Čeká vás operace? Nepodceňujte roli výživy. Tělo se vám odvděčí

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Nepodceňujte přípravu

I zdánlivě banální zákrok je pro naše tělo zátěží, i ty jednodušší operace s sebou mohou nést mnohá úskalí
a rizika. Na operativní zásah je proto dobré se připravit. A to nejen psychicky, kdy by se pacienti měli snažit
o maximální možný klid a vyvarovat se stresu, tak i fyzicky, posílením svalstva. Největší množství sil tělu dodá především správná strava.

 Týden před zákrokem se doporučuje konzumovat lehce stravitelné živočišné bílkoviny, které je možné získat z bílého masa, ryb a polotučných mléčných výrobků. Dále je vhodné ovoce, zelenina a potraviny se zvýšeným množstvím energie. „Odborníci se shodují na tom, že je dobré před operativním zákrokem užívat i klinickou výživu, například nutridrinky. Ty tělu doplní veškeré potřebné živiny, energii a organizmus tak kvalitně posílí před
i po lékařském zákroku,“
říká nutriční terapeutka Dana Šímová.     

Dobijte tělu baterky, poděkuje vám

Faktory urychlující hojení ran:

·         Dostatek správné a vyvážené stravy bohaté na bílkoviny

·         Dodržování předepsaného klidu bez neúměrné fyzické aktivity

·         Dostatek vitamínů (především vitamín C) a stopových prvků (měď, zinek, železo)

·         Péče o ránu

 

Po operaci bývá naše tělo velmi unavené. Na zásah reaguje většinou záněty, otoky a hlavně bolestí. Je proto důležité mu takzvaně dobít baterky a rychle ho vrátit „do normálu“. A i tady hraje strava důležitou roli. Základem je dostatečné množství bílkovin. Ty jsou totiž stavebním kamenem tkání a svalů a tím pádem nepostradatelné pro rekonvalescenci. Na nedostatek bílkovin reaguje tělo pomalejším hojením ran a sníženou obranyschopností, čímž se zvyšuje riziko pooperačních komplikací. „Pooperační hojení ran je pro náš organizmus náročný mechanizmus. Proto je třeba tělu dodat veškeré potřebné živiny. Vhodným zdrojem bílkovin je bílé krůtí, kuřecí či králičí maso, ryby, vajíčka, tvrdé sýry, tvaroh a zakysané mléčné výrobky. Ovoce, zelenina, obiloviny, rostlinné tuky, ořechy a různá semínka jsou pak skvělým zdrojem vitamínů, minerálů a stopových prvků,“ doplňuje Dana Šímová.   

 

Strava je rovnocennou součástí léčebného procesu

Výživa je velmi důležitou součástí léčebného procesu, která mnohdy hraje i klíčovou roli. Pro prodělaný stres
a pooperační bolest pacienti často ztrácejí chuť a nemají na jídlo ani pomyšlení. Výživa je proto často nedostatečná a pacient se dostává do začarovaného kruhu. „Nevhodná strava po lékařském zákroku je problém. I když člověk necítí hlad nebo se potýká s nechutí, je třeba dobře a dostatečně jíst. Pacient i jeho blízcí musí myslet na to, že je nutné se co nejdříve postavit na nohy. Většinou až doma pacient ucítí opravdovou zátěž a to, jak je doopravdy unaveny a slabý. Mnohdy i obvyklé úkony, jako je například osobní hygiena, mu mohou činit potíže a být vyčerpávající“, říká nutriční terapeutka Dana Šímová. „Pokud pacienti trpí problémy s příjmem potravy, je třeba do jídelníčku zařadit podpůrné prostředky, kterými můžou být nutridrinky. Díky tekuté formě je jejich užívání příjemnější a tělu dodají vše potřebné,“ dodává.

O vhodné stravě je samozřejmě vždy dobré se poradit s lékařem nebo nutričním odborníkem. Dostatek informací lze v dnešní době nalézt také v různých odborných knihách, či na webových stránkách, jako například na www.vyzivasenioru.cz.

Jak radí nutriční terapeutka Dana Šímová: „Naslouchejte svému tělu.“

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama