Vítejte u dalšího dílu vánočního speciálu, tentokráte věnovanému cukroví, které u naší rodiny vždy najdete na vánočním stole. Tuto delikatesu jsme si ovšem nikdy netroufli vyrábět sami doma, až před rokem a od té doby nechceme jiné. Vyzkoušejte také.
Suroviny:
- 1 vejce
- 4 žloutky
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- rozpuštěný 100% tuk nebo olej na vymazání formiček
- 300 ml smetany na šlehání
Příprava:
Předehřejte troubu na 180–190 °C. Vejce, žloutky a oba cukry vyšlehejte elektrickým šlehačem do husté bílé pěny. Šleháte-li ručně, trvá to asi 40 minut, dokud není hmota opravdu pořádně napěněná a nenabude.
Formičky vymažte tukem, naplňte lžící do dvou třetin, rozložte je na plech a vložte do předehřáté trouby. Jakmile rakvičky vyběhnou, ztlumte troubu na 150 °C a pomalu dopékejte dalších zhruba 30 minut, aby byly uvnitř propečené a na povrchu světlé.
Nechte je trochu zchladnout ve formičkách a potom vyklopte. Při podávání je nastříkejte vyšlehanou neslazenou šlehačkou cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou.
Korpusy vám dobře zabalené v chladu a suchu vydrží několik dní.
Pokud nemáte formičky na rakvičky, můžete žloutkovou hmotou naplnit košíčky nebo jiné tvary. Formičky na rakvičky mají v domácích potřebách za 6 Kč/ks.
Formičky můžete navíc vysypat hrubou moukou, ale není to nutné.
Při pečení neotvírejte troubu, hrozí, že těsto ,spadne‘.
Co říkáte? Očekávali jste něco komplikovanějšího? Já dříve také. ,)
Markét ,)