Mražená zelenina? Často čerstvější než čerstvá

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zelenina není už taková, jako bývala, pokud tedy nemáte zeleninu z vlastní zahrádky či lokálního farmáře. Možná za to může vysoká poptávka po ovoci a zelenině, možná je na vině dychtění po nesezónních či trochu exotičtějších plodech, pravdou ale je, že zelenina, která je dnes dostupná na pultech supermarketů není zas tak čerstvá, jak se tváří. Vždyť i výzkumy už prokázaly, že kvalitně zmrazená zelenina si uchovává více vitamínů i chuti.

Ačkoliv čerstvá zelenina v supermarketech často na pohled velmi láká, je třeba si uvědomit, jakou cestu už může mít za sebou. Při koupi nám jde totiž především o maximální množství vitamínů a tělu prospěšných látek, které ale zelenina při své cestě na prodejní pulty často rychle ztrácí.

Čas, to je oč tu běží

Jde především o čas. Je jasné, že zrovna sklizená zelenina je pro nás to nejlepší, je plná vitamínů a v tomto případě opravdu čerstvá. Nicméně čím déle zůstává někde nezpracovaná ležet, tím rychleji prospěšné látky ztrácí. A je to opravdu fofr. Je totiž prokázáno, že plody již čtyři dny po sklizni ztrácí až 80 % svých vitamínů. Zatímco v případě rychlého a kvalitního zmrazení zeleniny bezprostředně po její sklizení většina vitamínů zůstává. „Naše výrobní závody jsou v bezprostřední blízkosti polí, což nám umožňuje zralou zeleninu rychle ošetřit a zpracovat. Celý proces započatý sklizní a zakončený šokovým zamražením nepřesáhne pět hodin a zelenina si proto uchová maximum vitamínů a chuti,“ říká Petr Chlupáč, brand manager společnosti Bonduelle. A to potvrzují i výzkumy ze kterých vyšlo, že mražená zelenina obsahuje často více vitamínu C než dva dny skladovaná čerstvá zelenina.

Proč mražená?

A proč je tato forma úpravy jednou z nejlepších? Zmrazení totiž předchází dalšímu poškození a stárnutí potravin. V Bonduelle například zamrazují zeleninu proudem vzduchu o teplotě -30 °C. Trvá to jen několik minut a zelenina se krásně uzamkne spolu s maximálním možným množstvím tělu prospěšných látek a chuti, které obsahuje. Pokud jste letos zaznamenali velkou úrodu, nebojte se ji hned po sklizni zamrazit. Odborníci ale doporučují zeleninu před jejím zamrazením ošetřit. Ideální je ji blanšírovat ve vodě či v páře. Proč je to důležité? Protože tato úprava ničí nežádoucí enzymy, které zelenina přirozeně obsahuje, a které způsobují její stárnutí a ztrátu obsažených vitamínů. Právě proto je mražená zelenina často čerstvější než čerstvá zelenina z pultů supermarketů. A to je v době, kdy na nás útočí četné bacily a viry velmi důležité.

Vaření je hračka

Hlavní výhodou mražené zeleniny jsou samozřejmě v ní uschované vitamíny a chuť, ale doma v kuchyni ji oceníte také proto, že ji lze použít několikrát a nedochází tak k plýtvání jídlem i pro časovou úsporu. Zelenina je totiž již ošetřená a naporcovaná, stačí ji proto jen šetrně rozmrazit. A co znamená šetrně? Pokud víte, že druhý den budete připravovat jídlo právě s mraženou zeleninou, dejte ji přes noc do ledničky rozmrznout. Při vaření ji pak nehte jen prohřát, nevařte ji příliš dlouho. Většinou stačí jen 3 až 5 minut, pokud ji vaříte déle, může dojít k poničení její struktury a ztrátě chuti. Vězte, že s mraženou zeleninou vykouzlíte skvělé, a hlavně velice chutné pokrmy, dost možná nikdo ani nepozná, zda jsou připraveny z „čerstvé“ anebo mražené zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte některý z našich tipů a přesvědčte se sami.  

 

Vyzkoušejte naše recepty! 

Květáková polévka s pestem a mandlemi

Ingredience (pro 4 osoby):
1 balení Bonduelle květákové polévkové směsi (400 g)
1 cibule
0,3 l zeleninového vývaru
1 šálek plnotučného mléka
olivový olej
sůl a pepř
mandle
bazalkové pesto

Postup:

  1. Do hrnce vsypte Bonduelle květákovou polévkovou směs a zalijte ji zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí, cca 5 minut, a poté rozmixujte.
  2. Do polévky přilijte plnotučné mléko, podle chuti dochuťte kořením a pár minut povařte.
  3. Polévku servírujte s bazalkovým pestem, zakápnutou olivovým olejem a posypanou mandlemi.

