuje na provozní nutnosti a jádro problému zůstává skryté pod nánosem křivd. Pokud...

Věda potvrzuje léčivé účinky spánku pod širákem. Stačí jediná noc

Možná to zní jako dobrodružství pro skauty, avšak realita je prozaičtější. „Lidé zapomněli, jak vypadá opravdová tma,“ upozorňují odborníci ze Sleep Health, podle nichž...

Body Restore – Proměňte svou sprchu v domácí wellness

V dnešní uspěchané době, kdy se stres stal běžnou součástí života, hledáme způsoby, jak na chvíli zpomalit a dopřát si klid i doma. Aromaterapie...

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3