Může konzumace pečiva za přibírání na váze?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pečivo je pro některé nedílnou součástí jídelníčku. Pečivo snídáme, přikusujeme v poledne k polévce, svačíme jej, v některých případech jím řešíme i rychlou večeři. O této oblíbené pochoutce se toho hodně traduje, málokdo ale ví, co je pravda a kde začíná mýtus. U zastánců zdravé výživy se pečivo stále častěji dostává na černou listinu. Hned vedle sladkostí, polotovarů nebo jídel z rychlého občerstvení. Přitom kvalitní pečivo nejenže tělu neublíží a skvěle chutná, ale může být i každodenní součástí dietní stravy.

Nezáleží až tak na tom, zda je to bílé pečivo či celozrnné – z chemického hlediska se v podstatě jedná
o sacharidy, které se více či méně do těla vstřebávají a jsou využité buď pro výdej energie nebo uloženy do tuku,
vysvětluje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z Přílepské ordinace.

Pokud obviňujete z přibývajících kilogramů na váze právě pečivo, děláte chybu. Tloustnutí, pokud není na vině závažný zdravotní problém, je proces, při kterém přijímáme ve stravě více energie, než vydáváme. Což je problém většiny lidí. Je spousta potravin, které část společnosti vnímá jako špatné, nebo po kterých se zaručeně tloustne, například oříšky, které obsahují poměrně vysoké množství tuků, ale ve své podstatě nejsou špatné ba naopak. To samé platí i u pečiva a množství, které konzumujeme,“ říká Stanislav Petříček popularizátor raw stravování a zdravého životního stylu bistRAWveg

 

Celozrnné pečivo je tou zdravější volbou

Nejzdravější variantou je pečivo celozrnné. To musí dle legislativy obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky, která může být pšeničná, žitná, případně jejich kombinace. Zrno je zpracováno celé i s obsahem, díky čemuž je bohatší na vlákninu i vitamíny, například B, D nebo E a má navíc nižší již zmiňovaný glykemický index. Neobsahuje tolik prázdných kalorií a k zasycení vám stačí menší množství, než je tomu u pečiva světlého. Toto pečivo je většinou dražší a v běžných obchodech jej málokdy seženete. Celozrnné pečivo poznáte také po rozkrojení, viditelně se v něm totiž nacházejí kousky slupek a pšeničných klíčků. „Vždy je potřeba číst složení, protože pečivo, které se možná může zdát jako celozrnné, jím ve skutečnosti být vůbec nemusí,“ doplňuje Stanislav Petříček popularizátor raw stravování a zdravého životního stylu bistRAWveg

Problémy spojené s nadměrnou konzumací pečiva

Přílišná konzumace pečiva může vést ke gastrointestinálním obtížím, a to hlavně se žaludkem. Můžete například trpět plynatostí, nadýmáním, ale i křečemi v břiše, zácpou nebo naopak průjmem a nevolností. Lidé mývají bolesti hlavy a migrény. Někteří jedinci se potýkají s chronickou podrážděností a větší náladovostí. Někteří mají i neurologické problémy či trpí častou únavou. Vynecháním lepku po nějakou dobu, či omezením jeho konzumace tělu ulevíte a pročistíte. Jistě pocítíte i více energie.

 

Zdravé alternativy

V supermarketech a pekárnách se můžete setkat také s pečivem špaldovým. Špalda je považována za zdravější verzi klasické pšenice. Oproti klasické pšenici je lehce stravitelná, a proto je více doporučována lidem, kteří mají alergii na pšenici. Špaldové pečivo obsahuje sacharidy s krátkým řetězcem, které mohou být problematické pro osoby se syndromem dráždivého tračníku a alergií na lepek. Pečivo může i nemusí být celozrnné, opět záleží, zda se použijí celá zrna nebo jen jejich středy. Celozrnná špaldová mouka je bohatá na vlákninu a také na minerální prvky a pomáhá pozitivně stimulovat imunitní systém.

Pšeničná mouka, pšeničný škrob nebo čistý lepek se mohou skrývat v téměř každé potravině. Je tedy důležité sledovat etikety a číst složení. Při vaření a pečení naštěstí v dnešní době není takový problém najít alternativu za klasickou bílou mouku. Nejčastější alternativou bývá pohanková, rýžová, jáhlová, kukuřičná či amarantová mouka.

 

Jak vybrat správné pečivo

Jaké pečivo si tedy máte vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubnete, hledáte výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máte lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďte složením.

