Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete si hlavu s tím, jak na to? S našimi tipy zvládnete vše uspořádat bez zbytečného plýtvání a vyhazování.

Určitě jste to také zažili. Přeplněná spíž praská ze všech stran, protože ty potraviny byly přece v akci, tak proč jich nenakoupit rovnou víc…Co na tom, že jich spoustu už ani nestihneme zkonzumovat a mezi tím projde i jejich trvanlivost. Přijde vám to líto vyhodit, tak jen otřete police od prachu a zase vše naskládáte zpět. A ve spíži nebo potravinové skříni se zatím vytváří ideální prostředí pro moly a podobný hmyz.

Vyprázdnění spíše jako základ

Když do ní nakoukneme, prohlédnete zásoby, tak zjistíme že se tu vlastně za poslední měsíce nic moc nezměnilo. Proč to tedy vše přerovnávat? Proto abychom si udělali přehled a měli udržitelný systém. Důležité je však začít, vše musí pryč. Vyklidíme všechny poličky a skříňky, potraviny vyložíme na kuchyňský pult.

V dalším kroku pořádně umyjeme prázdné poličky a skříňky. Nejdřív je vezmeme na mokro, ale hadřík prvně pořádně vyždímáme. Následně je pečlivě vysušíme čistou utěrkou. Skříňky necháme vyvětrat a vrhneme se na třídění potravin. Nezapomeneme zkontrolovat i rohy a spodní strany poliček, jestli někde nenarazíme na zámotky potravinových molů nebo jiných škůdců.

Třídění podle doby trvanlivosti

Roztříděné potraviny nám ulehčí další uspořádání ve spíži. Měli bychom se zbavit všeho, co už opravdu není poživatelné. Žluklé oříšky, mák nebo cokoliv napadené škůdci. Tyto potraviny bez lítosti odneseme do odpadků.  

Další skupinu tvoří potraviny, které ještě můžeme použít. Je-li uvedeno na obalu „minimální trvanlivost do“, znamená to, že i po uvedeném datu je můžeme konzumovat. Je to například čokoláda nebo těstoviny. Musíme mít ale jistotu, že jsou v pořádku. Takové potraviny si necháme na dobře viditelném místě, aby taky brzy neskončily v odpadu.

Do poslední skupiny zařadíme potraviny, které jsou zcela v pořádku a ještě mají nějaký čas, než jim vyprší lhůty.

Dopřejme potravinám odolný obal

Pokud si z obchodu doneseme mouku nebo těstoviny zabalené v běžném papírovém sáčku nebo krabici, pozveme moly na hostinu. Nepomůže ani celofánový obal, dokážou se totiž provrtat i skrz alobal. Proto je vhodné je přendat do sklenic nebo dóz s pevným uzávěrem.

Oblíbené jsou ty průhledné, snadněji tak můžeme kontrolovat, zda jsou potraviny bez problému. Nesmíme zapomenout ani na přidání nálepky s datem spotřeby a označením obsahu. A hlavně dobře uzavřít.

Sáčky s kořením moc v oblibě škůdci nemají. Jestli nepatříme mezi nadšence kořenek, stačí, když pytlíčky naskládáme třeba do košíčků nebo krabiček. Nyní už je to jen na nás, abychom se rozmysleli, co a kam si dáme. Dobrý tip je – napsat si seznam, co nám chybí. Třeba kdy doplnit zásobu soli nebo kmínu.

Jste příležitostné nebo nadšené pekařky/kuchařky? Promyslete umístění

Teď nám zbývá si promyslet, které potraviny nebo suroviny nejvíce využíváme, a podle toho je umístíme zpět do poliček. Pokud často pečeme pro celou rodinu koláče, dáme mouku spíš na kraj police. Jestli však jsme příležitostné pekařky párkrát do roka, uložíme mouku a cukr do zadní řady. S tímto systémem postupujeme dál.

