Večeře v českých domácnostech? Hlavně jednoduše a s minimem námahy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jak jste na tom u vás, večeříte doma každý den? Pokud ano, tak jste na tom stejně jako více než polovina Čechů. Možná trochu překvapivé je, že jen 1 % z nás by nejraději povečeřelo jídlo z restaurace nebo z dovozu a vůbec si nevaří jen 6 % lidí. Zkrátka v Česku se večeří doma. A jak vypadá taková typická česká večeře? Jednoduché, rychlé a osvědčené jídlo.

I přes stále rostoucí popularitu donáškových služeb zůstávají Češi, hlavně při přípravě večeří, věrní domácím jídlům. Jak vyplynulo z průzkumu firmy Živina[1], 51 % lidí si večeři doma dopřává denně, dalších 38 % pak alespoň několikrát do týdne. A co je pro nás na večeři nejdůležitější? Hlavně jednoduchost a rychlost. Přitom to není ani tak o tom, že bychom vařit nechtěli, ale chybí nám čas, suroviny, nebo jsme zkrátka moc unavení po pracovním dni.

 

Teplá večeře? Alespoň několikrát do týdne

Večeře má být v našich očích jednoduchá, ale to neznamená, že bychom se měli na jídle šidit. Téměř polovina Čechů věnuje svůj čas přípravě teplé domácí večeře i několikrát do týdne, ostatní naopak sáhnou pro jednoduchost po té studené. “Snadno a rychle připravená večeře nemusí být vždy nutně synonymem k nekvalitní, možností je dnes už řada. My třeba nabízíme prakticky hotové omáčky ve sklenicích inspirované různými světovými kuchyněmi. Nemusíte tak obcházet řadu specializovaných obchodů, abyste sehnali ingredience. Stačí vám tři jednoduché kroky a večeři máte hotovou,” říká Martin Kudera, majitel a zakladatel firmy Živina, která se zaměřuje na výrobu kvalitních a výživných “jídel do skleničky”.

 

Na talíři zůstáváme věrni tradici

A co se na našich talířích objevuje nejčastěji? Stále jasně dominuje česká klasika, za ní následuje asijská
a italská kuchyně, k méně častým patří pak ta indická. To potvrzuje také Ondřej Dufek, produktový manager firmy Živina: “Vidíme to i na chuti našich zákazníků. Naprosto u nich vede třeba Pad Thai, Teriyaki nebo Hoisin omáčka
a rajčatová do těstovin. Roste zájem také o produkty z indické řady, letošní podzim představ
ujeme i novinku
v podobě českých klasik. Stavíme na jednoduchosti a rychlosti přípravy chuťově vyladěného jídla bez nároků na speciální suroviny nebo dlouhé vaření. Prostě obsah skleničky smícháte
s masem, tofu či zeleninou, přidáte přílohu a komplexní jídlo je na stole.”

 

Obecně jsme my Češi však, co se jídla týče, spíše konzervativní. Rádo experimentuje jen 18 % respondentů
z naší republiky. A jak ukázal průzkum firmy Živina, když už chceme být kreativnější, inspiraci, co vařit, většina hledá u kamarádů nebo známých, mezi mladými lidmi pak naprosto dominují sociální sítě.

 

 

 

[1] Výzkum byl realizován společností IPSOS mezi 1000 lidmi z celé České republiky. Respondenty tvořili ekonomicky aktivní dospělí lidé mezi 25-55 lety, procentuální zastoupení: ženy 50 %, muži 50 %. 

 

 

 

 

zdroj/foto: Živina

 

Reklama

Doporučujeme

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Chlad za okny, pohoda uvnitř.Jak udržet domov zdravý i útulný

S příchodem podzimu a zimy se náš život přesouvá dovnitř. Venku se ochladí, dny se zkrátí a my si začínáme užívat teplo domova. Deky, svíčky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3