Grilovací sezona je v plném proudu. Zdokonalte maso těmito marinádami

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Medovo-hořčičná marináda

Co budeme potřebovat?

2 lžíce medu, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř, petrželová nať

Pokud máte rádi jemné a šťavnaté kuřecí maso, které má navíc na povrchu karamelizovanou krustu, nemůžete touto marinádou sáhnout vedle. Stačí pouze nasekat petrželovou nať a smíchat ji s ostatními ingrediencemi. Sladký med se skvěle skloubí s pikantní hořčicí, citron zase dodá potřebnou kyselinku a olej zase nesmí chybět v žádné marinádě.

Připravené kousky masa polijeme směsí a necháme marinovat. Ideální je nechat kuřecí maso nasáknout medovo-hořčičnou marinádu po dobu alespoň 2-4 hodin, pokud ho však necháte pracovat přes noc, nic tím nezkazíte. Naopak. Chuť se masa krásně vsákne a bude ještě jemnější.

Marináda na pstruha

Co budeme potřebovat?

½ citronu, 2 lžíce olivového oleje, čerstvý tymián, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Česnek si prolisujte do nádoby a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Samotná marináda, jak už název napovídá, je vhodná na pstruha. Ten má sám o sobě velmi jemné maso, a proto je důležité to s marinováním nepřehnat a zvolit ingredience, které podtrhnou jeho chuť a zároveň ji „nezabijí“.

Ať už pstruha necháváte vcelku, nebo filetujete, doporučuji rybu potřít z obou a nechat ho takto odpočinout v lednici maximálně půl hodiny. Když se rozhodne pro variantu grilovat pstruha vcelku, můžete mu dát dovnitř ještě kolečka citronu a bylinky.

Souvlaki marináda

Co budeme potřebovat?

1 citron, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 lžička sušeného oregana, tymián, ½ lžičky sladké papriky, sůl, pepř

Poslední marinádou, která se tentokrát skvěle hodí k vepřové krkovici, je obdoba řeckého souvlaki. Stačí si opět prolisovat česnek a přidat další ingredience. Sladká paprika, která je v receptu trochu navíc, dodá masu pěknější barvu. Marinujeme minimálně 2 hodiny, ideálně ale přes noc.

Ačkoliv souvlaki známé jako špíz složený z kostek masa, můžete marinádu vyzkoušet i na celém plátku masa. Bylinky s olivovým olejem a citronem, to je chuť která vás na chvíli ze zahrady přesune do Atén či Soluně.

Reklama

Doporučujeme

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3