Vítejte u dalšího dílu vánočního speciálu, ve kterém se dnes podíváme na jedno z nejtradičnějších. Jedná o linecké, slepované, které babička peče pravidelně každý rok a maže výbornou, domácí rybízovou marmeládou. Děláte je i vy?
Suroviny:
- 310g hladké mouky
- 110g cukru moučka
- 210g máslo – může být i hera
- 2 žloutky
- Kůra z poloviny citronu – nejlépe chemicky neošetřeného
- Na obalení – cukr moučka a vanilkový cukr.
- marmeláda
Příprava:
Hladkou mouku prosejeme a přidáme změklé máslo, žloutky, moučku a kůru z citronu a vypracujeme hladké těsto.
V lednici necháme těsto několik hodin odpočinout – nejméně dvě, ale můžete nechat klidně přes noc.
Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme námi zvolené tvary – pečeme na pečícím papíru – horkovzdušná trouba cca 150°C. V obyčejné troubě cca na 175 °C. A pečeme cca 10 min.
Upečené linecké cukroví obalujeme ještě teplé – vrchní část ve směsi moučkového a vanilinového cukru. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.