Objevujte svět kávy: Brazílie a Kolumbie

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jižní Amerika je domovem jedné z nejlepších káv na světě, a to především díky svým ideálním přírodním
i klimatickým podmínkám. Není proto divu, že se každý region pyšní jedinečným chuťovým kávovým profilem. Ponořte se společně s námi do vzdáleného světa Jižní Ameriky a poznejte kouzlo i rozmanitost brazilské
a kolumbijské kávy. Na cestu se navíc můžete vydat i z pohodlí domova, a to díky exkluzivní edici kávy L’OR Origins, která nabídne průřez toho nejlepšího, co kávový svět nabízí.

Jižní Amerika patří k největším oblastem produkujícím kávu na světě. Brazílie a Kolumbie se pak řadí k nejvýznamnějším producentům na území Ameriky a společně s Etiopií, Vietnamem a Indonésií stojí za zhruba třemi čtvrtinami světové kávové produkce.

Rozmanitá a bohatá příroda

Výhoda Kolumbie a Brazílie spočívá především v jejich přírodních a klimatických podmínkách. Mix vysokých hor a rozsáhlých deštných pralesů vytváří z jižní části amerického kontinentu ideální místo pro pěstování kávových zrn. Místní odrůdy patří k nejoblíbenějším na světě a jsou typické svou bohatou a výraznou chutí. Různorodá krajina i podnebí pak dávají vzniknout mnoha různým druhům, které se liší region od regionu, a to od lehkých
a ovocných káv až po tmavé a bohaté směsi.

Kávový ráj

Brazílie patří k nejkrásnějším a nejrozmanitějším zemím na světě. Nabídne pohádkovou a nedotčenou přírodu s úchvatnými vodopády Iguatzú, rozsáhlé kávové plantáže, tropické ostrovy jako z katalogu cestovní kanceláře, ale také bohatou a netradiční kulturu včele se slavným karnevalem v Riu de Jaineru. Brazílie je jednoduše zemí mnoha kontrastů, která se rovněž pyšní prvenstvím v žebříčku největších producentů kávy na světě.

Rozprostírá se ve třech klimatických pásmech, které jsou pro pěstování kávy nejvhodnější. Je domovem široké škály kávovníků včetně oblíbených odrůd arabika a robusta. Největší brazilské plantáže se nacházejí zejména na jihovýchodě země, a to v Minas Gerais, největším regionu zaměřeném na pěstování kávy, v São Paulu, tradičním regionu s mezinárodním přístavem, odkud se káva distribuuje do celého světa, a v regionu Paraná.

Oříškové pohlazení

Brazilská káva vyniká zejména svou prvotřídní kvalitou. Oblíbenou se pak stala především díky svému plnému tělu a mírně sladké, oříškové chuti.  Její intenzivní chuť často obsahuje tóny karamelu a čokolády. Je čistá
a svěží.

NOVINKA: Zrnková káva L’OR Brazil 1 kg

Pokud byste rádi ochutnali vyhlášenou brazilskou kávu s typickým ořechovými tóny, máte jedinečnou příležitosti vyzkoušet ji v podobě exkluzivní kávové směsi L’OR Brazil. Kávoví mistři L’OR vybrali to nejlepší z brazilské nabídky a vytvořili kávu, která bude hýčkat všechny vaše smysly. Brazilská 100% arabika se vyznačuje sametovou chutí, která v sobě kombinuje ořechové tóny s příjemnou ovocitostí a jemnými nádechy po rostlinách s nepatrným hořkým náznakem. Jedná se o jednodruhovou zrnkovou kávu, která se skvěle hodí pro přípravu italského espressa. Kávovou směs L’OR Brazil zakoupíte ve dvou baleních:

L’OR Brazil 500 g za doporučenou maloobchodní cenu 339,90 Kč, a nově i L’OR Brazil 1 kg balení
za doporučenou maloobchodní cenu 619,9  Kč.

Tajuplná Kolumbie

Z Andské vysočiny do Pacifické nížiny a tropického deštného pralesa – to je Kolumbie,  země s příslibem nekonečného dobrodružství, která má každému cestovateli rozhodně co nabídnout. Kromě úchvatných hor, rozsáhlé Amazonie a bílých písčitých pláží zde stejně jako v Brazílii najdete také rozsáhlé kávové plantáže. Její výhodná poloha a podnebí pak přispělo k tomu, že se Kolumbie po boku Brazílie a Vietnamu řadí na třetí místo největších exportérů kávy na světě.

V porovnání s Brazílií je hornatou zemí s velmi rozlišným podnebím. A proto také stejná odrůda kávy může v různých místech země ve výsledku chutnat jinak. Dané vlastnosti závisí především na nadmořské výšce, vlhkosti vzduchu i na teplotě a složení půdy. Káva se pěstuje na rozsáhlém pohoří And a v hornaté oblasti Santa Marta, která se nachází na severu země. Nejvyhlášenější kávovou oblast v Kolumbii najdete přímo pod národním parkem Los Nevados a je zapsána na seznam UNESCO.

Čokoládová slast

Veškerá káva, která se v Kolumbii pěstuje, je druhu arabika. Pyšní se plným a bohatým aroma s výraznými čokoládovými tóny a skvělou aciditou. Chuťový profil se liší region od regionu. Obecně ale můžeme říci, že jí nechybí tóny tropického ovoce, vanilky, čokolády ani karamelu. Acidita pak směrem na sever dostává na síle, stejně tak i tělo je plnější.

NÁŠ TIP: L’OR Colombia zrnková káva 500g

V jednodruhové kávě L’OR Colombia objevíte tóny sladkého medu a citrusů, které se prolínají s nádechy lékořice a třešní. Sirupovitá směs doplněná náznakem bobkového listu je komplexní, ale velmi příjemně se pije.
Je jiskřivá a energická jako kolumbijská pouliční hudba. Plná chuť se rozlije v ústech a následuje lahodný dozvuk. K dostání v prodejních řetězcích za doporučenou maloobchodní cenu 339,90 Kč.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama