Příběh o slibné budoucnosti

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Uvedení Private Reserve METAXA Orama na trh znamená pro společnost METAXA nový milník v její historii: přichází nový Metaxa Master a společně s ním se otevírá nová kapitola příběhu udržitelnosti. Konstantinos Kalpaxidis se stává šestým Metaxa Master v historii, když na této pozici vystřídá Constantina Raptise. Společnost METAXA přijímá dlouhodobá opatření, která mají pomoci zajistit budoucnost vinic zaměřených na muškátová vína na ostrově Samos.

Společnost Metaxa představila Private Reserve METAXA Orama při příležitosti oslav nástupu nové osobnosti
s titulem Metaxa Master, což nastává jen jednou za generaci. METAXA současně oslavuje novou vizi udržitelnosti společnosti. Po prvé v 135leté historii společnosti spolupracují dva lidé s titulem Metaxa Master – současný
i budoucí – aby se společně podepsali pod nový produkt. Nová verze Private Reserve ztělesňuje výjimečnou
a bohatou chuť řeckého nápoje METAXA. Jedinečnost řemeslného zpracování zároveň prohlubuje závazek společnosti k udržitelnosti. Začíná se psát příběh o slibné budoucnosti.

Zachování odkazu

METAXA Private Reserve je první originální dílo, které vytvořil pátý Metaxa Master Constantin Raptis v roce 1992. Symbolicky se tak stane výchozím bodem pro Konstantina Kalpaxidise, který jako šestý Metaxa Master bude střežit a rozvíjet dědictví této značky.

Jednou ročně v jediné šarži se směsmi, které dosáhly dokonalý vrchol výraznosti chutí, se na trh uvádí nová Private Reserve a to už po tři desetiletí.

„METAXA Private Reserve je sofistikovaným vyjádřením osobitého stylu naší společnosti. Vzniká spojením muškátových vín ze Samosu s jemnými vyzrálými vinnými destiláty a středomořskými bylinkami. Delší doba společného zrání všech ingrediencí ve velkých dubových sudech dává vyniknout jemnosti a aromatické intenzitě tohoto výjimečného nápoje,“ říká Costas Raptis.

Stejně jako Costas Raptis a všichni s titulem Metaxa Master před ním, i Konstantinos (Kostis) Kalpaxidis v sobě spojuje zkušenosti vinaře, lihovarníka a sklepmistra. Kostis je také agronomem a získal vzdělání v oblasti pěstování révy. Přináší tak další zručnost, úzce spolupracuje s pěstiteli révy, podporuje je a radí jim při zavádění udržitelných postupů.

„Mým úkolem je pokračovat v budování Costasova odkazu a zachovat řemeslnou kvalitu a konzistenci jedinečného produktu METAXA pro další generace. V důsledku klimatických změn je to však stále náročnější. Proto je mou ambicí vyrábět produkty značky METAXA udržitelnějším způsobem,“ vysvětluje Konstantinos Kalpaxidis.

Předáním pochodně tak oba pánové z pozice Metaxa Master vytvářejí most mezi dědictvím, řemeslnou zručností, inovacemi a udržitelností.

Zachování přírodního dědictví ostrova Samos

Svěží ostrov Samos ležící v Egejském moři je úzce spojen se srdcem společnosti a zásadní pro tvorbu destilátů. Právě na jeho horských vinicích se pěstují sladké a aromatické muškátové odrůdy. Samos, oáza nedotčené přírody a biologické rozmanitosti, je ideální pro pěstování vysoce kvalitních hroznů.

V zájmu zachování tohoto cenného terroir spolu s biodiverzitou ostrova zavedla společnost METAXA řadu iniciativ na podporu místních pěstitelů révy při přechodu od konvenčních k udržitelným zemědělským postupům. Podpora zdravější půdy a bohatší biologické rozmanitosti je totiž pro vinice zásadní nejen dnes,
ale i do budoucnosti. Cílem společnosti METAXA je, aby do roku 2027 byly všechny hroznové odrůdy Muškát, které
z ostrova získává, certifikovány jako udržitelné.

V čele této iniciativy stojí spolek „METAXA Orama Collective“, skupina pěstitelů révy pojmenovaná podle řeckého slova Orama, které znamená vize. Společnost METAXA poskytuje spolku pěstitelů révy poradenství ohledně přechodu na agroekologické postupy. V čele tohoto projektu stojí vlastní vinice společnosti METAXA LIKNON nacházející se na ostrově Samos, která do konce tohoto roku získá certifikaci ekologická vinice. Vzhledem k hornatému charakteru ostrova Samos se pěstování provádí výhradně ručně, což vyžaduje více času a úsilí. Společnost nabízí vyšší ceny za hrozny vypěstované spolkem vinařů a dodatečnou kompenzaci těm, kteří pěstují ekologicky. V konečném důsledku je cílem sjednotit spolek v silnější komunitu, která bude připravena na budoucnost.


Team Metaxa Stock

Private Reserve METAXA Orama

Nová Private Reserve Orama je první z řady METAXA, která obsahuje vína z udržitelně pěstovaných hroznů odrůdy Muškát z ostrova Samos.

