Ověřená fakta o mléce, díky nimž budete mít konečně jasno

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Věděli jste, že mlékárenství živí po celém světě celou miliardu lidí? Tušili jste, že přes 37 miliónů mléčných farem vedou ženy? 

Nabízíme jasný a stručný přehled faktů o mléce.

 

Jak je to s mlékem a výživou?

  1. Mléko je jediný nápoj na světě, který obsahuje tak široké množství přirozeně se vyskytujících nutrientů. Link
  2. Mléko poskytuje dětem esenciální nutrienty včetně vápníku, bílkovin, draslíku a hořčíku a celou řadu vitaminů (B2, B12, A, D, E, K).
  3. Děti potřebují nutrienty, jež poskytuje mléko, protože jejich kosterní systémy nahrazují kostní masu každé 2 roky až do dosažení dospělosti.
  4. Pasterace mléka, která se začala používat koncem 19. století. Také díky ní došlo k významné eliminaci epidemie tuberkulózy, která tehdy byla rozšířená.
  5. Mléko a mléčné výrobky mají nejen vysoký obsah vápníku, ale navíc je tento vápník snadno dostupný pro náš organismus. Link
  6. Abychom dostali stejné množství vápníku, jaké je v jedné sklenici mléka, museli bychom sníst více než
    2 celé brokolice nebo 1 hlávku vařené kapusty. Link
  7. Spotřeba mléka je spojena se sníženým rizikem nepřenosných chorob, jako je osteoporóza, případně rakovina tlustého střeva a diabetes 2. typu. FAO
  8. Mléčné výrobky jsou vynikající volbou při napomáhání regeneračním procesům jak po namáhavém cvičení, tak i při zvyšování výkonu. LINK
  9. Mléko se svou přirozenou rovnováhou vody a elektrolytů, uhlohydrátů a bílkovin pomáhá tělu doplňovat zásoby glykogenu a vytvářet svalovou hmotu. LINK
  10. Bílkoviny kravského mléka obsahují všech devět esenciálních aminokyselin potřebných k našemu růstu, které si tělo neumí syntetizovat samo. LINK
  11. V mléce je možno nalézt téměř všechny vitamíny, o nichž víme, že jsou pro člověka nezbytné.
  12. Mléčné výrobky přinášejí jen 10 procent kalorií z naší stravy, přičemž poskytují vysoce kvalitní bílkoviny
    a více než 50 % procent našeho vápníku a vitamínu D. LINK
  13. Mléko a mléčné potraviny obsahují nenahraditelný soubor výživných látek, které nelze nalézt v žádném jiném jídle či nápoji. LINK
  14. Lidé užívají po staletí teplé mléko s medem k tomu, aby jim pomáhalo usnout. LINK

 

Mléko a ekologie

  1. Během 60 let se dojivost zvýšila 4krát, zatímco se snížila plocha potřebné zemědělské půdy, produkce hnoje, spotřeba vody a emise uhlíku. LINK
  2. Mléční farmáři úzce spolupracují s veterináři a výživovými poradci, aby zajistili, že jejich krávy budou zdravé a dobře živené. LINK
  3. Inovace pomůže mléčným farmářům produkovat potraviny bezpečným a zdravým způsobem a chránit naši planetu spolu se zajištěním welfare zvířat. Link

 

Mléko ve světě

  1. Mlékárenský sektor živí miliardu lidí na celém světě. Mléčné výrobky nabízejí možnost současného zlepšování výživy a snižování chudoby. FAO
  2. Stovky miliónů chudých lidí chovají alespoň jednu dojnici, která jim poskytuje nejenom jídlo, ale také kapitál a příjem. Rotterdam Declaration
  3. Největším producentem mléka v EU je Německo, následované Francií a Velkou Británií. Link
  4. Nejrychleji rostoucí exportéři mléčných výrobků od roku 2011 jsou: Austrálie, Bělorusko, Nový Zéland
    a Saúdská Arábie. Link

 

 

Zajímavosti o mléce

  1. O více než 37 miliónů mléčných farem ve světě se starají ženy. Množství mléka z těchto farem tudíž představuje významný podíl celosvětové produkce, ale také významný přínos k obživě jejich rodin.
  2. Historici jsou přesvědčeni, že lidé začali používat mléko jako nápoj před cca 10.000 lety, kdy byla domestikována první zvířata. Link
  3. Kozí mléko bylo zřejmě první, které se konzumovalo, a to před cca 11,000 – 9,500 Link
  4. Než byla vyvinuta první dojicí zařízení podojili farmáři za hodinu jen zhruba 6 krav, zatímco dnes průměrný farmář podojí i vice než 100 krav za hodinu.
  5. Spotřeba mléka ve Východní, Jihovýchodní a Jižní Asii roste rychleji než spotřeba masa. FAO
  6. Mléko bylo identifikováno jako základní součást stravy prvních cisterciáckých mnichů v 11. století.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...

SOUTĚŽ: LETNÍ VÁBENÍ: SOUTĚŽ O ŘADU BIORGANIC OD ČESKÉ ZNAČKY ONCLÉ 

Nechte se unášet létem a pojďte s námi soutěžit o kosmetickou řadu Biorganic od české značky Onclé. Značka Onclé vyrábí produkty pro ženy, které...

Láska za trest. Odpadlík Lorenzo Lamas se pošesté rozvádí 

Herecká hvězda devadesátek, kterou si celý svět pamatuje z kultovního seriálu Odpadlík, opět zůstává sama. Dnes sedmašedesátiletý idol žen Lorenzo Lamas se rozvádí už...

10 rad, jak přestat kouřit

Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží
s tímto zlozvykem skoncovat. „Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka.

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...
Reklama
Reklama