Rozmístění potravin podle druhu – těstoviny, rýže, na pečení…

Potraviny, které už mají namále, dáme úplně dopředu na poličky. I když doba expirace je za rohem, nebo už je dokonce po datu spotřeby, jsou ještě použitelné. Mějme je proto vždy na paměti a snažme se je použít co nejdřív. Vyhneme se tak situaci, že je za pár týdnů stejně vyhodíme a omezíme tak i plýtvání.

Když už jsme vše dokončili a spíž nám zase přináší radost, zbývá ještě popřemýšlet nad vhodným odpuzovačem škůdců. Pokud nechceme utrácet za přípravky z obchodu, můžeme vyzkoušet babské rady, v podobě bobkového listu, hřebíčku, nebo skořice.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Luxus v každodennosti: Proč jsou některé malé věci větším přepychem než kabelka za tisíce

Když se řekne luxus, vybavíme si značkové kabelky, drahé hotely a třpytivé šperky. Ale opravdový luxus může mít i zcela jinou podobu. Neměří se...

Když se láska změní v pohodlí: Jak poznat, že ve vztahu jen přežíváte

Není hádek, není drama, ale taky žádné jiskření. Vztah funguje na oko, ale něco v něm schází. Místo radosti nastoupila rutina a pocit, že...

Tři dětská jídla, která zmizí z talíře rychleji, než je stihnete dovařit

Vařit pro děti je někdy menší detektivka. Co jim chutnalo včera, dneska už nechtějí ani vidět. Proto jsme vybrali tři osvědčené recepty, které si...

Vlasy jako manifest: Co o tobě říká tvůj účes? A proč se nebojíme změny až v krizi?

Vlasy nejsou jen součást vzhledu. Jsou často to první, co měníme, když se měníme my samy. Tichý výkřik. Symbol proměny. Gesto, kterému tělo rozumí...

Stárnutí bez omluv: Proč je v pořádku nezapadat do ideálu věčného mládí

Vrásky nejsou slabost. Šediny nejsou chyba. A kila navíc nejsou selhání. Přesto se spousta žen i po padesátce cítí jako pod mikroskopem. Jako by...

Zapíjíte svoje oblíbené jídla černým čajem? Raději si v našich tipech zkontrolujte, jestli neděláte chybu

Mnoho lidí si bez něho nedokáže představit den. Nejenže má lahodnou chuť, ale přináší nám také mnoho zdravotních benefitů. Pokud pijete černý čaj přes...

Intuice jako kompas: Nauč se naslouchat svému vnitřnímu hlasu

Někdy to víš. Ještě než ti někdo něco řekne, než se něco stane. Cítíš to „někde uvnitř“. Ale místo důvěry v ten pocit začneš...

Nový elixír krásy? Kolagenová voda láká sliby, které možná nenaplní

Kolagenová voda se tváří jako kouzelný nápoj, který vám vyhladí pleť, zpevní vlasy a zpomalí stárnutí. Influencerky ji pijí denně. Ale má skutečně účinek,...

Tipnete si 3 nezdravější rostliny světa podle vědců? Výběr vás možná překvapí

Dopřáváte si každý den obilné klíčky a myslíte si, že jsou nejzdravější? Pravděpodobně budete překvapení, ale na seznamu jsou jiní favoriti. Co bychom si...

Voda, která baví: Jak udělat obyčejnou sklenici neobyčejnou

Chceš pít víc vody, ale obyčejná sklenice tě neláká? Pak je čas proměnit vodu v malý rituál. Infused water – tedy voda ochucená ovocem,...

Kosmetika, která voní jako prázdniny. Letní rituály pro tělo i mysl

Vůně. Textury. Doteky. Letní péče o tělo může být mnohem víc než jen hydratace a SPF. Může se stát rituálem, který tě každý den...

Chybí vám po praní zase další ponožky? Díky těmto tipům už vám je pračka nesežere

Znáte to. Jdete vyndat prádlo z pračky a za chvíli při skládání zjistíte, že opět vám chybí další dvě ponožky do páru. Hned vás...
Reklama
Reklama