Dopřejte si zdravé luštěniny v období masopustu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Nastává masopustní období, které v dřívějších dobách provázel půst od masa. Je pravda, že dnes se už tolik nedodržuje, ale i tak je odborníky doporučováno se před příchodem jara alespoň na čas odprosit od těžkých
a tučných masitých jídel. Výživové hodnoty masa skvěle nahradí různorodé luštěniny. Jsou plné bílkovin a mají nízký obsah tuku, jsou bohaté na minerály, vitaminy a vlákninu. Pokud přemýšlíte nad odlehčením stavy, zkuste sáhnout po luštěninách a z nich připravených směsí.


Inspirace na produkty:

Farmářská polévka s čočkou od Vitany

Balení obsahuje čtyři porce a z velká části jen sušenou zeleninu a červenou čočku. Nenajdete v ní žádné umělé přísady, tak si můžete být jisti, že tato polévka je skvělým parťákem pro udržení se ve zdravé kondici. V případě, že místo čočky preferujete hrách, Vitana nabízí i tuto variantu.

 Doporučená cena: 26,90 Kč

 

Hrstková směs

Pod pojmem hrstková směs najdete kombinaci několika hrstí fazolí, krup, hrachu a čočky. Je skvělým základem klasické hrstkové polévky a hodí se do různých nádivek.

 Doporučená cena: 24,90 Kč

 

Čočka Beluga

Beluga čočka získala své jméno podle Beluga kaviáru. Je to druh drobné černé čočky, která si u nás získává stále větší oblibu. Oproti klasické čočce má krátkou dobu vaření a na rozdíl od čočky červené po uvaření krásně drží tvar.
 Doporučená cena: 49,90 Kč

 

VYZKOUŠEJTE RECEPT!

Salát z barevné čočky s římským salátem, zakysaná smetana s majoránkou

Suroviny:
Čočka červená Vitana 100 g
Čočka velkozrnná Vitana 200 g
Čočka černá Beluga Vitana 100 g
Olej olivový, Sůl
Salát římský 500 g
Smetana zakysaná 1 kelímek
Majoránka sušená Vitana
Víno bílé 1 l

Postup:

Klasickou velkozrnnou čočku předem namočíme na 30 minut. Čočku uvaříme (každou zvlášť) v bílém víně
a ochutíme solí. Pro zachování krásně křupavé konzistence je potřeba červenou čočku vařit maximálně 2 minuty, černou čočku cca 10 minut!

Po vystydnutí smícháme čočku dohromady s olivovým olejem. Nasekáme římský salát a vše promícháme. Zakysanou smetanu okořeníme majoránkou a podáváme se salátem.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...

Toskánsko mimo davy: Objevte kouzlo, které turisté ještě neobjevili

Zapomeňte na přeplněnou Florencii i selfie u Šikmé věže v Pise. Skutečné kouzlo Toskánska najdete v kopcích, kde vinice objímají kamenné domy a život...

Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen...

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...
Reklama
Reklama