 

Další recepty v sekci RECEPTY.

 

Reklama

Doporučujeme

Stud stranou, jde o zdraví. Co se stane s kůží, když odhodíš poslední vrstvu

Možná ti přijde nepříjemné sedět mezi cizími lidmi jen tak, jak tě pánbůh stvořil, a plavky bereš jako nutné brnění. Jenže odborníci na saunování...

Vánoce na kolejích: Stavebnice LEGO® DUPLO® zabaví nejmenší pasažéry na cestě za příbuznými

Celkem 94 % rodin cestuje o Vánocích za svými příbuznými, jedna pětina z nich využívá k této cestě vlak. Cesta vlakem může být pro rodiny...

Stres z Kanyeho a studia práv: Hvězda má podezřele nízkou mozkovou aktivitu

Myslela si, že je jen vyčerpaná, ale lékařská zpráva odhalila něco mnohem znepokojivějšího. Kim Kardashian si v nejnovější epizodě své reality show vyslechla verdikt...

Soutěžte o limitovanou edici per Pilot FriXion Ball!

Japonská značka psacích potřeb přináší letos pod stromeček opravdový poklad – limitovanou edici gumovacích per FriXion Ball a FriXion Ball+ inspirovanou dobrodružným pirátským příběhem...

Zelená barva dělá zázraky. Psychologové prozradili trik na klidné dítě

Zařizování pokoje pro potomka není jen o výběru roztomilého povlečení s medvídky, nýbrž o vytvoření prostoru, kde se bude rozvíjet a zároveň nepřijde k...

Babiččin elixír mládí: Kysané mléko strčí do kapsy drahé doplňky

Máme tendenci utrácet tisíce za moderní superpotraviny a složité doplňky stravy, přitom ten největší poklad se často skrývá v obyčejné lahvi kysaného mléka. Tento...

Stres je nezabije. Znamení zvěrokruhu, která stárnou pomaleji než ostatní

Všichni toužíme sfouknout na dortu stovku svíček, leč ne každému je to dáno. Zatímco lékaři skloňují genetiku, astrologové se dívají na naši povahu. Právě...

Limitovaná kolekce Columbia Icons je inspirována oregonskou divočinou a definována odvahou 90. let.

Originální DNA značky Columbia přinášejí každou sezonu limitované retro kolekce Columbia Icons, které vychází z archivů značky a vrací nejikoničtější modely značky v „remasterované”...

Tragédie i ztráta chuti tvořit. Proč se král komedie Jim Carrey stáhl do ústraní

Býval králem komedie, jehož gumový obličej rozesmál celý svět, dnes však žije životem poustevníka a nabídky za miliony hází do koše. „Mám dost a...

Svůdná komedie Když se zhasne připravila Hřebíčkové a Kotkovi horké chvíle: Prozradili recept na svádění i kuchařské trapasy

I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmové novince Když se...

Noc v oblacích? Dubaj má nový rekord, tenhle hotel škrábe nebe

Pokud trpíte závratěmi, tenhle hotel asi nebude pro vás, ale pokud milujete luxus a výhledy, právě jste našli svůj ráj. Dubaj si připsala další...

Kuchyňský robot Sencor Gordon:Velký výkon v kompaktním těle

Kuchyňský robot Sencor Gordon dokazuje, že i menší kuchyně může mít velké ambice. Kombinuje výkon, všestrannost a elegantní design v jednom těle – zvládne...

Žádná snídaně a kilometry v nohách. Italové nevědomky drží přísný režim

Přistanete v Římě, vidíte ty hory jídla a říkáte si, jak to ti místní dělají, že nejsou tlustí. Je to záhada, která trápí každého...

Nejmódnější zimní bundy pro rok 2025/2026 – přehled trendů

Zima 2025/2026 přináší do světa módy kombinaci funkčnosti, komfortu a nadčasového stylu. Zimní bundy už nejsou jen praktickým kouskem do chladných dnů, stávají se...

Povinná hibernace. Těmto znamením hvězdy radí ignorovat svět a uvařit si čaj

Máte chuť zahodit telefon, zatáhnout závěsy a ignorovat okolní svět? Možná to není jen obyčejná lenost, nýbrž varovný signál vesmíru, který se snaží ochránit...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3