Upečte si lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy
i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

Základem pravého štrůdlu je listové těsto a nejčastější verzí náplně jsou jablka, skořice, vlašské ořechy a cukr či med. Než se ale pustíte do příprav, měli byste si být jisti, že použijete ty správné suroviny. Špičkový závin totiž nestojí pouze na receptu, ale zejména na kvalitních ingrediencích. Ty seženete například na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Více informací o biopotravinách poskytnou stránky myjsmebio.cz.

Právě podzim je obdobím, kdy farmáři sklízí úrodu a nabídka ovoce praská ve švech. Seznam farem, které nabízejí sezónní bioprodukty naleznete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Pokud byste vyrazili do supermarketu, dbejte na to, aby biopotraviny vždy nesly označení logem biolistu nebo biozebry. Jen ty spolehlivě zaručí, že se jedná o certifikovanou bio produkci.

NÁŠ TIP: Nejen rozsáhlé sady plné sezónního ovoce, ale i mouka v bio kvalitě, to je ekologická farma Statek Tichý Jindřichov. Nachází se v Moravskoslezském kraji ve vesnici Jindřichov ve Slezsku a kromě rozsáhlé nabídky ekologických produktů má také vlastní pekárnu. Více informací o statku naleznete na www.statektichy.cz.


Recept na podzimní štrůdl

Na těsto:

  • 300 g bio hladké mouky
  • 75 g rozpuštěného zchladlého bio másla
  • 112 ml vlažné vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g bio jablek
  • asi 100 g strouhanky v bio kvalitě
  • 100 g bio třtinového cukru
  • asi 200 g bio másla (100 g strouhanková směs, 100 g na potření)
  • 1/2 lžičky bio skořice
  • asi 60 g rozinek
  • 4 polévkové lžíce rumu (na namočení rozinek)
  • hrst očistěných vlašských ořechů v bio kvalitě

POSTUP

Z ingrediencí si připravte těsto tak, že je propracujete na rovné ploše, ideálně s podložkou, aby se vám nelepilo. Zpracujte ho ručně a dejte si na čas, doporučujeme mačkat i čtvrt hodiny. Poté z něj vypracujte kouli, kterou potřete olejem a dáte do misky a zakryjete potravinovou fólií. Nechte hodinu odpočívat na chladném místě. 

Během doby, kdy bude těsto odpočívat, si připravte náplň a strouhankovou směs. Jablka očistěte, ale neloupejte, pouze je zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. K nim přidejte citronovou šťávu a ořechy. Rozinky na chvíli namočte do rumu, po chvíli slejte a přidejte ke směsi. Poté si připravte strouhankovou směs. V hrnci rozpusťte asi 150 g másla a zasypte ho strouhankou. Chvíli pražte a sundejte z plotny. Do strouhanky vmíchejte cukr a skořici.

Vychladlé těsto vyválejte, bude-li se lepit, můžete podsypat moukou. Mělo by být elastické a lze ho rovněž pěkně natahovat rukou. Přendejte ho opatrně na pečící papír, potřete rozpuštěným máslem a posypte strouhankovou směsí. Dále přidejte jablíčka a štrůdl ze všech stran přehněte přes okraj, aby směs nevytekla. Pak už ho jen klasicky „zabalte“, jak jste zvyklí. Před pečením ještě potřete rozšlehaným vejcem, dejte do trouby na 180 stupňů a pečte asi půl hodiny. Vychladlý štrůdl doporučujeme ještě posypat cukrem.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení


Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

Reklama

Doporučujeme

Stres z Kanyeho a studia práv: Hvězda má podezřele nízkou mozkovou aktivitu

Myslela si, že je jen vyčerpaná, ale lékařská zpráva odhalila něco mnohem znepokojivějšího. Kim Kardashian si v nejnovější epizodě své reality show vyslechla verdikt...

Soutěžte o limitovanou edici per Pilot FriXion Ball!

Japonská značka psacích potřeb přináší letos pod stromeček opravdový poklad – limitovanou edici gumovacích per FriXion Ball a FriXion Ball+ inspirovanou dobrodružným pirátským příběhem...

Zelená barva dělá zázraky. Psychologové prozradili trik na klidné dítě

Zařizování pokoje pro potomka není jen o výběru roztomilého povlečení s medvídky, nýbrž o vytvoření prostoru, kde se bude rozvíjet a zároveň nepřijde k...

Babiččin elixír mládí: Kysané mléko strčí do kapsy drahé doplňky

Máme tendenci utrácet tisíce za moderní superpotraviny a složité doplňky stravy, přitom ten největší poklad se často skrývá v obyčejné lahvi kysaného mléka. Tento...

Stres je nezabije. Znamení zvěrokruhu, která stárnou pomaleji než ostatní

Všichni toužíme sfouknout na dortu stovku svíček, leč ne každému je to dáno. Zatímco lékaři skloňují genetiku, astrologové se dívají na naši povahu. Právě...

Limitovaná kolekce Columbia Icons je inspirována oregonskou divočinou a definována odvahou 90. let.

Originální DNA značky Columbia přinášejí každou sezonu limitované retro kolekce Columbia Icons, které vychází z archivů značky a vrací nejikoničtější modely značky v „remasterované”...

Tragédie i ztráta chuti tvořit. Proč se král komedie Jim Carrey stáhl do ústraní

Býval králem komedie, jehož gumový obličej rozesmál celý svět, dnes však žije životem poustevníka a nabídky za miliony hází do koše. „Mám dost a...

Svůdná komedie Když se zhasne připravila Hřebíčkové a Kotkovi horké chvíle: Prozradili recept na svádění i kuchařské trapasy

I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmové novince Když se...

Noc v oblacích? Dubaj má nový rekord, tenhle hotel škrábe nebe

Pokud trpíte závratěmi, tenhle hotel asi nebude pro vás, ale pokud milujete luxus a výhledy, právě jste našli svůj ráj. Dubaj si připsala další...

Kuchyňský robot Sencor Gordon:Velký výkon v kompaktním těle

Kuchyňský robot Sencor Gordon dokazuje, že i menší kuchyně může mít velké ambice. Kombinuje výkon, všestrannost a elegantní design v jednom těle – zvládne...

Žádná snídaně a kilometry v nohách. Italové nevědomky drží přísný režim

Přistanete v Římě, vidíte ty hory jídla a říkáte si, jak to ti místní dělají, že nejsou tlustí. Je to záhada, která trápí každého...

Nejmódnější zimní bundy pro rok 2025/2026 – přehled trendů

Zima 2025/2026 přináší do světa módy kombinaci funkčnosti, komfortu a nadčasového stylu. Zimní bundy už nejsou jen praktickým kouskem do chladných dnů, stávají se...

Povinná hibernace. Těmto znamením hvězdy radí ignorovat svět a uvařit si čaj

Máte chuť zahodit telefon, zatáhnout závěsy a ignorovat okolní svět? Možná to není jen obyčejná lenost, nýbrž varovný signál vesmíru, který se snaží ochránit...

Nalaďte se na Vánoce: audioknižní inspirace pro vás i pro Ježíška

Vánoce klepou na dveře. Přípravy vám zpříjemní audioknihy. Vykouzlí atmosféru přesně podle vašich představ a nechají vám volné ruce na pečení cukroví, balení dárků...

Záhadný ubrousek a tma. Hvězda Prciček varuje před trikem predátorů

Stačila chvilka nepozornosti a nevinný večer v hotelovém baru se změnil v boj o zdraví. Hvězda kultovních komedií Tara Reid skončila v péči lékařů...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3