Fotografování jídla

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jamie Oliver a fotograf David Loftus odhalují tajemství kulinářské fotografie. Fotografování jídla se stalo v posledních letech trendem, který ovládl sociální sítě a stal se horkým favoritem blogerů v celé Evropě. Jak tedy vytěžit maximum z vaší digitální zrcadlovky, aby se nad vašimi snímky sbíhaly lidem sliny a abyste okouzlili milovníky dobrého jídla?

NIKON7772_zm

Společnost Nikon se rozhodla prozkoumat trendy v oblasti fotografování jídla a pokusila se zjistit, jak pracují profesionální fotografové, aby kulinářské výtvory vypadaly na fotografiích tak lákavě.  Nikon oslovil slavného kuchaře, ambasadora značky Nikon a nadšeného fotografa Jamieho Olivera a jeho spolupracovníka, profesionálního fotografa Davida Loftuse, aby společně odhalili triky komerčního fotografování jídla.

Základem je rychlostNIKON137_zm

Pokud chcete pořídit atraktivní kulinářský snímek, David radí: „Foťte hodně a foťte rychle“. Použijete-li například zrcadlovku Nikon D3200, můžete nechat prst na spoušti a zachytit celé divadlo kolem vaření jídla, vyprávět příběh a především můžete vyfotit každé jídlo tak, že vypadá opravdu lahodně.

Podle Davida je rychlost kritickým prvkem při fotografování jídla, protože čerstvě připravené ingredience na rozpáleném talíři mají „fotografickou životnost“ v řádu minut. Podle Jamieho slov „máte na nejlepší snímek jen 45 sekund… pánem situace je jídlo samotné“, a jestliže připravené vroucí spaghetti vongole ztratí tu pravou vitalitu během 45 sekund, máte přesně tolik času na zachycení jejich skutečné krásy – vlhké těstoviny, křehké mušle a lehce vroucí rajčata.

Všechno je krásné

Fotografování jídla s digitální zrcadlovkou, jakou je Nikon D3200, se může stát něčím víc než jen jednoduchým fotografováním, kdy ostříte a mačkáte spoušť. Při použití všestranného univerzálního fotoaparátu s širokým rozsahem zoomu a mnoha možnostmi nastavení snímání lze pořídit detail mušle a potom oddálit zoom a zachytit stočené špagety pod ní bez výměny objektivu. Kromě toho zbytečná komplikovanost ovládání fotoaparátu může ohrozit čerstvý vzhled fotografovaného jídla.

U každého snímku Jamie požaduje, aby David zachytil, jak jídlo padá na talíř. Celý proces vaření je podle Jamieho o všudypřítomném nepořádku, včetně nepořádku, který vzniká při krájení, sekání, strouhání a dělení ingrediencí při fotografování nebo filmování. Nastavením delšího času závěrky lze například zachytit moment rozmáčknutí stroužku česneku hranou nože nebo rozklepnutí vajíčka na pánev.

NIKON057_zmKreativita oživí trend

David a Jamie se shodují, že pokud chcete udávat trendy, musíte se svým vybavením pracovat kreativně. Díky moderním objektivům můžete fotoaparát v kuchyni umístit na skutečně nápaditá místa.

Nástup nových trendů, jako jsou „chlapská jídla“, které podporují lidi v tom, aby zůstali doma a vytvořili vlastní interpretaci klasických rychlých jídel, jako jsou mini burgery, kebab nebo vydatné sendviče, ukazují, že lidé jsou v kuchyni stále kreativnější. Každá přísada má svou osobnost a tu je třeba na fotografii nechat vyniknout: z rajčat prýští šťáva, hranolky jsou nadýchané a přitom křupavé, maso bude vydechovat chutě ingrediencí, s kterými se vařilo. Pokrm je sbírkou přísad, které bojují o svou pozici na talíři a na vaší fotografii.

Jamie je více než kdokoli jiný zastáncem kreativního využití dnešních moderních lehkých digitálních zrcadlovek, které pomáhají posouvat hranice tradiční kulinářské fotografie. Jak David potvrzuje, při vaření doma máte možnost zachytit velmi kvalitní snímek jídla v libovolném okamžiku. S fotoaparátem D3200 nemusíte používat blesk, zvyšovat nastavení citlivosti ISO a přesto můžete fotografovat při slabém osvětlení.

V zákulisíNIKON136_zm

David a Jamie spolupracovali během posledních 15 let na přípravě a fotografování jídla pro nespočet kuchařek a webových stránek. Během těchto let pracovali v mnoha prostředích, od okázalých venkovských kuchyní až po pracovní desku balancující na okraji skály, kterou si sami sestavili. Jak to David dělá, že dokáže zachytit výrazné a živé snímky jídla, které Jamie vaří, bez ohledu na lokalitu?

Pozadí správné barvy dokáže umocnit jednorozměrný snímek jídla. Jamie a David doporučují použít neutrální barvy, jako jsou přírodní dřevo nebo matná ocel, aby vynikla struktura potravin. David s sebou mívá výběr barvených dřevěných desek a bavlněných látek, aby kdykoli mohl vyfotografovat mnoho jídel v různých barevných kombinacích. Podle Jamieho dokáže průměrný kulinářský fotograf za den nafotit 5–8 jídel. On s Davidem jich chtějí zvládnout přes 20!

 

Nejlepší tipy k zachycení skvělých snímků jídla

  1. Použijte neutrální pozadí, aby vynikly struktury jídla.
  2. Čerstvé ingredience nejlépe vyniknou, využijete-li přirozené rozptýlené světlo.
  3. Fotografujte rychle, zvláště horké potraviny.
  4. Fotografujte často a zachyťte i nepořádek. Nepořádek k vaření patří!
  5. K pořízení akčních snímků použijte dlouhý čas závěrky, abyste zachytili energii.
  6. Naaranžujte scénu a vyprávějte příběh. Nebojte se použít vlastní ruce.
  7. Používejte makro a zachyťte okouzlující detaily.
  8. K servírování použijte barevné ingredience a světlé, ale ne bílé, talíře.
  9. Buďte kreativní. Fotografujte ze zajímavých úhlů, i když bude nutné fotografovat z výšky nebo se naklonit nad hrnec.
  10. Použijte úhel pohledu kuchaře. Totéž platí před konzumací!

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama