Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi evropskou špičku.
Kromě papíru, plastů či skla se snažíme snižovat i objem směsného odpadu. Přesto se stále dopouštíme určitých prohřešků, které mohou znehodnotit práci třídicích linek a omezit reálné využití surovin.
Pojďme se proto podívat, jaké chyby jsou nejčastější a jak jim předcházet.
Chyba č. 1: Znečištění tříděného odpadu
Do tříděného odpadu rozhodně nepatří obaly se zbytky jídla nebo oleje. Důvod je prostý – znečištění dokáže znehodnotit veškerý vytříděný obsah kontejneru. Takže například i mastná papírová krabice od pizzy, kterou by nám zvyklosti velely vyhodit do modrého kontejneru na papír, patří v takovém případě do směsného odpadu.
Plastové či skleněné lahve pak není nutné důkladně vymývat, ale musí být prázdné a bez zbytků.
Chyba č. 2: Třídění obalů v plné velikosti
Sešlápnutí PET lahve či rozložení papírové krabice není kosmetická drobnost, ale jedná se o základní zásadu správného třídění odpadu. Díky zmenšení objemu se do kontejneru vejde násobně více odpadu, díky čemuž lze snížit frekvenci svozu odpadu, a tedy i negativní dopady na dopravu a klima.
Snažte se proto vždy minimalizovat objem odpadu, než ho vytřídíte do kontejneru.
Chyba č. 3: Nesprávné třídění vícevrstvých a kombinovaných materiálů
Dnes a denně se setkáváme s obaly vyrobenými z více materiálů, kdy od sebe není možné jednoduše oddělit jednotlivé vrstvy. Typickým příkladem jsou nápojové kartony, sáčky od koření či jednorázové kelímky například na kávu.
U těchto „kompozitních obalů“ mohou být často pomocníkem značky třídění odpadu – grafické symboly určující materiál a nádobu, do které odpad vyhodit.
V ideálním případě se snažíme oddělit jednotlivé části (např. víčko, papírový návlek), aby se dostaly tam, kam patří.
Nejdou-li jednotlivé části oddělit, patří takový odpad do směsi. Výjimku tvoří nápojové kartony, které obsahují ¾ kvalitního papíru, který lze dále využít průměrně 7krát.
Tyto obaly patří do sběrných nádob označených oranžovou samolepkou.
Chyba č. 4: Spoléhání se na barvy kontejnerů
Zvykli jsme si, že barva kontejneru je vodítkem, podle kterého bychom měli třídit jednotlivé druhy odpadu. Jenže třídicí systémy obcí se mohou lišit, a ne vždy platí, že daná barva sběrné nádoby slouží k třídění námi zažitého odpadu.
Žlutý kontejner tak nemusí všude sloužit k třídění plastového odpadu, černý kontejner naopak může být využíván na třídění jiných odpadů, než jsou ty směsné.
Vždy se proto řiďte informačními samolepkami na sběrných nádobách – právě tam najdete informace o správném třídění odpadu v dané obci.
Chyba č. 5: Opomíjení třídění bioodpadu
Biologicky rozložitelný odpad často tvoří velkou část popelnice na směsný odpad, a přitom jde o surovinu, která se dá snadno vrátit přírodě, která jej přemění v hodnotnou zeminu.
Bioodpad bohužel stále tvoří cca ¼ objemu v našich popelnicích, možná proto, že mnoho lidí stále váhá, kam umístit kompostér…
Dobrou zprávou je, že i ti, kteří nemají dvůr či zahradu, mohou využít nejrůznější řešení pro kompostování na balkoně či v kuchyni. Moderní domácí kompostéry, takzvané vermikompostéry, nezapáchají, jsou kompaktní a dokážou výrazně snížit množství směsného odpadu.
Nejdůležitější ale je, snažit se vzniku zbytečného potravinového odpadu předcházet, inspirací může být i zero waste vaření. A navíc dáte vzniknout cenné surovině v podobě kompostu, který můžete použít namísto drahého hnojiva z obchodu.
Třídění odpadů má smysl
Každý správně vytříděný obal je materiál připravený k dalšímu zpracování. Šetříme tak nejen suroviny, ale i energie a náklady na odpady. Musíme však myslet na to, že recyklace je efektivní jen tehdy, když na začátku stojí odpovědné třídění každého z nás.
Maximální smysl tedy má, pokud ji děláme správně a vyhneme se výše uvedeným chybám.
Zdroj foto: Pixabay
