Jak se správně vybavit na grilování? Máme spoustu užitečných rad

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Počasí se konečně začíná tvářit slunečně a grilovací sezóna se nezadržitelně blíží. Je tedy nejvyšší čas se na grilování připravit. Jak vybrat správný gril, jaké pomůcky vám nesmí chybět při grilu a jaké je nejlepší maso na grilování?

aaa

Blíží se čas, kdy se z balkonů i zahrádek bude linout vůně grilovaného masíčka a zeleniny. Gril se stává plnohodnotnou součástí domácnosti a těší se stále větší oblibě. Práci vám usnadní také různé vychytávky. Co byste měla vědět, než se vrhnete do grilování po hlavě?

Jak na gril?

Rada první: Gril vybírejte podle prostoru

V první řadě je dobré si ujasnit, kde budete gril používat. Pro balkony a zimní zahrady
je ideální volbou elektrický gril. Vyvarujete se tak nepříjemnému kouři, který by obtěžoval vás i sousedy. Pro terasy a větší prostory, nebo pokud grilujete často, vyplatí se vám dražší plynový gril. Na velké zahrady volte spíše zděné grily a ohniště.

Rada druhá: Gril musí udržet teplotu

Výběrem správného tvaru a velikosti ale nekončíme. Další důležitou vlastností grilu je schopnost udržet správnou teplotu. Dobré je, když gril zvládá udržovat teploty v rozsahu od  100 do 300 stupňů, ideální však je, když zvládne i 500 stupňů. Pokud gril správnou teplotu udržet neumí, maso bude vysušené, nebo spálené zvenku a uvnitř nedopečené.

Rada třetí: Správné odkapávání omastku

Gril musí mít zajištěný systém odkapávání šťáv a omastku. Při nesprávném či chybějícím odkapávání pak spálený výpek kazí chuť masa, ale také obsahuje zdraví škodlivé látky.

Pomocníci a vychytávky

Rada první: Základem je rošt

Základní a nedílnou součástí grilu je rošt, nejčastěji litinový nebo z nerezové oceli. Vedle roštu existují také desky, nerezové či žulové, které se hodí na restování. Desky se hodí zejména na burgery, vejce, ryby či zeleninu. Burgery pomůže udělat také speciální lis, pro výrobu pizzy je pak nejlepší volbou pizza kámen.

Rada druhá: Nezbytné náčiní a praktičtí pomocníci

Při grilování se rozhodně neobejdete bez lopatky, obracečky a vidličky. Dalším nezbytným náčiním je kartáček na čištění roštu. Výhodou je také poklop na gril. Mezi praktické vychytávky patří rošty s vyjímatelnou středovou částí, kterou lze nahradit třeba pánví wok, stojanem na drůbež či žebírka, košem na zeleninu a spoustou dalších komponentů.

Maso, jak má být

Rada první: Správný výběr

Základem úspěšného grilování je výběr masa. Češi grilují rádi, ale špatně. Zpravidla pro grilování volí kuřecí maso. To však ke grilování není nejlepší. Ideální je hovězí svíčková nebo nízký roštěnec. Z vepřového se pak nejlépe hodí kotleta, krkovička a panenka. Nic nepokazíte také burgerem z mletého masa nebo rybou.

Rada druhá: Vždy čerstvé

Vždy si ale dejte pozor na čerstvost! Vybírejte čerstvé maso, ideálně přímo z řeznického pultu. Zmrazením totiž dochází k vytvoření krystalů, které potrhají svalová vlákna. Maso pak přijde o svou šťávu a po grilování bude vysušené.

Rada třetí: Prorostlé maso

Maso na gril také musí být prorostlé tukem, který tvoří tzv. mramorování. To masu zajistí, že po grilování bude krásně šťavnaté a křehké. U hovězího si dávejte pozor na to, aby maso bylo vyzrálé. Vyzrálost poznáte tak, že po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk prstu, v nezralém naopak ne.

 

Také se těšíte na grilovací sezónu? Nebo už u vás propukla?

Reklama

Doporučujeme

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...
Reklama
Reklama