Tento nový produkt je ukázkou společného řemeslného umění a touhy nabízet udržitelnější produkt.

Závazek společnosti METAXA k udržitelnosti byl také zohledněn při výrobě obalu. Tentokrát byla láhev Private Reserve upravena tak, aby byla lehčí, a dárková krabička kompaktnější, čímž se oproti předchozímu balení snížily emise CO2 o 104 %.

Dokonalý odraz ambicí společnosti METAXA

Private Reserve METAXA Orama se zaměřuje na milovníky a znalce prémiových tmavých lihovin. Cílem je dále posílit pozici společnosti v segmentu nejvyšší kvality, protože celosvětové trendy prémiovosti stoupají.

 

A jak Private Reserve METAXA Orama chutná?

OBSAH ALKOHOLU: 40°
Barva: Intenzivní jantarová
Vůně: Suchá meruňka, suchá švestka, med a černé hrozinky
Chuť: Černé hrozinky, karamel, směs paprik
Dochuť: Velmi dlouhá a uspokojivá se suchým ovocem a sladkým kořením

Jak nejlépe vychutnávat?
Private Reserve METAXA Orama si můžete vychutnat po večeři. Její chuť je výrazně ovocná, vyzrálá a dokonalá, přičemž se v ní obratně snoubí elegantní vinné destiláty, sladké aromatické muškátové víno a středomořské bylinky. Jantarová barva ztělesňuje teplo a bohatství Řecka.

K dostání na www.drinkito.cz, Doporučená cena 1799 Kč

 

 

Společnost The House of Metaxa pracuje na výrobě jedinečného jantarového destilátu již od roku 1888. METAXA se zrodila v Řecku a vznikla fascinujícím spojením muškátového vína z ostrova Samos v Egejském moři, jemných vyzrálých vinných destilátů a aromatických středomořských bylinek. Přináší jedinečný smyslový degustační zážitek s ovocnou a sladkou, ale intenzivní chutí. METAXA není ani koňak, ani brandy; vymyká se konvencím a představuje samostatnou kategorii, která zve k „ochutnání neočekávaného“. V roce 2000 se společnost METAXA stala hrdou součástí společnosti Rémy Cointreau. Dnes je METAXA jednou
z nejznámějších řeckých lihovin na světě. Je „hroznovou brandy“ č. 1 v Evropě (IWSR 2022) a vyváží se do více než 40 zemí světa. Více informací naleznete na stránkách metaxa.com.

 

O Constantinu Raptisovi
Constantinos (Costas) Raptis, pátý Metaxa Master, je pověřený střežením tajemství chuti a vyniká v umění výběru, zrání a míchání. Vdechuje život výjimečnému stylu METAXA a zaručuje kontinuitu autentického charakteru Metaxa. Oddanost Costase Raptise vinařskému domu METAXA začala před 38 lety, kdy do něj nastoupil s vášní pro výrobu vína čerstvě po absolvování Aténské univerzity, kde vystudoval chemii a enologii. Costas stojí za řadou produktů včetně všech prémiových a superprémiových: METAXA 12 Stars, METAXA Private Reserve, METAXA Angels‘ Treasure a tři edice METAXA AEN z let 2008, 2018 a 2021.

O Konstantinu Kalpaxidisovi
Konstantinos (Kostis) Kalpaxidis se narodil a vyrostl v Soluni a vystudoval zemědělské vědy. Získal také magisterský titul v oboru vinohradnictví, enologie a ekonomie vína na institutu SupAgro ve Francii a na univerzitě Hochschule Geisenheim University v Německu a titul MBA na vysoké škole ALBA Graduate Business School v Aténách. Kostis nastoupil do společnosti Metaxa v roce 2016, poté co získal cenné zkušenosti ve vinařstvích po celé Evropě. V rámci své funkce Metaxa Master usiluje Kostis o to, aby společnost METAXA podporovala udržitelné přeměny vinic na ostrově Samos. V roce 2022 se podepsal pod své první originální dílo METAXA 5 Stars Greek Orange.

 

zdroj/foto:

Společnost STOCK Plzeň-Božkov, spadající pod Stock Spirits Group, je jedničkou na českém trhu, jež přináší zákazníkům tradiční a oblíbené značky lihovin již více než 100 let. Portfolio společnosti čítá více než 120 značek jako jsou populární Božkov, Fernet Stock či vodky Amundsen a Pražská vodka. Dále distribuuje úspěšné značky, mezi něž patří importovaný rum Captain Morgan, nejsilnější značka skotské whisky na světě Johnnie Walker, oblíbený krémový likér Baileys, nejprodávanější bourbon Jim Beam, koňak Courvoisier a mnohé další. Portfolio doplňují ovocné a bylinné likéry Bartida Original nebo distribuční značka kubánského rumu Legendario. Od roku 2021 STOCK Plzeň-Božkov distribuuje také veškeré prémiové značky společnosti Diageo     a luxusního portfolia „Reserve“, pod které spadá například rum Zacapa, gin Tanquerey nebo bourbon Bulleit. Více informací na www.stock.cz.     

 

www.pijsrozumem.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...
Reklama
Reklama