Staňte se čokoládovým someliérem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kdo by neznal čaj o páté či ranní kávu k snídani. Už jste ale dostali pozvání na degustaci čokolády? Pochutnávat si na královském nápoji nebo tabulce této lahůdky podléhá přísné etiketě a v dnešní době i čokoládové kultuře staré přes dva tisíce let. Stejně tak jako u kávy, vína a whisky i u čokolády rozlišujeme hlavní charakteristiku chuti, jako je zemitost, ovocné či kouřové tóny, a praví profíci dokáží její kvalitu určit podle čichu. Přinášíme vám návod, jak správně čokoládu degustovat, čeho byste si měli při výběru všímat a čeho se naopak vyvarovat.

Za vším hledejte kakao

Kakao je základ. Neplatí nutně, že čokoláda s vyšším podílem kakaa je více hořká. Chuť ovlivňuje několik faktorů: kvalita a kyselost půdy, pěstovaná odrůda, nadmořská výška, správně provedená fermentace nebo pražení. Za hořkou variantu oblíbené lahůdky se považuje ta, jež obsahuje nad 70 % kakaa. Pokud je hodnota nižší, musí se označovat jako tmavá. U kvality čokolád však rozhoduje především druh kakaových bobů
a země původu. Na obalech své oblíbené tabulky tedy hledejte pojem Criollo, tyto boby jsou považovány za nejlepší a pocházejí třeba z Ekvádoru, Mexika a Madagaskaru. Vedle nešlápnete ani s boby Trinitario z Trinidadu.

Pokud máte čokoládu vyrobenou z kakaových bobů z jednoho regionu, či dokonce z jedné farmy nebo konkrétní plantáže, pak se nazývá Single Origin. Je to jako se Single Malt whisky, která pochází z jediného druhu sladu a její výroba probíhala pouze v mateřské palírně.

Čokoláda jako elixír zdraví

Považujete-li přidávání koření do čokolády za trend moderní doby, jste na omylu. Je to již dva tisíce let,
kdy začali původní obyvatelé Jižní Ameriky pěstovat kakaovník. Jeho semena mleli a připravovali si z nich hořký nápoj, který nazývali elixír zdraví. Aztékové svou čokoládu skoro vůbec nepřislazovali (pouze medem), naopak přidávali mletou kukuřici a koření jako vanilku, chilli, černý pepř či kůru magnolie. Se slazením cukrem začali až kolem 16. století ve Španělsku.

Dodnes platí, že se lidé stále snaží přinášet do gastronomie něco nového a neotřelého, a to i ve světě čokolády. Unikátním spojením vysoce kvalitní čokolády s oblíbeným krémovým likérem, v němž se snoubí chuť čerstvé smetany, jemné irské whiskey a madagaskarské vanilky, vznikl lahodný Baileys Chocolat Luxe. Obsahuje totiž vybranou čokoládu z Belgie s až 45% podílem kakaových bobů a vybrat ten správný druh trvalo tři roky.

Čokoládová kultura

Dříve stačilo smíchat kakaovou pastu s vodou, mletou kukuřicí, medem a pepřem. Takto připravená tekutina se však nepila, odebírala se jen pěna z povrchu nápoje. Dnes se k servírování čokolády používají speciální hrníčky. Od těch kávových se liší tvarem, který lépe podporuje konzistenci a čokoláda tak zůstane déle nesražená.

První čokoláda v pevném skupenství spatřila světlo světa v 19. století a oblíbenou pochoutkou je
i v současnosti, kdy podléhá trendům dnešní doby. Otevřít, přičichnout a poválet v ústech.
Připomíná vám to pravidla, která vás učili při návštěvě vinného sklípku? Nenechte se zmást, čokoláda toho má s vínem společného víc, než byste čekali. Praví čokoládoví experti dodržují stejně jako someliéři přísný degustační rituál a dokáží rozlišit, zda má jejich pochoutka zemité, ovocné, kakaové nebo mléčné tóny.

Jak tedy na to? Nejprve ulomte kostičku dost velkou na to,
abyste ji mohli přelomit na dva menší kousky. Ty otřete o sebe,
docílíte tak uvolnění pronikavého a nezaměnitelného kakaového aroma.
Přičichněte si a nakonec vložte kousky čokolády do úst. Nic nekousejte ani nepřežvykujte, správný „čokoprofík“ ví, že pravá čokoláda chutná nejlépe, když se jemně rozplyne na jazyku. Pokud si chcete vychutnávání čokolády trochu zpestřit, nalijte si vychlazené Baileys Chocolat Luxe do sklenky na vysoké nožce s kostkami ledu a nechte se unést jedinečnou chutí pravé belgické čokolády s krémovým irským likérem.

 

Co se skrývá pod procenty kakaa?
-Procenta kakaa v čokoládě znamenají, kolik kakaové hmoty
a kakaového másla čokoláda obsahuje. Máme-li 75% čokoládu, pak obsah těchto dvou složek je 75 %, zbylých 25 % je cukr.

-Do kvalitní čokolády nepatří kakaový prášek, ten se používá u nápojů či vysoce slazených čokolád

Nalézt správný recept trvalo 3 roky

Baileys Chocolat Luxe vzešlo z rukou Anthonyho Wilsona, syna jednoho z původních tvůrců, kteří stáli u zrodu Baileys Original. Tři roky Anthony hledal ten správný recept, aby vzniklo něco opravdu výjimečného.
Vyzkoušel přes 200 druhů čokolády a 800 různých kombinací ingrediencí, než se mu podařilo vytvořit ideální rovnováhu, díky které jsou všechny chuťové nuance v perfektním poměru.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama