Výborné domácí máslo. Jak na něj?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Většina lidí si máslo doma nepřipravuje z jednoho důvodu – myslí si, že jde o složitý postup. Opak je však pravdou. Jedná se o jednoduchý recept, který zvládne i méně zkušená hospodyně. Domácí máslo sice není levnější, než v obchodě, ale chuť, které dosáhnete při vlastnoruční přípravě se s tou kupovanou nedá vůbec srovnávat. 

davidmckinnon

Suroviny:

  • tyčový šlehač s vysokou nádobou
  • jemný cedník
  • gumové jednorázové rukavice
  • smetana ke šlehání (alespoň 2 balení, např. 33% smetany od Olmy)

 

Příprava:

Šlehačku nalijeme do nádoby a pomocí tyčového mixéru budeme šlehat a šlehat. Pokud máte samostatný mixér a nemusíte u něj celou dobu stát, stihnete si při přípravě másla uvařit kávu. Doba šlehání se liší použitou smetanou, teplotou a množstvím stabilizátorů (smetana o pokojové teplotě se vyšlehá rychleji než studená z lednice). Jakmile vyšleháte hustou a objemnou pěnu, nepřestávejte a pokračujte dál. Po dalším šlehání se šlehačka srazí. V této fázi už můžete vidět tuk oddělený od syrovátky. Nyní je čas vše vylít do cedníku, pod něj dejte misku, kam vám bude kapat syrovátka, je přeci škoda ji vylít jen tak do kanálu. Syrovátku můžete vypít, udělat si ovocný koktejl, použít ji do pečení nebo přilít do kávy. Teď už nasadíme rukavice, máslo prohněteme, čímž se ještě uvolní velká část syrovátky. Nyní už dáme misku stranou a cedník dáme pod co nejstudenější tekoucí vodu a dál máslo hněteme, abychom ho zbavili posledních kapiček syrovátky. Čím více syrovátky z másla odstraníte, tím zvýšíte trvanlivost i konzistenci. Pokud máslo důkladně nevymyjete, často se stává, že zhořkne, obsahuje bublinky se vzduchem nebo tekutinou. Nyní už jen zbývá dát si máslo do formičky nebo ho prostě jen zabalit do potravinové fólie a nechat v lednici ztuhnout. Pokud se nespokojíte s „obyčejným” máslem, můžete ho před uložením do lednice promíchat třeba s čerstvými bylinkami.

 

Co říkáte? Přijde vám tento recept složitý? Vyzkoušíte? Podělte se s námi o výsledek.

 

Markét ,)

Reklama

Doporučujeme

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...
Reklama
Reklama