Pozor si dejte na všechny druhy, které mají označení „tmavé“, „fitness“ a podobně. Mnohdy totiž zdání klame
a namísto zdravějšího pečiva se vám dostane jen obyčejného z bílé mouky, pouze obarveného. Takže výsledek bude v podstatě stejný, jako kdybyste si koupili klasický rohlík. Proto se opravdu vyplatí sledovat složení
a názvy, které jsou upraveny směrnicemi. Vybírat můžete třeba podle původu mouky, složení, zda byl použit kvásek nebo ne, zda se přidávají aditiva, staré pečivo (častokrát pekárny starý chleba namelou a dodávají do nově pečeného) apod,“ vysvětluje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z Přílepské ordinace.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Co-washing: Nenápadný trik, který dokáže s unavenými vlasy víc než drahé masky

Možná to zní zvláštně – umývat vlasy kondicionérem místo šamponu? Přesto právě tenhle postup, známý jako co-washing, začíná být tajnou zbraní žen, které bojují...

Sleva, o které vám neřeknou. Jak získat chodítka či ortézy za zlomek ceny

Nákup chodítek, ortéz či jiných zdravotních pomůcek nemusí nutně znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. Ačkoli se to může zdát nemožné, existují cesty, jak...

Podzim přeje pohodlí, stylu a eleganci – svrchníky, které vás zahřejí i okouzlí

Kvalitní maxi kabát s perfektním střihem, nadčasový křivák s beránkem i bez nebo dlouhá prošívaná, v ideálním případě nepromokavá, bunda s kapucí, která spolehlivě zahřeje...

Zní jako rajská hudba. Vědci odhalili, jaké jméno je nejpříjemnější pro lidské ucho

Existuje objektivně nejkrásnější lidské jméno? Podle lingvistů z Birminghamské univerzity ano. Po rozsáhlé analýze stovek jmen dospěli k závěru, že nejlibozvučněji pro lidské ucho...

Pepř v kávě? Nečekaný trik, který může nastartovat hubnutí dřív, než dopijete hrnek

Ranní káva je pro mnoho lidí malý rituál, bez kterého se nerozběhne den. Většinou ji pijeme ze zvyku – trochu mléka, možná cukr, někteří...

Ornella Koktová: Hubnout se dá i s čokoládou!

Trojnásobná maminka a úspěšná podnikatelka Ornella Koktová je v jednom kole. Je tváří značky Boobie Tapes a kromě toho má i veleúspěšný podcast. Letos na...

Utajený bonus pro vaše zdraví. Jak získat tisíce korun na prevenci, o kterých netušíte

Věděli jste, že vaše zdravotní pojišťovna vám může přispět tisíci korun na nadstandardní preventivní vyšetření rakoviny? Mnoho seniorů o této možnosti netuší, a přichází...

Sladké halloweenské strašení

Halloween je tady a s ním i naše sladká soutěž o strašidelné bonbónky Haribo. Odpovězte na soutěžní otázku a pětici z vás pošleme pořádnou podzimní nálož...

Past na přátelství. Jak vás může nevinná prosba o „lajk“ připravit o přátele i peníze

Začíná to nevinnou prosbou od přítele či člena rodiny, končit to však může ztrátou tisíců korun. Českým prostředím komunikačních aplikací se šíří nový, zákeřný...

Nehty, které nechcete ukazovat? Plísně umí potrápit, ale existují způsoby, jak je dostat pod kontrolu

Možná to znáte - venku je krásně, ale místo volné obuvi sáhnete raději po teniskách. Ne proto, že by vám byla zima, ale protože...

Tohle je nejlepší keř pro rychlý živý plot. A péče o něj je neuvěřitelně snadná

Toužíte po rychle rostoucím živém plotě, jenž vaši zahradu nejen ohradí, ale i ozdobí? Tavolník van Houtteův je elegantní keř, který na jaře a...

Domov jako hřejivé útočiště. Jak si vytvořit útulnou podzimní atmosféru

Pryč jsou doby křiklavých barev a plastových listů. Podzimní interiérové trendy pro rok 2025 se nesou ve znamení návratu k autenticitě, zemitým tónům a...

Dýňová přesnídávka, která chutná jako od babičky. Jednoduchý recept zvládne úplně každý

Koupit si přesnídávku v obchodě je sice rychlé, ale kdo jednou ochutná tu domácí, pochopí, že tohle se prostě nedá srovnávat. A co teprve,...

Barevný podzim ve vaší kuchyni s výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí

Podzim je obdobím plným barev, babího léta, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů z našich zahrádek a zahrad. Toto roční období nabízí...

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3